Očišćeni grobovi Pave i Ahmeta u Pavinom Polju

Nakon što su pripadnici bratstva Milikići – Konjevići iz Vraneša 2014. očistili i ogradili grobove metalnom ogradom, oni su ponovo zarasli u šiblje, pa je prijetila opasnost da i nadgorbne ploče, za koje se vjeruje da su čuvenih pavinopoljskih ljubavnika Pave i Ahmeta, budu oštećene

Foto: Veselin Konjević (Arhiva)

Radnici bjelopoljskog Komunalnog preduzeća jutros su očistili grobove Pave i Ahmeta, u Pavinom Polju, saopšteno je Portalu Analitika.

Nakon što su pripadnici bratstva Milikići – Konjevići iz Vraneša 2014. očistili i ogradili grobove metalnom ogradom, oni su ponovo zarasli u šiblje, pa je prijetila opasnost da i nadgorbne ploče, za koje se vjeruje da su čuvenih pavinopoljskih ljubavnika Pave i Ahmeta, budu oštećene.

Ovo predanje je posljednjih godina doživjelo snažnu afirmaciju i proglašeno je nematerijalnom kulturnom baštinom države Crne Gore.

Trenutno sa radi na pozorišnoj predstavi o Pavi i Ahmetu, a nedavno je izašlo i treće, dopunjeno, dvojezično izdanje knjige Veselina Konjevića “Vraneška legenda, predanje o Pavi i Ahmetu između istorije i legende”.

Portal Revije Fokus je svojevremeno objavio tekst Nade Bukilić (Iinflight) o  ljubavi između Pave i Ahmeta.

https://www.fokuspress.com/top-story/547-nase-najljepse-ljubavne-price-pava-i-ahmet

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!