Avion “ToMontenegra” ostaće bez mašine: Motor skidaju zbog duga “Montenegro Airlinesa”

“Kompanija GECAS, koja je iznajmljivala jedan od motora ‘Montenegro Airlinesu’ je najavila i pokrenula postupak skidanja motora koji je ostao na našem avionu, zbog neizmirenog duga od oko 290.000 eura. Motor je u vlasništvu pomenute kompanije, tako da izvršitelji nisu bili involvirani”, piše u odgovorima iz službe za odnose sa javnošću “ToMontenegra”. Objasnili su i da je sporni motor još u avionu, ali da se on ne koristi “jer je u postupku vraćanja u saobraćaj i uskoro će biti skinut radi zamjene sa drugim motorom

Drugi avion u vlasništvu “ToMontenegra” ostaće bez motora zbog duga “Montenegro Airilinesa” jer je kompanija GECAS koja ga je iznajmljivala već pokrenula postupak njegovog skidanja.

To su “Vijestima” odgovorili iz nove nacionalne aviokompanije, objasnivši da oni neće platiti dug bivšeg državnog avioprevoznika, jer nemaju pravnu osnovu da to učine.

“Montenegro Airilines” je još prije tri godine sklopio ugovor u unajmljivanju ovog motora za oko 2.300 dolara dnevno, a zakup je prestao da plaća početkom decembra prošle godine, odnosno mjesec prije nego što su obustavili rad.

“Kompanija GECAS, koja je iznajmljivala jedan od motora ‘Montenegro Airlinesu’ je najavila i pokrenula postupak skidanja motora koji je ostao na našem avionu, zbog neizmirenog duga od oko 290.000 eura. Motor je u vlasništvu pomenute kompanije, tako da izvršitelji nisu bili involvirani”, piše u odgovorima iz službe za odnose sa javnošću “ToMontenegra”.

Objasnili su i da je sporni motor još u avionu, ali da se on ne koristi “jer je u postupku vraćanja u saobraćaj i uskoro će biti skinut radi zamjene sa drugim motorom.

“Dug nećemo plaćati jer nema ugovorne osnove za tako nešto”.

Odgovarajući na pitanje da li je pljenidba motora mogla da se spriječi, kazali su da je to pitanje za “Montenegro Airlines”.

“ToMontenegro trenutno raspolaže sa dva aviona koji su u njihovom vlasništvu, a nedavno su iznajmili treći dok se ne završi remont drugog aviona.

“Avion koji je u saobraćaju je osposobljen za saobraćaj tokom maja, dok je pokrenuta realizacija plana povratka u saobraćaj drugog aviona, koji se očekuje da ponovo poleti sredinom jula. Zbog problema koje smo imali u vezi (ne)dostupnosti sredstava za održavanje aviona na aerodromu Podgorica i komplikovanih vlasničko-imovinskih pitanja oko avionskih motora, plan vraćanja drugog aviona u saobraćaj je morao biti revidiran i produžen. Iz razloga sigurnosti i operativnosti, rukovodstvo kompanije je donijelo odluku o iznajmljivanju jednog aviona zajedno sa posadom, kojim smo u potpunosti obezbijedili redovnost i sigurnost našeg saobraćaja, čime je našim putnicima garantovano da će njihova putovanja biti realizovana na vrijeme i u punom obimu usluge”, kazali su.

U odgovorima su potvrdili saznanja “Vijesti” da su iznajmili avion njemačke kompanije “German Airways”, sa posadom.

Objasnili su i da je to učinjeno radi obezbeđenja redovnosti i sigurnosti reda letenja – dok se drugi avion ne uvede u saobraćaj, ali i zbog ohrabljujućih početnih rezultata na linijama za Beograd i bolje nego očekivane popunjenosti kabine.

“Njihov avion je iznajmljen pod uslovima koji su trenutno na tržištu i oni će saobraćati na našim linijama dok naš drugi avion ne poleti”, navodi se u odgovorima.

Zaštitniku države odbijena i žalba za potraživanje od 107 miliona

Iz kancelarije Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore kazali su “Vijestima” da je stečajni upravnik MA Saša Zejak osporio potraživanja države (Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Ministarstva kapitalnih investicija) od 93,3 miliona eura i kamata na taj iznos od 13,8 miliona eura, dok je priznao samo potraživanje od 101.111,33 eura koje se odnosi na dug prema Ministarstvu odbrane za zakupninu i prema Upravi prihoda i carina po osnovu ispostavljenih carinskih deklaracija.

Oni navode da je stečajni upravnik 3. juna dostavio obavještenje o osporavanju prijavljenog potraživanja, Zaštitnik je narednog dana zahtijevao da zajedno pregledaju prijavu sa cjelokupnim dokazima, odnosno da preispitaju prijavu potraživanja. Nakon toga, stečajni upravnik je dostavio obavještenje kojim je osporio potraživanje u iznosu od 107 miliona sa kamatama, a priznao iznos od 101.000.

Odbor povjerilaca, koji prema Zakonu o stečaju daje saglasnost i mišljenja na postupke stečajnog upravnika u ovom slučaju nije formiran.

“S obzirom na to da se Odbor povjerilaca sastoji od 3-5 članova sa najvećim neobezbijeđenim ili djelimično obezbijeđenim potraživanjima pa se, kako su sva priznata potraživanja obezbijeđena, nisu se stekli zakonski uslovi za formiranje Odbora povjerilaca”, naveli su iz kancelarije Zaštitnika.

Na pitanje koji oblik stečaja u slučaju ove kompanije je prihvatljiv Zaštitniku, odgovorili su da nemaju uvid u imovinu, eventualna potraživanja MA u stečaju, već u postupku učestvujumo kao stečajni povjerioci, pa iz tog razloga ne mogu dati konkretniji odgovor na ovo pitanje.

“Stečajni upravnik je, prema Zakonu o stečaju, obavezan da upravo u tom dijelu postupa onako kako to reguliše član 33, te i da zaštiti imovinu stečajnog dužnika, kao i onemogući bilo koju zloupotrebu koja bi rezultirala štetom po stečajne povjerioce”, naveli su iz kancelarije Zaštitnika.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!