Milo Đukanović i Čeda Jovanović nosili tabute ubijenih Srebreničana (VIDEO)

“Uvijek je obaveza pokloniti se žrtvama i čini mi se da u ovom vremenu nije manje važno podsjetiti da moramo svi biti odgovorni prema pokušaju revizije istine o srebreničkom zločinu i pokušajima relativiziranja tog zločina i jednako tako pokušajima da se te ideologije koje proizvode zločine revitalizuju i opet zaprijete miru i stabilnosti slobodnom i sigurnom životu građana na našim prostorima i građana Evrope. Čini mi se da ovi događaju podstiču tu kulturu sjećanja, kulturu odgovornosti. Želio sam da ovim današnjim boravkom doprinesem samoopomeni nas da ne dozvolimo da se bilo gdje ponovi genocid koji se dogodio u Srebrenici”, rekao je Đukanović

Kad je počelo nošenje tabuta 19 žrtava genocida u Srebrenici do mezara, vjernicima su se pridružili i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i lider LDP-a Srbije Čedomir Jovanović.

Oni su rukama pridržavali tabute te tako još jednom izrazili pijetet prema žrtvama.

Đukanović je rekao da je došao da se pokloni žrtvama i da na taj način doprinese da svi stanemo u odbranu civilizacijskih vrijednosti i na taj način spriječimo eventualno ponavljanje ovakvih grešaka danas i ubuduće.

“Uvijek je obaveza pokloniti se žrtvama i čini mi se da u ovom vremenu nije manje važno podsjetiti da moramo svi biti odgovorni prema pokušaju revizije istine o srebreničkom zločinu i pokušajima relativiziranja tog zločina i jednako tako pokušajima da se te ideologije koje proizvode zločine revitalizuju i opet zaprijete miru i stabilnosti slobodnom i sigurnom životu građana na našim prostorima i građana Evrope.

Čini mi se da ovi događaju podstiču tu kulturu sjećanja, kulturu odgovornosti. Želio sam da ovim današnjim boravkom doprinesem samoopomeni nas da ne dozvolimo da se bilo gdje ponovi genocid koji se dogodio u Srebrenici”, rekao je Đukanović.

U knjigu žalosti napisao je da je, pola vijeka nakon Holokausta, ovdje ubijena evropska civilizacija, piše “Avaz”.

“Klanjam se sjenima žrtava Srebrenice.

U Potočarima riječi gube na značaju, jer je ovdje balkanska istorija progovorila svojim najstrašnijim krikom. Pola vijeka nakon Holokausta, ovdje je još jednom ubijena evropska civilizacija.

Ostaje nam jednino da s neizmjernom tugom čuvamo sjećanja na nevine žrtve genocida i da žalimo što smo savremenici najvećeg zločina u Evropi nakon 2. svjetskog rata.

To nas obavezuje da ne dozvolimo reviziju istine o velikom srebreničkom stradanju.

Mir njihovim dušama.

Da se nikad ne ponovi”, napisao je Đukanović.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!