“Večernje novosti”: Dijaspora prolazi kroz sito, proces izmena i dopuna Zakona o registrima prebivališta i boravišta ulazi u završnu fazu

“Uređenjem registra prebivališta skidamo najveći problem kada su u pitanju neregularnosti biračkog spiska. To su desetine hiljada ljudi. Ne zloupotrebljavaju svi biračko pravo, ne dolaze svi da glasaju. Najviše ih je bilo za referendum, oko 40.000, a inače je to 15.000, a to su tri poslanička mjesta u Skupštini Crne Gore”, rekao je Slaven Radunović (DF)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da se ušlo u proces izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta i boravišta, radi konačnog utvrđivanja tih registara i biračkog spiska.

Predviđene izmjene trebalo bi da očiste biračke spiskove od osoba koje godinama i decenijama ne žive u Crnoj Gori, a izlaze na parlamentarne izbore, donose pobjede režimu Mila Đukanovića, kao i na referendumu za obnovu državne nezavisnosti 21. maja 2006. godine. Iz MUP-a poručuju da će proces, kada bude završen, birački spisak dovesti u “uređeno stanje”. Za ovaj posao podršku imaju od parlamentarne većine, dok je, s druge strane, ono izazvalo negodovanje predstavnika stranaka nacionalnih manjina koji strahuju da bi iz biračkog spiska mogli biti izbrisani upravo njihovi birači koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu.

“Uređenjem registra prebivališta skidamo najveći problem kada su u pitanju neregularnosti biračkog spiska. To su desetine hiljada ljudi. Ne zloupotrebljavaju svi biračko pravo, ne dolaze svi da glasaju. Najviše ih je bilo za referendum, oko 40.000, a inače je to 15.000, a to su tri poslanička mjesta u Skupštini Crne Gore”, rekao je Slaven Radunović (DF).

Crnogorski zakon ne dozvoljava dvojno državljanstvo što znači da bi svi oni koji uz crnogorsko imaju i državljanstvo neke od susjednih ili drugih država, a samim tim i biračko pravo u dvije države, morali biti izbrisani iz crnogorskog biračkog spiska.

Član Glavnog odbora DPS Nikola Gegaj izjavio je da bi Vlada Zdravka Krivokapića trebalo da ima daleko više senzibiliteta prema manjinama i njihovim stečenim pravima uključujući i biračko pravo, pišu “Novosti”.

“Naša dijaspora je mnogo vezana sa matičnom zemljom, oni Crnoj Gori godišnje donesu milione eura, investicije, a i njihovim boravkom u redovnim posjetama se pokazuju kao dobri potrošači”, kaže Gegaj.

Jedan od lidera DF, Nebojša Medojević, prošle godine uoči parlamentarnih izbora 30. avgusta pisao je ministru unutrašnjih poslova Njemačke navodeći da određeni broj državljana Crne Gore koji godinama i decenijama živi i radi u Njemačkoj, u organizaciji DPS i dijela bezbjednosnih službi, organizovano dolazi na glasanje na izborima u Crnoj Gori iako na to nemaju ustavno i zakonsko pravo. I upravo kada je to spriječeno, dogodio se poraz Demokratske partije socijalista nakon 30 godina vladavine.

Suljo Mustafić (BS) potvrdio je da je više od 16.000 emigranata (njegovih sunarodnika) glasalo na referendumu 2006. godine, uključujući i stotine građana Njujorka, Čikaga i drugih gradova SAD. S druge strane, jedan od tvoraca zbornika “Bijela knjiga”, Jovan Markuš, koja govori o svim zloupotrebama koje su pratile referendum u Crnoj Gori, kaže za “Novosti” da, za razliku od emigranata, protojereju-stavroforu dr Veliboru Džomiću nije bio dozvoljen upis u birački spisak.

“Iako je on do referenduma već živio sa porodicom i radio osam godina u Crnoj Gori”, podsjeća Markuš.

Foto: Predsjednik.me

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!