Ibrahimović: Nije bilo zvaničnih pregovora sa DF-om i Demokratama o ulasku manjina u rekonstruisanu Vladu

“Za ozbiljne razgovore trebaju zvanični pozivi, gdje ćemo otvoriti priču o svim pitanjima koja bi trebalo da interesuju i nas i građane. Vlada je propustila 12 mjeseci da pošalje iskrenu poruku uvažavanja i poziva na dijalog”, rekao je Ibrahimović

Lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović saopštio je da nije bilo zvaničnih pregovora sa DF-om i Demokratama o ulasku manjina u rekonstruisanu Vladu. Pretpostavlja, kaže, da će ga pozvati predstavnici dva najjača konstituenta vlasti. Kazao je da i će se odazvati zvaničnom pozivu, nakon čega će se opredijeliti po tom pitanju.

Komentarišući susret potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa predstavnicima manjinskih stranaka Ibrahimović je u Jutarnjem programu TVCG rekao da su razgovarali o aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji.

“Za ozbiljne razgovore trebaju zvanični pozivi, gdje ćemo otvoriti priču o svim pitanjima koja bi trebalo da interesuju i nas i građane. Vlada je propustila 12 mjeseci da pošalje iskrenu poruku uvažavanja i poziva na dijalog”, rekao je Ibrahimović u Prelistavanju štampe.

Ova Vlada, kako je rekao, ne donosi prosperitet Crnoj Gori, već je vraća u devedesete, kada su najviše stradali predstavnici manjinskih naroda.

“Ova Vlada ne daje povjerenje da može da iznese projekat evropske i NATO Crne Gore”, rekao je Ibrahimović, pre osi rtcg.me.

Komentarišući najave o uvođenju vjeronauke u školama, Ibrahimović je rekao da se po tom pitanju mora biti obazriv. Trebalo bi, kaže, to ostaviti Ministarstvu prosvjete kako bi se napravio program koji ne bi vrijeđao bilo čija vjerska osjećanja.

Rješenje za novonastalu situaciju je prelazna vlada koja bi pripremila izbore i stvorila uslove izbornog povjerenja.

“Mislim da je to ljekovito. Svaki dan opstanka ovakve, nejasne Vlade, heterogene Vlade, ne može donijeti prosperitet Crne Gore”.

Kazao je da i oni, kao i građani, prate dešavanja u vezi s rekonstrukcijom Vlade Crne Gore, te da su podjednako zbunjeni i informisani kao crnogorski građani.

“Rad ove Vlade je od 4. decembra 2020. do danas obilježilo dosta kontradiktornosti i, ono što je u političkoj praksi nezabilježeno, da Vladu podržava samo trećina poslanika. Ne znam da li ko sa sigurnošću može govoriti kako će izgledati ta rekonstrukcija Vlade”, rekao je Ibrahimović.

On je kazao ni da predstavnici tri koalicije vlasti nemaju isto mišljenje o rekonstrukciji Vlade. Smatra da dio vlasti kaže da Vlada treba da bude politička, a drugi da bi trebalo ostati na ekspertskoj.

“Zasigurno ne možemo donijeti zaključak kako će izgledati rekonstrukcija i da li će je i biti”, rekao je Ibrahimović.

Građanima je poručio da svi moramo krenuti u pravcu stabilizacije političkih prilika u zemlji i smirivanju tenzija.

“Moramo jačati ponovo onaj multietnički sklad. To je najveća vrijednost Crne Gore. Vjerujem da svi koji razmišljaju o rekonstrukciji vlade misle i o ovim pitanjima, i da isto misle da je nezavisnost Crne Gore, NATO i EU put prioritet svih prioriteta”, rekao je Ibrahimović.

Žali što je aktuelna vlada, kako je rekao, propustila 10-12 mjeseci da se krene u stvaranje klime uvažavanja, koje bi vodilo ka jačanju povjerenja.

“Vidite i sami aktuelnu vladu među tri koalilcije da se ne mogu okititi visokim stepenom povjerenja”.

Zabrinjava, kaže, što je u slučaju direktorskih funkcija u školama sprovedeno etničko čišćenje.

“Nema nijednog predstavnika manjina. Nije to ona Crna Gora za koju smo se borili”.

Komentarišući rad crnogorske diplomatije, Ibrahimović je rekao da se ne može pohvaliti da ona ima ozbiljan odjek na međunarodnoj političkoj sceni.

Osvrnuo se na dokument Ministarstva vanjskih poslova o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra koji je objavila Pobjeda, a prema kojem su predsjednik Milo Đukanović i opozicioni lideri krivi za ono što što se desilo u Prijestonici.

“Izazovno je požuriti sa ovakvim non pejperom pustimo da se uradi kvalitetna istraga, a poslije toga možemo slati ovakve inicijative”.

Foto: Bošnjačka stranka

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!