Sudija Radomir Ivanović pustio kumove – osumnjičene za šverc 1.400 kg kokaina na slobodu

Sudija Ivanović objasnio je da je u kumovskim odnosima sa bratom uhapšenog Krstovića. ”To je brat Budimira Krstovića. Jesam prijatelj i imamo neke odnose koji se mogu dovesti u vezu s tim. On je bio svjedok na krštenju mog sina prije nekih 30 godina. Ali za mene to nije sumnja u moje pristrasno postupanje. Ja uopšte nijesam pristrasno postupao”, rekao je Ivanović za RTCG

Odluka da se na slobodu puste osumnjičeni za šverc 1.400 kilograma kokaina samo je još jedan pokušaj obesmišljavanja pravde, ali bezbjednosne institucije neće odustati od obračuna sa organizovanim kriminalom – naprotiv, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Ističući da ne želi da komentariše konkretnu odluku, Abazović je to kazao nakon odluke sudije za istragu Radomira Ivanovića da ne odredi pritvor Budimiru (66) i Marini Krstović (27), uhapšenim nakon rekordne zapljene kokaina u Crnoj Gori, u njihovom skladištu u zetskom selu Mojanovići.

Ivanović je sinoć za RTCG kazao da je u kumovskim odnosima sa Krstovićima, ali je istakao da nije pristrasno postupio kada je pustio Krstoviće na slobodu. Nije, međutim, direktno odgovorio na pitanje – da li je zbog kumovskih veza sa Krstovićima morao da se izuzme iz slučaja…

Portparolka Višeg državnog tužilaštva (VDT) u Podgorici, viša državna tužiteljka Lepa Medenica, rekla je juče “Vijestima” da će se žaliti na odluku sudije za istragu kada je dobiju napismeno.

Ivanović je prije dvije noći odbio predlog više državne tužiteljke Tanje Božović da odredi pritvor do 30 dana Krstovićima, uhapšenima nakon istorijske zapljene kokaina. Njih dvoje pred sudijom Ivanovićem tvrdili su da nemaju veze sa kokainom pronađenim u njihovom hangaru. Sudija im je nakon saslušanja izrekao mjere nadzora – zabrana napuštanja mjesta stanovanja, oduzimanje pasoša i obaveznog javljanja policiji…

Abazović je “Vijestima” kazao da su svi u Crnoj Gori svjedoci da su prije samo nekoliko mjeseci, nakon “spektakularne” akcije policije, odlukom sudije za istragu na slobodu pušteni “vođa jedne od najozloglašenijih organizovanih kriminalnih grupa Slobodan Kašćelan i nekoliko osumnjičenih članova kavačkog klana”:

”Pa kad se to ima u vidu, jasno je da je ovo samo nastavak pokušaja obesmišljavanja pravde”.

Tužiteljka Medenica objasnila je da je VDT Podgorica 28. avgusta donijelo naredbu za sprovođenje istrage protiv Budimira i Marine Krstović, zbog krivičnog djela neovlašćenja proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, sa predlogom za određivanje pritvora:

”Naredba sa predlogom za određivanje pritvora je dostavljena Višem sudu u Podgorici, sudiji za istragu, koji predlog je, a kako je tužilaštvo obaviješteno, odbijen od strane suda, tako da će ovo tužilaštvo nakon dobijanja pismenog otpravka rješenja izjaviti žalbu u zakonom predviđenom roku”.

Marina Krstović uhapšena je 26. avgusta, a njen otac Budimir dan kasnije. Lisice na ruke stavljene su im u akciji koja je rezultirala zapljenom stotinu miliona eura vrijednog kokaina, u kojoj su učestvovali službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), barskog i podgoričkog Centra bezbjednosti, Uprave prihoda i carina i Više tužilaštvo u Podgorici. Njih dvoje, međutim, manje od 72 sata bili su lišeni slobode.

