Protest GI “21. maj” ispred zgrade Ministarstva pravde: Preuzmemo odgovornost za sadašnjost i budućnost naše zemlje

Vrijeme će pokazati još toga, a jedno je sigurno vrijeme – ne može izbrisati sjećanje na ‘ćutnju’ onih kojima je javna riječ i borba za ideale obaveza. Dalja radikalizacija društva biće njihovo breme, upravo zato što relativizuju i minimiziraju opasne društvene pojave i samim tim djeluju kao produžena ruka desno orijentisane vlasti koja nastoji poništiti crnogorske temeljne vrijednosti. Ovo je ključni momenat da prihvatimo demokratsko sazrijevanje i svi pojedinačno i u zajednicama preuzmemo odgovornost za sadašnjost ali i budućnost naše zemlje

Protesti ispred zgrade Ministarstva pravde, u organizaciji Građanske inicijative “21. maj” nastavljeni su i danas.

Četvrti dan protesta organizovan je zbog netransparetnih politika i aktivnosti Vlade Crne Gore i njenog učešća u negiranju genocida i ratnih zločina.

Na današnjem skupu govorila je članica Savjeta Građanske iniciative 21. maj Tanja Pavićević koja je istakla da građani i građanke Crne Gore ne pristaju na ideologije krvi i tla koju nam nova vlast i parlamentarna većina uvodi na mala vrata.

Na skupu je istaknuto da će dalja radikalizacija biti breme upravo onih koji relativizuju i minimiziraju opasne društvene pojave i samim tim djeluju kao produžena ruka desno orijentisane vlasti koja nastoji poništiti antifašističke temeljne vrijednosti.

Zaključeno je da je došao trenutak da svi pojedinačno i u zajednicama preuzmemo odgovornost za sadašnjost ali i budućnost naše zemlje.

Protesti Gi 21. maj nastavljaju se sjutra.

Govor Tanje Pavićević:

“Građanin je u centru demokratije. Svjestan, savjesan i odgovoran. Crna Gora, u ovom trenutku, uči teške lekcije. Kako se u predpolitičkom društvu, plodnom terenu za različite vrste manipulacija, izboriti upravo za građanina.

Od 30. avgusta prošle godine, svi građani Crne Gore koji vjeruju u građansko ustrojstvo i njegove temeljne vrijednosti duboko su zabrinuti za budućnost.

Osim zvaničnih politika koje jasno ukazuju na sunovrat i pravac koji nije usklađen sa evropskim putem, pad vrijednosti zabrinjava više nego ikada. Ovi izazovi probudili su novu vrstu građanskog aktivizma, izvan zvaničnih okvira lokalnih NVO koje i dalje ćute i ne oglašavaju se po pitanju ključnih odrednica naše zajednice. Prvu i najznačajniju vrijednost našega društva ,intekulturalnost’ i nedjeljivost po bilo kom osnovu već prvih dana nakon izbora prošle godine, dodatno urušavaju sljedbenici pogubne politike devedesetih koja je nanovo zapahnula našu zajednicu proteklih godina. Izmišljaju se i krive istorijske činjenice, zloupotrebljava se i manipuliše našom kulturnom baštinom, ugrožavaju se nanovo ljudska prava kako ‘običnih’ građana i građanki koji se usuđuju da ukažu na retrogradne pojave tako i novinara koji postavljaju “neprijatna” pitanja za one koji ne umiju i ne žele da ih čuju. Sve to ukazuje da na sceni imamo totalitarnu vlast, koja ne zna i ne želi drugačije.

Tako je i juče građanin doživio političko tagetiranje.

Na jučerašnjem skupštinskom zasijedanju, poslanik DF-a Jovan Vučurović pokazao je koliko ‘razumije’ i poznaje rad civilnog otpora i protesta na javnim mjestima aktivista/aktivistkinja:

Kazao je da – kad vidi ko napada ministra Vladimira Leposavića, prozivajući upravo građane i građanke koji se iz ljubavi prema svojoj državi okupljaju ispred Ministarstva pravde, on staje uz Leposavića.

Odgovaramo – nismo iznenađeni! Odgovaramo da nismo ni očekivali drugačije i da ćemo protestovati i danas, i sjutra i svaki put kada se negiraju temeljne antifašističke vrijednosti i koncept građanskog društva.

Usprotivićemo se svaki put kada se relativizuju nasilje i nasilnici, zločin i genocid, kada se veličaju ratni zločinci bilo koje vjere i nacije, kada se širi mržnja i netrpeljivost prema drugima.

Građani i građanke Crne Gore ne pristaju na ideologije krvi i tla koju nam nova vlast i parlamentarna većina uvodi na mala vrata.

Međutim, suočavanje sa krajnje prosrpskom desnicom u jednoj miroljubivoj i većinski demokratski opredjeljenoj zajednici nije lako.

Proteklih 9 mjeseci pokazalo nam je da u našem društvu postoje novi i zdravi potencijali i aktivizam, sve to dok CANU nedopustivo ćuti na kršenje temeljnih vrijednosti slobodnog i demokratskog društva, a dok je provladinom i privilegovanom civilnom sektoru iznenada ‘provedrilo’ iako se građanim ‘smrko’ zbog brojnih nastupa i niza nedopustivih ponašanja predstavnika aktuelne vlasti.

Vrijeme će pokazati još toga, a jedno je sigurno vrijeme – ne može izbrisati sjećanje na ‘ćutnju’ onih kojima je javna riječ i borba za ideale obaveza.

Dalja radikalizacija društva biće njihovo breme, upravo zato što relativizuju i minimiziraju opasne društvene pojave i samim tim djeluju kao produžena ruka desno orijentisane vlasti koja nastoji poništiti crnogorske temeljne vrijednosti.

Ovo je ključni momenat da prihvatimo demokratsko sazrijevanje i svi pojedinačno i u zajednicama preuzmemo odgovornost za sadašnjost ali i budućnost naše zemlje.

Građanin je motor svake demokratije u proaktivnom stavu prema problemima sa kojima se suočava.

Zato, odbranimo naše temljne vrijednosti, zaštitimo naše zajednice i ljude! Preuzmimo odgovornost za svoje društvo.

Zajedno, solidarno, demokratski!

 

 

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!