Abazović: Mislim da se Đukanović neće pojaviti na Cetinju, sve što je radio 30 godina je blefiranje

“Da li je bilo smišljene propagande za dizanje tenzija – jeste, da li iza tih medija stoje kriminalne grupe – stoje, zašto nijesu procesuirani – zato što nema tužilaštva. Neki mediji se ponašaju neodgovorno i podižu tenzije za račun nekih političkih struktura. Ali mislim da su građani trezveniji od tih političara. Ima operativnih saznanja da ima određenih grupa, ali ja ih neću iznositi. Učinićemo da se sva lica koja rade nešto nezakonito procesuiraju”, rekao je Abazović

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović pozvao je danas u ime liste “Crno na bijelo” na čijem je čelu, građane na mir, uzdržanost i toleranciju.

“Svi smo na neki način braća i sestre i svi treba da unaprijedimo Crnu Gori i učinimo je evropskom državom. Lista Crno na bijelo je za to da se izbjegne svaki vid ekstremizma. Siguran sam da većina građana nije na strani ijednog ekstremizma, ogromna većina je za put stvaranja evropskog i prosperitetnog društva”, kazao je Abazović na konferenciji za medije.

On je dodao da je cilj da svaki dan bude bolji.

“Apelujemo da Crna Gora zna da će poslije petog biti šesti, a poslije šestog biće sedmi septembar i cilj je da svaki dan bude bolji”, rekao je Abazović.

Za 5. septembar najavljeno je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je 28. avgusta saopštio da će 5. septembra doći na protest na Cetinju, ako SPC ne odustane od namjere da ustoliči mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Abazović je na pres konferencij rekao da će se narednih dana znati da li njihovi apeli imaju odjeka.

“Ima veće polarizacije i naelektrisane retorike, ali nema ničega neuobičajenog i spornog. Sve službe su uradile sve što je do njih i moramo građanima garantovati njihova prava. Da li će neodgovorni pojedinac ili grupa, da li će se nešto pojaviti u međuvremenu, to je nešto što ne može da se isključi, ali cilj je da podstaknemo građane na suzdržanost”, kazao je on.

ABAZOVIĆ: SKUP NIJE PRIJAVLJEN

Abazović je poručio da bi svi političari bili neodgovorni kada bi rekli da ne postoji zabrinutost.

“Da li je bilo smišljene propagande za dizanje tenzija – jeste, da li iza tih medija stoje kriminalne grupe – stoje, zašto nijesu procesuirani – zato što nema tužilaštva. Neki mediji se ponašaju neodgovorno i podižu tenzije za račun nekih političkih struktura. Ali mislim da su građani trezveniji od tih političara. Ima operativnih saznanja da ima određenih grupa, ali ja ih neću iznositi. Učinićemo da se sva lica koja rade nešto nezakonito procesuiraju”, rekao je Abazović.

On je rekao da imaju najavljeni skup koji nije prijavljen.

“Da sam ja šef države sam bih stavio potpis na prijavu, a ne da guram građane u to. Da je zaista posvećen interesima Crne Gore otišao bih u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i prijavio skup”, rekao je Abazović.

Na pitanje da li ima informacije da li će se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pojaviti na Cetinju, odgovorio je da misli da se neće pojaviti.

“Sve što je radio 30 godina je jedan bleferski postupak. Smatram da bi bilo dobro da se pojavi jer bi skup bio bezbjedniji”, kazao je Abazović.

MILJANIĆ: NADAM SE DA CETINJANI NEĆE DOZVOLITI DA ONI KOJI SU GA POHODILI 90-IH POD NEKIM DRUGIM ZASTAVAMA GURNU CRNU GORU NA PUT KOJIM NE TREBA

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i generalni sekretar Građanskog saveza CIVIS Zoran Miljanić rekao je da se nada da 5. septembra neće biti dan D za Crnu Goru.

“Moramo živjeti zajedno, raditi zajedno. Cetinje je uvijek bilo simbol otpora i glas razuma, svega onoga što je u zadnjih 30 godina bilo pogubno za Crnu Goru. Nadam se da Cetinjani neće dozvoliti da oni koji su ga pohodili 90-ih pod nekim drugim zastavama gurnu Crnu Goru na put kojim ne treba i ubijeđen sam da neće ići. Crna Gora u najtežim vremenima nije dozvolila da se prolije kap krvi, ubijeđen sam da ni ovoga puta građani neće nasjesti na bili kakve provokacije”, rekao je Miljanić.

KALAČ: BOŠNJACI ŽELE DA U OVOJ DRŽAVI VLADA MIR

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač rekao je na konferenciji za medije da “u ovim danima pokušavamo da gradimo demokratski imidž i kroz brojne izazove, koji su rezultat promjena”.

“Kao pripadnik bošnjačkog naroda, želim da poručim da Bošnjaci kao narod žele da u ovoj državi vlada mir. Crnoj Gori je potreban mir i poručujemo da se taj mir svim sredstvima očuva. Ova prva godina nakon izbora dala je mnogo otvorenih pitanja u smislu poštovanja Ustava i zakona”, kazao je Kalač.

On je dodao da “moramo biti svjesni svih dokumenata i međunarodnih i lokalnih i da je cetinjski parlament donio rezoluciju”.

“U dva zahtjeva koja su oprečna, kojim se traži obezbjeđivanje vjerskih i prava okupljanja, Vlada mora naći rješenje kako ne bi došlo do krvoprolića koje žele poražene snage. Ne smije doći do krvoprilića. U tom smislu pozivam da svi budemo na nivou zadatka i damo veći prostor demokratizaciji društva i razlikama koje postoje”, kazao je Kalač, prenosi “Vijesti”.

Foto: Facebook

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!