Lice Fokusa: Amer Cikotić, konzul koji je osvojio dijasporu

Ko će naslijediti Amera Cikotića na poziciji konzula u Generalnom konzulatu Crne Gore u Njujorku još se ne zna. A da li će uspjeti da ostvari rezultate koje je imao ovaj diplomata porijeklom iz Rožaja čisto sumnjamo.

Za pet godina koliko je proveo u Njujorku, sada već bivši konzul Cikotić je uspio da stekne poštovanje svih iseljenika i iseljeničkih organizacija. Kako mu je to uspjelo, duga je priča i trebalo je zaista imati strpljenja, volje i želje otvoriti oči čak i onima koji su gajili otvoreno nepovjerenje prema čovjeku koji je na poziciju diplomate u Njujorku došao kao službenik organa bezbjednosti Crne Gore.

Koliko je časova trajao njegov radni dan znamo mi koji smo ga poznavali. Otkud mu toliko strpljenje i volja da sa dijasporom uspostavi čvrste veze i prijateljstva, to zna samo on.

Nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine i otvaranja Generalnog konzulata u Njujorku, naši državljani su konačno dobili mjesto gdje mogu, između ostalog, i da se okupljaju, druže, upoznaju, razmjenjuju mišljenja, zajednički dogovaraju buduće projekte.

Veliku zaslugu za to snose ambasador Željko Stamatović, koji je do nedavno obavljao funkciju generalnog konzula, konzul Amer Cikotić, vicekonzulka Linda Berišaj – Camaj, kao i ostalo osoblje, koji su svojim radom doprinijeli da iseljenici danas doživljavaju Generalni konzulat kao svoju kuću.

Spremnost da u svako doba izađe u susret našim državljanima imala je odjek među iseljeničkom zajednicom.

Gledajući ga koliko radi i koliko se trudi, često smo se pitali šta bi bilo sa Crnom Gorom da su nam svi službenici ovakvi…

Konzule Cikotiću, ili Amere druže, hvala na svemu što si učinio za našu iseljeničku zajednicu i što si uvijek bio spreman da nam izađeš u susret. Ostaćeš upamćen i kao diplomata kojeg su svi poštovali.

Sead Hodžić

FOTO: USA USPOMENE

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!