Otkriće identiteta Daniele Adamcove ne bi bilo moguće bez HRT-ove novinarke: Mislila sam da gledam previše serija

“Po crtama lica sam vidjela da je to ona, imala je isti nos i oči kao na tim drugim fotografijama. Ja sam javila policiji, a oni su mi odmah rekli da su sve proslijedili Policijskoj upravi primorsko-goranskoj. Objavila sam to na Facebooku i danas normalno otišla na Brač gdje smo imali snimanje. Telefon mi je užaren od jutros otkako su javili da je to uistinu ona..”

Daniela Adamcova, Slovakinja za čijim je identitetom hrvatska, ali i strana javnost tragala posljednjih deset dana, danas je i službeno prepoznata, piše Slobodna Dalmacija.

Daniela Adamcova (Foto: Youtube/Printscreen)

Na stranicama PU primorsko-goranske u jutarnjim je satima objavljeno kako je otkriveno o kome se radi, a nije trebalo dugo da hrvatski mediji prenesu njenu impresivnu životnu priču.

PRONAŠLA TEKST NA FACEBOOKU

Da nije bilo splitske novinarke, vjerovatno ne bi bilo moguće otkriti o kome se radi. Poznata HRT-ovka Franka Jović Tonkli u utorak je u večernjim satima besciljno skrolala po Facebooku kada je ugledala tekst u kojem se traži dizajnerka nakita.

“U puno sam grupa i nisu sve hrvatske pa sam vidjelu jednu objavu u kojoj su se ljudi pitali gdje je nestala Daniela Adamcova. Naravno, na prvu mi to ime ništa nije značilo pa sam ga odlučila ubaciti u Google i na fotografijama mi se učinilo kako bi to mogla biti ista osoba koja je pronađena na Krku”, prepričava Jović Tonkli.

Osim fotografija, pronašla je i više od decenije star intervju za jedan slovački medij u kojem je Daniela prepričala svoje iskustvo života u SAD-u, ali i otkrila kako je radila nakit za neke od najvećih svjetskih zvijezda.

“Po crtama lica sam vidjela da je to ona, imala je isti nos i oči kao na tim drugim fotografijama. Ja sam javila policiji, a oni su mi odmah rekli da su sve proslijedili Policijskoj upravi primorsko-goranskoj. Objavila sam to na Facebooku i danas normalno otišla na Brač gdje smo imali snimanje. Telefon mi je užaren od jutros otkako su javili da je to uistinu ona..”, nastavlja objašnjavati iskusna novinarka koja kaže kako ni ona sama nije bila mogla vjerovati do kakvog je otkrića došla.

MISLILA DA JE LUCKASTA

“Ja sam policiji u poruci napisala da sam možda luckasta i da sam vjerovatno pogledala previše BBC-jevih kriminalističkih serija pa se sada osjećam poput detektiva”, smije se za kraj.

Srećom, njen primjer je pokazao kako građani mogu pomoći policiji kada su ovakvi slučajevi u pitanju. Policija je potvrdila da su tokom potrage imali velik broj prijava o mogućem identitetu, a na društvenoj mreži Reddit pisalo se i kako su neki Hrvati fotografije provukli kroz softver za prepoznavanje lica koji je otkrio još dvije fotografije nesretne žene, prenosi “Jutarnji list”.

Glavna fotografija: “Jutarnji list”

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!