ABAZOVIĆ: NEMA PRAVDE DOK BAR JEDAN SUDIJA NE ZAVRŠI U ZATVORU

Abazović je rekao da ne želi komentarisati odluku sudije Ivanovića u konkretnom slučaju, ali da je i ta odluka “najbolji dokaz da su Crnoj Gori pod hitno potrebne promjene u tužilačkoj i sudskoj vlasti”.

”Bez toga, Crna Gora ne može biti oslobođena kandži organizovanog kriminala. Ne želim da komentarišem odluku sudije za istragu da ne odredi pritvor osumnjičenima, ali mislim da je poslije takve odluke svakom građaninu sve jasno. Sudije za istragu određivale su pritvor za mnogo lakša krivična djela, a kad god se radi o ozbiljnom kriminalu onda imamo ovakve odluke. Nakon ovoga želim još jednom da apelujem na Skupštinu da se ozbiljno pozabavi promjenama u tužilaštvu i sudstvu i da se što prije izaberu predsjednik Vrhovnog suda i sudije na visokim funkcijama, kako bi sistem na neki način profunkcionisao i oslobodio se zaštitinika organizovanog kriminala unutar ovih institucija”, poručio je koordinator službi bezbjednosti.

On je kazao i da “nema kompletiranja pravde dok makar jedan tužioc i jedan sudija ne odu u zatvor”.

Abazović, premijer Zdravko Krivokapić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović danas će govoriti o policijskoj akciji “187” u kojoj su uhapšeni Krstovići.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova najavljeno je da će konferenciji prisustvovati direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v. d. direktora Uprave prihoda i carina mr Aleksandar Damjanović.

Uprava carina pomogla je inspektorima SBPK u akciji zapljene kokaina. Nakon što su inspektori sa njima podijelili operativna saznanja dobijena putem međunarodnih izvora – da će u Luku Bar stići kontejner banana u kom je sakriven tovar kokaina, napravljena je zajednička strategija. Nakon što je kontejner istovaren u Baru, carinici su po nalogu pretpostavljenih “zažmurili”, iako je skener pokazao da u nekoliko redova paketa nijesu banane, a sistemi analize rizika izdvajali pošiljku za detaljnu kontrolu. Pošiljka je “propuštena” i prilikom skeniranja u Podgorici, a carinici u dogovoru s policijom nijesu detaljno pregledali i istovarili robu smještenu u hladnjači registarskih oznaka PG-353GA. Šverceri su upali u zamku – vozač kamiona drogu je odvezao u magacin Krstovića, u zetskom selu Mojanovići, gdje je i oduzeta.

IVANOVIĆ: BRAT UHAPŠENOG MI JE KRSTIO SINA, ALI NIJESAM PRISTRASAN

Sudija Ivanović objasnio je da je u kumovskim odnosima sa bratom uhapšenog Krstovića.

”To je brat Budimira Krstovića. Jesam prijatelj i imamo neke odnose koji se mogu dovesti u vezu s tim. On je bio svjedok na krštenju mog sina prije nekih 30 godina. Ali za mene to nije sumnja u moje pristrasno postupanje. Ja uopšte nijesam pristrasno postupao”, rekao je Ivanović za RTCG.

Istakao je i svoju ulogu u aktivnostima koje su prethodile zapljeni kokaina, istakavši da je “naredio da se izvrši pretres njihovih poslovnih prostorija”.

”A i prije toga sam bio vezan za neke radnje koje su dovele do pretresa i otkrivanja te količine kokaina od tonu i 400 kilograma. Smatram da se mjera pritvora određuje izuzetno, ali sam umjesto pritvora odredio mjere nadzora tako što sam im oduzeo putne isprave, tako što sam im zabranio da napuste mjesto boravišta… I da se svakomjesečno javljaju Upravi policije. To je za mene adekvatna mjera obezbjeđenja prisustva okrivljenih u daljem toku vođenja krivičnog postupka protiv njih”.

Izvor: “Vijesti” 

Foto: Printscreen/PR Centar

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!