Perović: Dijaspora je elita Crne Gore, neće saradnju sa srpskim i ruskim plaćenicima

Novi direktor Uprave očigledno nema elementarnu predstavu o crnogorskoj dijaspori. No, počinje mu se razjašnjavati da – u ime nove vlasti – neće moći pridobiti za saradnju bilo koga u dijaspori ko ima moralni i politički integritet. Vjerujem da one koji su ga “zaglavarili” frustrira spoznaja da niko iz dijaspore neće s njima u isto kolo! U pokušajima da upropaste sve čega su se dohvatili u Crnoj Gori, novi vlastodršci već su se postarali da razore i komunikaciju države s iseljeništvom. Ne bih da sudim u ime cijele dijaspore, ali mislim da su u ovom mandatnom periodu mogli ukinuti Upravu za dijasporu ili zamrznuti njen rad dok se u Crnoj Gori ponovo ne uspostavi normalna vlast

Iza pokušaja da se ljudima iz dijaspore otme pravo glasa u Crnoj Gori ne stoji samo falangistička osveta novih vlastodržaca za držanje pripadnika dijaspore na referendumu 2006. godine, nego nešto mnogo zlokobnije. Stoji podla namjera da se radikalno izmijeni struktura biračkog tijela Crne Gore u službi njenog trajnog podjarmljivanja tzv. “Srpskom svetu”, kaže u intervjuu za Antenu M predśednik Savjeta za saradnju sa dijasporom Milenko A. Perović.

Kako navodi, novi vlastodršci ne shvataju da je crnogorska dijaspora – ma đe se trenutno ili trajno nalazila – najvećim dijelom elitni dio Crne Gore! Elitna je, kaže naš sagovornik, po marljivosti, obrazovanju, svjetskom šlifu, materijalnom statusu zasluženom ozbiljnim radom i – što je najvažnije – dubokoj ljubavi i odanosti svojoj matičnoj domovini Crnoj Gori.

Dijaspori s takvim kvalitetima, prema njegovim riječima, ne mogu prodavati rog za svijeću necivilizovani diluvijalni tipovi koji su se slučano dokopali vlasti ni priprosti popovi, lokalni politikantski demagozi, srpski i ruski plaćenici na zadatku uništavanja Crne Gore, primitivni nacionalisti, klerikalci i fašisti.

Perović poručuje da crnogorska dijaspora neće saradnju s takvom vlašću koja bi, kako kaže, rado srušila Crnu Goru da se dijaspora nema đe vratiti, nego da poput kakvog savremenog Ahasfera bezdomna luta svijetom.

Antena M: Imate li, kao predśednik Savjeta za dijasporu, bilo kakav kontakt ili saradnju sa Upravom za dijasporu – iseljenike i njenim novim direktorom?

Perović: Nemam. Savjet je Vladino savjetodavno tijelo. Njegova je zakonska obaveza bila da u saradnji s Upravom za dijasporu Vladi Crne Gore  podnese izvještaj o svom radu za prošlu, kao i program rada za ovu godinu. Na vrijeme smo ispunili tu obavezu u saradnji s ranijim rukovodstvom Uprave. Vlade je imala zakonsku obavezu da povodom tih dokumenata donese odgovarajuće odluke.

No, kao i u mnogim drugim stvarima, Vlada je pokazala da ne drži do zakona države u kojoj je ona vrh egzekutivne vlasti. Ignorantski su dočekana naša nastojanja da dobijemo povratne informacije od Vladinih službenika. Novo rukovodstvo Uprave za dijasporu ni jednim jedinim gestom nije pokazalo da uopšte zna kakve su mu obaveze prema Savjetu za dijasporu. Neću da nagađam da li je u pitanju njegovo neznanje, nepoštovanje zakona, zla volja ili sve zajedno!

