Rekordan broj Amerikanca umro od overdoziranja u 2020, stručnjaci kažu da je uzrok izolacija zbog pandemije

Prema zvaničnim podacima, broj umrlih od prekomjerne upotrebe droge je veći nego u 2019, kada je tako umrlo 72 hiljade ljudi. “Ovo je užasavajući gubitak ljudskih života”, kaže Brendon Maršal sa Univerziteta Braun i dodaje da je epidemija overdozivanja u SAD već postojala, ali da je sada pandemija koronavirusa samo pojačla tu krizu

Više od 93 hiljade Amerikanaca umrlo je od overdoziranja drogom u prošloj godini, a stručnjaci ovaj skok objašnjavaju izolacijom koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Prema zvaničnim podacima, broj umrlih od prekomjerne upotrebe droge je veći nego u 2019, kada je tako umrlo 72 hiljade ljudi, prenosi Glas Amerike.

“Ovo je užasavajući gubitak ljudskih života”, kaže Brendon Maršal sa Univerziteta Braun i dodaje da je epidemija overdozivanja u SAD već postojala, ali da je sada pandemija koronavirusa samo pojačla tu krizu.

Zavisnici za vrijeme pandemije nisu imali ni dostupnu pomoć zdravsvenih i socijalnih službi.

Stručnjaci kažu da su nekad dominantni među zavisnicima bili lijekovi protiv bolova koji se dobijaju na recept, potom heroin, a posljednjih godina fentanil – opasna jeftinija varijanta opiijata koja je jača od heroina i izuzetno smrtonosna.

Fentanil je lijek napravljen kako bi se liječili intenzivni bolovi, ali sada se prodaje nelegalno i miješa sa drugim drogama.

Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) saopštili su da je 60 odsto umrlih od overdoziranja koristilo fentanil. Osim u Nju Džerziju i Južnoj Dakoti, u skoro svakoj državi je povećan broj umrlih od overdoziranja.

Najveći porast uočen je u Vermontu, Kentakiju, Južnoj Karolini, Zapadnoj Virdžiniji, Kaliforniji.

Stručnjaci kažu da trenutno više ljudi umire od prekomjernih doza droge nego od Kovida 19.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!