Rekordan broj Amerikanca umro od overdoziranja u 2020, stručnjaci kažu da je uzrok izolacija zbog pandemije

Prema zvaničnim podacima, broj umrlih od prekomjerne upotrebe droge je veći nego u 2019, kada je tako umrlo 72 hiljade ljudi. “Ovo je užasavajući gubitak ljudskih života”, kaže Brendon Maršal sa Univerziteta Braun i dodaje da je epidemija overdozivanja u SAD već postojala, ali da je sada pandemija koronavirusa samo pojačla tu krizu

Više od 93 hiljade Amerikanaca umrlo je od overdoziranja drogom u prošloj godini, a stručnjaci ovaj skok objašnjavaju izolacijom koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Prema zvaničnim podacima, broj umrlih od prekomjerne upotrebe droge je veći nego u 2019, kada je tako umrlo 72 hiljade ljudi, prenosi Glas Amerike.

“Ovo je užasavajući gubitak ljudskih života”, kaže Brendon Maršal sa Univerziteta Braun i dodaje da je epidemija overdozivanja u SAD već postojala, ali da je sada pandemija koronavirusa samo pojačla tu krizu.

Zavisnici za vrijeme pandemije nisu imali ni dostupnu pomoć zdravsvenih i socijalnih službi.

Stručnjaci kažu da su nekad dominantni među zavisnicima bili lijekovi protiv bolova koji se dobijaju na recept, potom heroin, a posljednjih godina fentanil – opasna jeftinija varijanta opiijata koja je jača od heroina i izuzetno smrtonosna.

Fentanil je lijek napravljen kako bi se liječili intenzivni bolovi, ali sada se prodaje nelegalno i miješa sa drugim drogama.

Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) saopštili su da je 60 odsto umrlih od overdoziranja koristilo fentanil. Osim u Nju Džerziju i Južnoj Dakoti, u skoro svakoj državi je povećan broj umrlih od overdoziranja.

Najveći porast uočen je u Vermontu, Kentakiju, Južnoj Karolini, Zapadnoj Virdžiniji, Kaliforniji.

Stručnjaci kažu da trenutno više ljudi umire od prekomjernih doza droge nego od Kovida 19.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH
error: Content is protected !!