Antena M: U jednom intervjuu direktor Uprave Seid Hadžić kazao je kako je neozbiljno vjerovati da se naši građani rasuti po svijetu mogu sami organizovati i da je neophodno mentorstvo države. Saglasni?

Perović: Novi direktor Uprave očigledno nema elementarnu predstavu o crnogorskoj dijaspori. No, počinje mu se razjašnjavati da – u ime nove vlasti – neće moći pridobiti za saradnju bilo koga u dijaspori ko ima moralni i politički integritet. Vjerujem da one koji su ga “zaglavarili” frustrira spoznaja da niko iz dijaspore neće s njima u isto kolo!

U pokušajima da upropaste sve čega su se dohvatili u Crnoj Gori, novi vlastodršci već su se postarali da razore i komunikaciju države s iseljeništvom. Ne bih da sudim u ime cijele dijaspore, ali mislim da su u ovom mandatnom periodu mogli ukinuti Upravu za dijasporu ili zamrznuti njen rad dok se u Crnoj Gori ponovo ne uspostavi normalna vlast.

Uostalom, mnogo prije no što je prethodna vladajuća nomenklatura Crne Gore shvatila da crnogorska dijaspora uopšte postoji, ona se diljem bijeloga svijeta uspijevala – o svom ruhu i kruhu – organizovati i raditi na očuvanju vlastitog nacionalnog i državnog identiteta. Nikoga od njenih pripadnika nije vodila misao šta bi se moglo dobiti od Crne Gore, nego kako oni mogu pomoći da se Crna Gora izgradi kao moderna, prosperitetna i suverena država.

Da nije tako, ne bi bilo ni veličanstvenog učešća crnogorske dijaspore u stvaranju suverene države na referendumu 2006. godine.

Antena M: Očito je veliko i široko neraspoloženje dijaspore za saradnju sa Vladom i Upravom za dijasporu-iseljenike. Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj poručila je da s gnušanjem odbija razgovor sa “ravnogorskom vladom”, Savez Crnogoraca Hrvatske pozvao je našu dijasporu da prekine saradnju s vlašću, Ivo Đukanović odbio je nagradu Uprave i neće doći na Dane dijaspore u Bijelom Polju… Imate li razumijevanja za te poruke i poteze?

Perović: Ne samo da ih razumijem, nego ih u potpunosti podržavam! Novi vlastodršci ne shvataju da je crnogorska dijaspora – ma đe se trenutno ili trajno nalazila – najvećim dijelom elitni dio Crne Gore! Elitna je po marljivosti, obrazovanju, svjetskom šlifu, materijalnom statusu zasluženom ozbiljnim radom i – što je najvažnije – dubokoj ljubavi i odanosti svojoj matičnoj domovini Crnoj Gori.

Dijaspori s takvim kvalitetima ne mogu prodavati rog za svijeću necivilizovani diluvijalni tipovi koji su se slučano dokopali vlasti ni priprosti popovi, lokalni politikanstski demagozi, srpski i ruski plaćenici na zadatku uništavanja Crne Gore, primitivni nacionalisti, klerikalci i fašisti.

Crnogorska dijaspora neće saradnju s takvom vlašću ni s onim što je ostalo od negdašnje Uprave za dijasporu! Crnogorska je dijaspora spremna i sposobna da brani opstanak Crne Gore, ne manje odlučno no što su joj preci ostavljali poslove po svijetu i vraćali se da je brane kad god je bila u opasnosti!

Antena M: Hoćete li Vi biti u Bijelom Polju 29-30. jula?

Perović: Naravno da ne! Neću iz istih razloga iz kojih najveći dio crnogorske dijaspore neće da ima bilo šta sa sadašnjom vlašću. Može bivša vladajuća nomenklatura koliko god hoće priznavati legalnost i legitimnost prošlih izbora  na kojima se falangistička stokupljevina dokopala vlasti u Crnoj Gori. Može to isto po sto puta da učini tzv. Evropa i tzv. međunarodna zajednica.

