GI “21. maj” Zvanični Beograd želi da, pod crkvenom maskom i uz podršku servilne parlamentarne većine i otužne Krivokapićeve vlade, potvrdi svoju prevlast u CG

Zato je, kažu, “predviđena velikosrpska etnofiletistička ceremonija samo providna slika jedne crkve i jedne politike koja je duboko suprostavljena crnogorskim državnim i nacionalnim interesima i presudnim vrijednostima proevropske i antifašističke Crne Gore”

Planirano ustoličenje srpskog mitropolita Joanikija Mićovića uz prisustvo patrijarha SPC Porfirija zamišljeno je kao kruna velikosrpskih nasrtaja na Crnu Goru.

Ovim činom, saopšteno je iz GI “21. maj”, zvanični Beograd želi da, pod crkvenom maskom i uz podršku servilne parlamentarne većine i otužne Krivokapićeve vlade, potvrdi svoju prevlast u Crnoj Gori.

“Velikosrpski planeri su odlučili da ustoličenje obave u uzurpiranom Cetinjskom manastiru, koji je istorijsko središte Crnogorske pravoslavne crkve i simbol crnogorskog pravoslavlja i slobodarstva, što je nedopustiva i opasna provokacija. Ceremonijalno predstavljajući Jovana Mićovića kao mitropolita crnogorsko-primorskog, što je jednako svim lažnim ustoličenjima od 1920. godine pa do danas, SPC želi da potvrdi svoj povlašćeni konfesionalni i parapolitički status u Crnoj Gori”.

Zato je, kažu, “predviđena velikosrpska etnofiletistička ceremonija samo providna slika jedne crkve i jedne politike koja je duboko suprostavljena crnogorskim državnim i nacionalnim interesima i presudnim vrijednostima proevropske i antifašističke Crne Gore”.

Samim tim, dodaju, i ne čudi što se nakon više od osamdeset godina ustoličava drugi Joanikije na uzurpiranom tronu Svetog Petra Cetinjskog.

“Prvi je bio sluga fašističkih okupatora, dok je ovaj sadašnji njegov ideološki istomišljenik i pokorni Vučićev episkop. A obojicu istorijski spajaju političke i klerikalne dužnosti usmjerene protiv crnogorske duhovnosti i političkog integriteta i nezavisnosti Crne Gore. Zato će demokratski otpor najavljenom ustoličenju biti prvorazredni zadatak crnogorskih patriota i progresivne javnosti. Svi na Cetinje”, piše u saopštenju koje potpisuju predsjednik Savjeta Miodrag Živković, izvršni koordinator Ljubomir Filipović i programski koordinator Rade Bojović.

 

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!