Odbacili nametnuti zakon: Predstavnici Republike Srpske se povlače iz rada u zajedničkim institucijama BiH

Lider SNSD, Milorad Dodik, kaže da će se tražiti rješenja kako bi se videlo na koji način riješiti krizu koju je prouzrokovao visoki predstavnik. “Uradićemo dva zakonska rješenja koja će biti iznesena pred javnost u petak na posebnoj sjednici NS RS koja će biti zatvorena za javnost”, istakao je Dodik

Predstavnici političkih stranaka u Republici Srpskoj odbacili su danas nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida, te odlučili da ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH.

To je rekao predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović nakon sastanka lidera političkih partija sa sedištem u Republici Srpskoj, piše Srpskainfo.

On je istakao da su na sastanku imali konstruktivnu raspravu i donijeli nekoliko zaključaka.

“Jedan od njih je da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama neće učestvovati u radu i neće donositi nikakve odluke dok se pitanje nametanja od strane visokog predstavnika ne riješi”, poručio je Čubrilović.

Lider PDP Branislav Borenović istakao je da od večeras srpski predstavnici neće ići u Sarajevo.

On je istakao da je visoki predstavnik Valentin Incko najodgovorniji za sve buduće dogovore u BiH.

“Ova situacija se može prevazići ako bude političke volje u ovoj zemlji”, poručio je Borenović.

On kaže da je BiH dovedena u ogromnu krizu zahvaljujući međunarodnoj zajednici.

Predsednik SDS Mirko Šarović istakao je da je potpuno jasno da nikada više predstavnici Republike Srpske neće prihvatiti nametnute odluke visokog predstavnika.

Lider SNSD, Milorad Dodik, kaže da će se tražiti rješenja kako bi se videlo na koji način riješiti krizu koju je prouzrokovao visoki predstavnik.

“Uradićemo dva zakonska rješenja koja će biti iznesena pred javnost u petak na posebnoj sjednici NS RS koja će biti zatvorena za javnost”. istakao je Dodik.

Riječ je, kako je pojašnjeno, o zakonskim rješenjima koja će biti odgovor na nametnuta rješenja od strane visokog predstavnika.

Lider SP, Petar Đokić, istakao je da će politički predstavnici iz Srpske braniti legitimitet Republike, prenosi “Blic”.

Predsjednik US, Nenad Stevandić, istakao je da je na današnjem sastanku pokazano neviđeno jedinstvo lidera političkih stranaka što je znak stabilnosti Republike Srpske.

“Nećemo prihvatiti nikakve odluke i nikakva nametnuta rješenja. Poslije današnjeg dana treba da bude jasno međunarodnoj zajednici da visoki predstavnik ne može da bude više u ovoj zemlji”, poručio je lider NPS, Darko Banjac.

Predsjednik DNS, Nenad Nešić, istakao je da je srećan što su pokazali da je Republika Srpska iznad stranačkih interesa.

Dodao je da će nerad u zajedničkim institucijama trajati sve dok bošnjački političari ne shvate da je vrijeme nametnutih rješenja prošlost.

Lider SPS, Goran Selak, istakao je da su politički predstavnici jedinstveni u odbrani Republike Srpske i da oko toga nema nikakvog spora.

Foto: Valentin Incko / Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!