SAD će preporučiti svim građanima da prime dodatnu dozu vakcine

Zdravstveni zvaničnici, kako se očekuje, trebalo bi ove nedjelje da saopšte da bi Amerikanci trebalo da prime dodatnu dozu, poznatu kao “buster”, osam mjeseci nakon početne imunizacije. Većina Amerikanaca primila je vakcine kompanija Fajzer i Moderna, koja se daje u dvije doze, dok su neki vakcinisani jednom dozom Džonson i Džonson vakcine

Administracija predsjednika Džoa Bajdena tražiće od svih Amerikanaca, koji su u potpunosti vakcinisani protiv Kovida 19, da prime dodatnu dozu vakcine, prenose američki mediji.

Dodatna doza se preporučuje zbog veće zaštite protiv delta soja koronavirusa, koji se brže prenosi i koji je doveo do novog talasa infekcija u Sjedinjenim Državama.

Zdravstveni zvaničnici, kako se očekuje, trebalo bi ove nedjelje da saopšte da bi Amerikanci trebalo da prime dodatnu dozu, poznatu kao “buster”, osam mjeseci nakon početne imunizacije. Većina Amerikanaca primila je vakcine kompanija Fajzer i Moderna, koja se daje u dvije doze, dok su neki vakcinisani jednom dozom Džonson i Džonson vakcine.

Zvaničnici su prvobitno odbacivali pozive da se odobri dodatna doza vakcine protiv Kovida 19, navodeći da podaci sugerišu da su građani i dalje zaštićeni od virusa, uključujući i delta soj.

Međutim, nova istraživanja sprovedena u Izraelu pokazuju da se djelotvornost Fajzerove vakcine značajno smanjila među starijima koji su vakcinisani početkom godine. Izrael je zbog toga preporučio da stariji od 50 godina prime dodatnu dozu vakcine.

Dodatne doze će vjerovatno početi da se daju tokom septembra nakon što američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobri treću dozu Fajzerove vakcine.

Bustere će prvo primiti zdravstveni radnici, štićenici staračkih domova i drugi stariji građani – iste grupe koje su prvo vakcinisane u Sjedinjenim Državama.

Kablovska mreža CNN prenosi da eksperti očekuju da će se preporuka o dodatnoj dozi odnositi i na građane koji su primili Džonson i Džonson vakcinu, kada bude dostupno više podataka, prenosi Glas Amerike.

FDA i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prošle nedjelje su preporučili treću dozu Fajzerove ili Modernine vakcine za pojedine osobe sa oslabljenim imunitetom.

Foto: Ilustracija (Printscreen/DW)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!