Veljović saslušan po hitnom postupku u Višem državnom tužilaštvu: “Sa ovim aktivnostima ću nastaviti”

Više državno tužilaštvo u Podgorici preuzelo je nadležnost predmeta – izviđaja od Osnovnog državnog tužilaštva (ODT), koje je juče ispitivalo da li je Veljović počinio krivično djelo kada je u autorskom tekstu pozvao građane da se masovno okupe, a policajce da odbiju pojedina naređenja prilikom ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog

Bivši direktor Uprave policije i aktuelni savjetnik za bezbjednost predsjednika Crne Gore Veselin Veljović saslušan je danas u Višem državnom tužilaštvu, koje je preuzelo predmet izviđaja od Osnovnog državnog tužilaštva (ODT), koje je juče ispitivalo da li je počinio krivično djelo kada je u autorskom tekstu pozvao građane da se masovno okupe, a policajce da odbiju pojedina naređenja prilikom ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Veljovića je po hitnom postupku ispitala viša tužiteljka Maja Jovanović, kojoj je dodijeljenjen predmet, nakon što su juče ODT Podgorica i tužiteljka Biljana Medenica od njih tražili mišljenje da li je to posao za tužioce iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, pišu “Vijesti”.

“Moj autorski tekst nema nikakve veze sa predsjednikom države, DPS-om ili bilo kojim drugim političkim subjektom. Dakle, radi se isključivo o građanskom stavu na koji imam pravo kao i svaki građanin ove zemlje. Po pozivu višeg državnog tužioca pristupio sam da dam izjavu na te okolnosti i u samoj izjavi sam saopštio sve što sam smatrao za potrebnim i ponovio sve ono iz teksta. Ostajem u uvjerenju da sam saopštio istinu i činjenice, koje može svako da cijeni na način kako želi. Sa ovim aktivnostima ću nastaviti i u narednom periodu da vrlo jasno saopštavam svoje stavove o određenim pitanjima”, poručio je Veljović nakon što je u svojstvu građanina dao izjavu u zgradi Višeg državnog tužilaštva.

Veljovića je na saslušanje pozvala dežurna tužiteljka Maja Jovanović, ali u ovoj fazi izviđajnog postupka ona još nema zvaničan stav da li je savjetnik predsjednika Mila Đukanovića počinio neko krivično djelo ili prekršaj, koji se goni po službenoj dužnosti.

Dugogodišnji direktor UP je iz zgrade tužilaštva izašao u 11.45 časova. Više državno tužilaštvo u Podgorici preuzelo je nadležnost predmeta – izviđaja od Osnovnog državnog tužilaštva (ODT), koje je juče ispitivalo da li je Veljović počinio krivično djelo kada je u autorskom tekstu pozvao građane da se masovno okupe, a policajce da odbiju pojedina naređenja prilikom ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Dugogodišnji prvi čovjek policije u autorskom tekstu objavljenom u nedjelju u “Pobjedi” navodi da je “sveta dužnost i obaveza” svakog pripadnika sektora bezbjednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih građana Cetinja i ostalih građana Crne Gore da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva u nedjelju veče saopšteno je da je v.d. VDT-a Dražen Burić zatražio od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da preispita da li je u postupanju Veljovića učinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Zbog Veljovićevog teksta reagovali su gotovo svi predstavnici vladajućih partija i premijer Zdravko Krivokapić, koji su ocijenili da savjetnik Mila Đukanovića u tekstu poziva na pobunu bezbjednosnih snaga i nemire i da se može shvatiti da je poziv upućen i u ime predsjednika države, iako se Veljović ispod teksta potpisao kao predavač na predmetima Nacionalne i Međunarodne bezbjednosti na Univerzitetu Donja Gorica.

Veljović je u uzjavi “Vijestima” rekao da je njegov tekst potpuno jasan, a “svako ima pravo da ga tumači na svoj način”.

Premijer je ocijenio da Veljović ne koristi slobodu govora i javnog okupljanja, nego ih zloupotrebljava i otvoreno se miješa u rad policije.

Foto: Veselin Veljović (Printscreen)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!