BANA: Hvala poslanicima koji su stali uz srebreničke žrtve, osuđujemo napade i spinove od „srpskog sveta“

Glasanjem i usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici porazili ste nepravdu i laž koja se godinama plasira na javnoj sceni, veličaju ratni zločini i zločinci s namjerom ponižavanja žrtava genocida i njihovih porodica, ali i držanje građana taocima velikonacionalističke, genocidne i retrogradne pećinske politike, od strane onih koji ratne zločince pomovišu u nacionalne heroje, na taj način svjesno namećući kolektivnu odgovornost i krivicu srpskom i crnogorskom narodu

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) pozdravila je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici razrješenje sa dužnosti ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava. Oni su osudili sve napade i spinove od „srpskog sveta“ i, kako kažu, njihovnih najamnika u Crnoj Gori.

Saopštenje prenosimo u cjelosti

Upućujemo srdačnu zahvalnost predlagačima Rezolucije kao i svim poslanicima koji su glasali za usvajanje iste. Ovim ljudskim činom stali ste uz nevine srebreničke žrtve genocida, kao i sve napredne i demokratske zemlje svijeta i svjetsku javnost koja je protiv genocida, zločina protiv čovječnosti, udruženog zločinačkog poduhvata, kršenja zakona ili običaja ratovanja koji su se dogodili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995).

Zabranom negiranja genocida u Srebrenici i kulturom pamćenja svakog 11. jula – Danom sjećanja na Srebrenicu, građani će izražavati pijetet prema žrtvama genocida, dok će mlađe generacije u Crnoj Gori učiti lekcije o genocidu u Srebrenici, koji jeste planetarni zločin nad nevinim civilima bošnjačke nacionalnosti, i posebno da se nikome, nigdje i nikada ne dogodi i ponovi.

Cijenjeni poslanici u Skupštini Crne Gore,

Glasanjem i usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici porazili ste nepravdu i laž koja se godinama plasira na javnoj sceni, veličaju ratni zločini i zločinci s namjerom ponižavanja žrtava genocida i njihovih porodica, ali i držanje građana taocima velikonacionalističke, genocidne i retrogradne pećinske politike, od strane onih koji ratne zločince pomovišu u nacionalne heroje, na taj način svjesno namećući kolektivnu odgovornost i krivicu srpskom i crnogorskom narodu.

Takođe, pozdravljamo to što ste zbog negiranja genocida u Srebrenici i presuda međunarodnih sudova pokazali zrelost i odlučnost da razriješite s dužnosti ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Donošenjem ovakve Rezolucije Crna Gora je u teškim političkim okolnostima, nakon promjene trodecenijske vlasti, povratila nadu da ima i snage i znanja za izgradnjom građanskog društva, što je najbolje preporučuje za pridruženje evropskoj zajednici naroda i država.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija najoštrije osuđuje sve napade i spinove koji su uslijedili nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane službenog beogradskog „srpskog sveta“ i njihovnih najamnika u Crnoj Gori i manjem bh entitetu. Uvjeravamo parlamentarce Skupštine CG da svi oni koji vas napadaju svoj opstanak na srpskoj političkoj sceni vide samo uz negiranje genocida i veličanje ratnih zločinca i zločina, poziv na rat, što jeste sraman i anticivilizacijski postupak.

Poznato je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa zloglasnim četničkim hordama zločinaca Slavka Aleksića i Vojislava Šešelja šenlučio oko Sarajeva i drugim ratištima ranjene Bosne, time je pripadao ratnoj genocidnoj politici. Oštro osuđujemo njegove licemjerne stavove sada sa državne predsjedničke pozicije, ali nas i ne čude takvi stavovi. Dok prvi od srpskih zvaničnika, ujedno jedan od megafona beogradske politike, Milorad Dodik, sa pozicije premijera RS-a još 2007. godine javno je rekao, citiramo:

„Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica“!

Takođe je javno prozvao i pozvao ratne zločince Karadžića i Mladića da se predaju i da „moraju u Haag“, ujedno govoreći da su odgovorni za pronevjeru i nestanak ogromnih finansijskih sredstava. Uz osuđene srpske ratne zločince, ova dva ključna su upravo iz vrha srpske političke i vojne piramide koji su osuđeni Haagu na doživotne kazane robije! Time je osuđen i cjelokupan velikosrpski genocidni projekat.

Naknadno sve izjave koje je službeni Beograd iznudio od Dodika i drugih poslušnika da negiraju genocid, veličaju osuđene ratne zločince i presude najvećih međunarodnih sudova, to govori o zvaničnoj srpskoj politici koji bi dalje jurišali u genocidne pohode.

Ipak, hoćemo da vjerujemo da će se u srpskom narodu, na političkoj zvaničnoj javnoj sceni, ali i u SPC, pojaviti Willy Brandt koji će pokazati duboki stid zbog počinjenog srpskog genocida nad Bošnjacima – čestitom miroljubivom evropskom narodu; kleknuti pred bijelim nišanima žrtava genocida u Memorijalnom centru Potočari, u prijedorskim logorima smrti i grobnici Tomašica, višegradskim živim lomačama, na fočanskom Željeznom mostu na Drini, građana Sarajeva kojima su 1.400 dana ‘razvlačili pamet’… i zatražiti oprost od ucviljenih majki i drugih preživjelih članova porodica.

Poštovani,

Skoro je tri decenije od početka krvavih ratova na prostoru ex YU države. Zato vas i nadležne institucije da se konačno pokrene pitanje ratnih zločina i odgovornosti u Crnoj Gori, te da se u što kraćem vremenu procesuiraju odgovorni, za sljedeće zločine:

– logor Morinj (1991), u kojem su mučeni, zlostavljani i ubijani zatočenci hrvatske nacionalnosti;

– hapšenje i deportaciju Bošnjaka – izbjeglica iz Bosne i Hercegovine (1992), kada je ubijeno više od osamdeset civila;

– ratni zločini u Pljevljima i na području Bukovice (1992 / 93), kada je ubijeno više lica, porušene džamije, privatni stambeni i poslovni objekti;

– otmica putnika Štrpci (1993), 18 putnika bošnjačke, jedan hrvatske nacionalnosti i jedno lice neutvrđenog identiteta; nakon zlostavljanja brutalno su pobijeni;

-Kaluđerski laz (1999) – pripadnici Podgoričkog korpusa, koji je bio u sastavu Vojske SR Jugoslavije (Srbija i Crna Gora), na lokalitetu opštine Rožaje počinili su zločine nad civilima albanskim nacionalnosti. U selu Kaluđerski laz u jednom napadu ubijeno je šest osoba, dok su u drugim napadima ubili 22 civila.

Takođe, upućujemo zahvalnost medijima, nevladinim organizacijama, aktivistima i pojedincima koji se kroz javni rad i djelovanje potencirali otkrivanje i procesuiranje ratnih zločinaca i koji se suprotstavljaju negiranju genocida u Srebrenici i veličanju ratnih zločinaca.

Tako vam Bog pomogao!

Foto: Skupština Crne Gore 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!