Đukanović: Ako moj apel ne bude uvažen, 5. septembra ću biti u Prijestonici da branim čast Crne Gore (VIDEO)

“Ostaje mi da sa moje adrese uputim apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita SPC na Cetinju u Cetinjskom manastiru. Mislim da je pametno izmjestiti ustoličenje i to obaviti  u nekom od drugih brojnih hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. To bi jedino bio odgovoran odnos prema Crnoj Gori i njenim nacionalnim interesima, sve radi postizanja multietničke harmonije i dobrih međudržavnih odnosa”, istakao je Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je da će 5. septembra biti u Prijestonici da brani čast Crne Gore ukoliko njegov apel ne bude uvažen i ukoliko se ustoličenje ne izmjesti u neki od brojnih hramova SPC u našoj zemlji.

Đukanović je kazao da će tamo biti sa većinskom Crnom Gorom.

“Mislim da je intronizaciji mitropolita Joanikija dat neprimjereno veliki značaj u državi Crnoj Gori koja je multivjerska, sekularna i evropska. U dužem vremenskom periodu od zvaničnika iz Srbije i Beogradske patrijaršije moglo se čuti puno neprimjerenih riječi na račun Crne Gore i Crnogoraca. Te riječi nigdje u Crnoj Gori nijesu mogle biti doživljene drugačije do kao vrijeđanje naše države i pokušaj nipodaštavanja. Te okolnosti su doprinijele da ovo pitanje dobije mnogo više politički karakter i postane bezbjednosno značajno pitanje”, kazao je Đukanović.

On je istakao da se u Crnoj Gori, a posebno na Cetinju, ne može raditi ništa na silu i da to to mora razumjeti novi mitropolit, patrijaršija, autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori. Posebno je važno da rukovodstvo u Crnoj Gori, dodaje on, ne dozvoli takve zlokobne namjere.

“Ostaje mi da sa moje adrese uputim apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita SPC na Cetinju u Cetinjskom manastiru. Mislim da je pametno izmjestiti ustoličenje i to obaviti  u nekom od drugih brojnih hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. To bi jedino bio odgovoran odnos prema Crnoj Gori i njenim nacionalnim interesima, sve radi postizanja multietničke harmonije i dobrih međudržavnih odnosa”, istakao je Đukanović.

Naglasio je da želi budućnost sa međunacionalnim i vjerskim skladom.

“U budućnosti želimo da svaki građanin Crne Gore, uključujući Crnogorce i Srbe, nesmetano uživa vjerske slobode i vjerska prava”, kazao je, prenosi rtcg.me.

Rekao je da se nada da će njegov apel čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže.

“Upućujem ga sa osjećajem izuzetne odgovornosti za očuvanjem mira i stabilnosti. Kao što znate, ja sam i danas na Cetinju sa namjerom da doprinesem afirmaciji naše spoljne politike i međunarodnog rejtinga. Nadam se da neću biti u situaciji, a moraću da budem ukoliko se apel ne uvaži, da 5. septembra i sam budem prisutan na Cetinju gdje je većinska Crna Gora i gdje se brani čast i dostojanstvo naše države”, zaključio je Đukanović.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!