Još odlučnije ćemo se boriti protiv populizma, šovinizma, rehabilitacije četništva i velikodržavnih ideja, poricanja genocida i ratnih zločina…

“Aktuelna društvena kriza u Crnoj Gori i nejasna vladina politika pogoduju prerušavanju fašizma u brojne pojavne oblike. Logika, manipulacije i simboli fašizma u Crnoj Gori su sve vidljiviji. GI “21. maj” odlučno se suprotstavlja pokušajima marginalizacije crnogorskog antifašizma koji predstavlja konstruktivni element savremene Crne Gore i njenog budućeg razvoja”, saopšteno je iz tog pokreta

Građanska inicijativa (GI) “21. maj” najavljuje još odlučniju borbu protiv populizma i šovinizma, rehabilitacije četništva i velikodržavnih ideja, poricanja genocida i ratnih zločina, nasilja i mržnje prema neistomišljenicima, protiv rasizma, seksizma, homo/trans fobije i protiv dominacije i davanja prednosti bilo kojoj društvenoj, političkoj, etničkoj ili vjerskoj grupi.

“Aktuelna društvena kriza u Crnoj Gori i nejasna vladina politika pogoduju prerušavanju fašizma u brojne pojavne oblike. Logika, manipulacije i simboli fašizma u Crnoj Gori su sve vidljiviji. GI “21. maj” odlučno se suprotstavlja pokušajima marginalizacije crnogorskog antifašizma koji predstavlja konstruktivni element savremene Crne Gore i njenog budućeg razvoja”, saopšteno je iz tog pokreta.

Povodom 13. jula, Dana državnosti, delegacija Građanske inicijative “21. maj” u sastavu Vladimir Šibalić, Manja Simonović, Stefan Aleksić i Aleksandar Saša Zeković položila je vijenac na spomenik Partizanu borcu u Podgorici i odala poštu i zahvalnost svim borcima Narodno oslobodilačke borbe.

“GI ‘21. maj’ svim građankama i građanima Crne Gore, u domovini i dijaspori, čestita 13. jul – Dan državnosti. To je praznik koji nas sve, bez razlike, ujedinjunje zahvaljući svom snažnom državotvornom i humanom potencijalu. 13. jul je praznik koji obavezuje da se državnost i građanski karakter Crne Gore nikada i ničim ne mogu osporiti niti dovesti u pitanje. GI ‘21. maj’ je društveni pokret građana i građanki Crne Gore koji baštini savremeni evropski antifašizam i svakodnevnim kulturološkim, političkim  i kritičkim akcijama doprinosi moralnoj panici ekstremista ne dopuštajući da loše i zlonamjerne ideje i politike pobijede i opstanu u crnogorskom društvu”, saopšteno je iz GI “21. maj”.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!