GI „21. maj“: Vlada je isključivo odgovorna za politički i bezbjednosni trenutak u kojem se nalazi Crna Gora

„Ako ovaj potez prođe lagano, bez građanskog otpora, bez demokratskoг revolta, sledeći potez je uklanjanje kapele na Lovćenu. Naredni potez je ispunjenje kosovskog zavjeta, pa Amfilofijevog zavjeta, pa trojičidanskog sabora i tako do plus beskonačnosti“, rekao je Belada

Vlada će biti odgovorna za eventualne incidente na Cetinju u toku ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija, zbog čega je potrebno da zaustavi taj događaj i organizuje ga u Podgorici, poručili su iz Građanske inicijative (GI) „21. maj“.

Član Savjeta GI 21. maj Nikola Belada ocijenio je da se ustoličenjem mitropolita SPC želi pokazati moć za dalje poteze.

„Ako ovaj potez prođe lagano, bez građanskog otpora, bez demokratskoг revolta, sledeći potez je uklanjanje kapele na Lovćenu. Naredni potez je ispunjenje kosovskog zavjeta, pa Amfilofijevog zavjeta, pa trojičidanskog sabora i tako do plus beskonačnosti“, rekao je Belada.

On je apelovao na sve građane koji će biti na Cetinju da događaj 5. septembra prođe u demokratskom i nenasilnom postupanju.

Član Savjeta GI „21. maj“ Aleksandar Saša Zeković rekao je da je Vlada, u kojoj participira Građanski pokret URA, „na zvanične i nezvanične načine privileguje SPC u Crnoj Gori“.

„Već mjesecima predano radi da svetosavlje i SPC postanu etablirana državna vjeroispovijest i crkvena zajednica, što uključuje otvoreno postavljanje različitih ograničenja, zabrana, ignorisanja, negiranja u odnosu na Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC)“, istakao je Zeković.

On je ocijenio da Vlada nije pokazala ni minimalnu volju da započne rješavanje crkvenog pravoslavnog pitanja u Crnoj Gori, „koje decenijama opterećuje i pritiska crnogorsko društvo, uzrokujući kontinuirano nestabilnost, odsustvo društvene kohezije i nacionalno nejedinstvo“.

To pitanje, smatra on, zaslužuje da se riješi na kvalitetniji i inkluzivniji način i u dugoročnijem interesu i Srba i Crnogoraca, ali i drugih pravoslavno vjerujućih građana.

„Ukoliko Vlada, zbog odnosa u među vladajajućim partijama, ne može pokrenuti aktivnosti na prevazilaženju raskola između pravoslavnih vjernika Crne Gore, onda je obaveza, zbog jednakog tretmana, da unaprijedi svoj odnos prema CPC“, rekao je Zeković, prenosi portal Luča.

On smatra da je Vlada isključivi krivac i da je isključivo odgovorna za politički i bezbjednosni trenutak u kojem se nalazi Crna Gora, „jer je prećutala i ignorisala sve pozive za uspostavljanje dijaloga“.

Član Savjeta GI „21. maj“ Rade Bojović smatra da je 5. septembar prekretnica ne samo sa stanovišta ubrzanog odlaska ove vlasti.

„Predstojeći građanski protest na Cetinju će pokazati obnovljenu Crnu Goru sa novom energijom, demokratsku, sekularnu, multietničku, atifašističku, koja će brzo za nekoliko mjeseci ili pola godine na vanrednim parlamentarnim izborima vratiti Crnu Goru tamo gdje joj je mjesto“, istakao je Bojović.

Prema njegovim riječima, ovi događaji će da ubrzaju taj politički proces.

„Oni nisu svjesni da će njihova velikosprpska politika biti poražena 5. septembra, kao i da bilo koja suspenzija ograničavanja prava na mirno okupljanje građana predstavlja njihovu unutrašnju i međunarodnu kompromitaciju“, rekao je Bojović.

On je kazao da imaju saznanja da će pravo na mirno okupljanje i demokratski revolt građana pokušati da redukuju i suspenduju.

„Želimo da znaju da neće moći da obrnu teze da je krivica na strani slobodne, državotvorne i proevropske Crne Gore. Naprotiv, ukoliko budu išli u pravcu suspenzije tih prava, neka znaju da se nose sa tom vrstom odgovornosti“, poručio je Bojović.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!