Za mene, ova vlast je nelegitimno nastala na izborima koji su oteti beogradskim i moskovskim parama, haranjem stranih agentura po Crnoj Gori i nezakonitim miješanjem Crkve Srbije u izbore! Svaki časni pripadnik crnogorske dijaspore može samo poželjeti da ovoj vlasti što prije vidi leđa!

Mislim da imam pravo ne samo kao predśednik Savjeta za saradnju s dijasporom, nego prije svega kao slobodan čovjek i crnogorski patriota da pozovem cjelokupnu crnogorsku dijasporu na bojkot svake aktivnosti Uprave za dijasporu i svake aktivnosti sadašnje Vlade i Parlamenta prema dijaspori, jer sve što su do sada činili bilo je – protiv dijaspore!

Antena M: Predśednik Skupstine Aleksa Bečić poručio je prije petnaestak dana da se ništa ne mijenja u zakonskim rješenjima o državljanstvu i prebivalištu. I on i direktor Uprave Hadžić, utisak je, izbjegavaju da decidno kažu da naši ljudi na radu u inostranstvu neće izgubiti pravo glasa?

Perović: Iza pokušaja da se ljudima iz dijaspore otme pravo glasa u Crnoj Gori ne stoji samo falangistička osveta novih vlastodržaca za držanje pripadnika dijaspore na Referendumu 2006. godine, nego nešto mnogo zlokobnije. Stoji podla namjera da se radikalno izmijeni struktura biračnog tijela Crne Gore u službi njenog trajnog podjarmljivanja tzv. “Srpskom svetu.”

Odlučna reakcija pripadnika dijaspore uslovila je da novi vlastodršci malo streknu i prikoče s brzometnom namjerom “revolucionarne izmjene” biračkog korpusa, ali ne i da od nje odustanu! Dok čekaju drugu zgodu da ostvare svoju zlu namjeru, “umiruju” dijasporu podlim izjavama da neće ništa mijenjati u zakonskim rješenjima. Kad sljedeći put opet pokušaju – a hoće jer to im je u fašističkoj prirodi – dijaspora će im spremno odgovoriti!

Antena M: Član Kongresa Bošnjaka Džemo Hot nedavno je izjavio da bi brisanje iseljenika iz biračkog spiska “bilo ravno etničkom čišćenju”?

Perović: To je potpuno tačan sud! Nema mu se šta dodati ni oduzeti.

Antena M: Kako Vi vidite odnos nove vlasti prema građanima Crne Gore u rasijanju?

Perović: Dok je grijala opozicione klupe, ova vlast je pokazivala permanentnu netrpeljivost prema crnogorskoj dijaspori u cjelini i njenih istaknutim pojedincima. Kao što je većem dijelu nekadašnje opozicije bilo nepodnošljivo postojanje Crnogoraca, Bošnjaka, Muslimana i Albanaca u Crnoj Gori, toliko joj je bilo nepodnošljivo da oni postoje i u dijaspori. I ne samo da postoje, nego i brinu za svoju matičnu zemlju i žele joj na svaki način pomoći. I ne samo da brinu za sudbinu Crne Gore, nego je i vole!

Ništa se u ovom odnosu nije promijenilo dolaskom na vlast bivše opozicije. Štaviše, “čisteći” sve državne institucije od Crnogoraca, Bošnjaka, Muslimana i Albanaca, nova vlast pokazuje do koje mjere je potonula u klerofašističku političku patologiju. Na isti način, ona bi šćela jednim potezom “osloboditi” Crnu Goru od crnogorske dijaspore! Kao što ratna ološ ruši i pali kuće protivničkom narodu da se ne bi imao đe vratiti kad rat prođe, tako bi i nova vlast rado srušila Crnu Goru da se dijaspora nema đe vratiti, nego da poput kakvog savremenog Ahasfera bezdomna luta svijetom!

Razgovarao: Darko Šuković

Izvor: Antena M

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!