Krivokapić: Imam informaciju da je Katnić spremao moje hapšenje u slučaju da sam potpisao protivustavni ugovor

Na konstataciju novinara Petra Komnenića da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje. “Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vjernik, odlučio sam da zaštitim državu”, rekao je Krivokapić. Tvrdi da je dobio informacije nekoliko dana prije odlaska u Beograd da će biti proglašen izdajnikom crkve, a da se pokušalo i da se on prikaže krivcem u slučaju da za mitropolita ne bude izabran Joanikije

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je kazao da ni 200 dana nije dovoljan period da se na pravi način sve analizira.

Rekao je da je program rada Vlade za 2021. takav da je sve mjerljivo i da će vladina služba prezentovati urađeno kada bude tačno 200 dana Vlade.

“Niko nije vjerovao projektnim ciljevima koje smo postavili u borbi protiv pandemije, ali evo vidi se da ćemo 15. juna imati realizovan plan od 30 odsto vakcinisanih”, kazao je Krivokapić.

On je podsjetio na negativnu kampanju koja je vođena protiv Vlade kada je bila u pitanju borba sa pandemijom i da su pokazali strateško djelovanje i pomak.

Krivokapić je naveo da su kroz pakete pomoći opredijelili 160 miliona eura za pomoć privredi i građanima, a da se nada da će turistička sezona biti i bolja od projektovane budžetom.

Premijer je, u emisiji “Načisto” na Televitiji Vijesti, kazao da bi Vladu ocijenio trenutno četvorkom i da je to motivacija da budu još bolji.

Krivokapić je naveo da su se opredijelili za rizik privremenog finansiranja da bi mogli da naprave programski budžet sa softverskim rješenjima koja su postojala, ali nisu primjenjivana i da je zbog toga taj proces trajao duže.

Na pitanje koga smatra odgovornim za to što budžet još uvijek nije usvojen, Krivokapić je rekao da smatra one koji ucjenjuju Vladu u vezi sa glasanjem o budžetu.

“Demokratski front je od početka krenuo u priču koja je pomalo nekorektna. Krenuli su u optužbe odmah nakon izglasavanja Vlade, čak i tokom izglasavanja je bilo političkog licemjerja. Zakon o budžetu omogućava funkcionisanje svih građana”, poručio je Krivokapić.

Na pitanje da li on osjeća odgovornost zbog budžeta, Krivokapić kaže da su radili predano, ali da nijedno rješenje koje su predali nije prihvaćeno od strane određenih poslanika i da to nije korektno jer se radi o pogrešnim očekivanjima.

“Da ja nisam predvodio listu, ne bi se desile promjene u Crnoj Gori. Nisam ja najzaslužniji, ali sam ja uradio sve sa moje strane…”, poručio je Krivokapić.

Predsjednik Vlade kaže da se nije pokajao i da je posao vođenja Vlade najodgovorniji posao koji se može imati, a da se političke partije uglavnom vode rejtinzima.

Navodi da nema podatke zbog čega je DF odlučio da ipak glasa za budžet i da nema saznanja da je oko toga posredovao mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Krivokapić kaže da pokojni mitropolit Amfilohije nije učestvovao u formiranju Vlade na nivou imena, ali da je bio zainteresovan da se Vlada formira, izmijeni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, ali i da se ne smanjuju plate i penzije.

Premijer kaže da samo brine o svim građanima bez izuzetka i da ne kalkulišu kakva će biti reakcija političkih partija, prenosi portal vijesti.me.

“Možda je naš najslabiji dio odsustvo promocije ostvarenih rezultata”, navodi Krivokapić.

Krivokapić je podsjetio da osim potpredsjednika Dritana Abazovića u Vladi nema političara i da oni ne razmišljaju politički.

Predsjednik Vlade kaže da je šverc cigareta vrlo prepoznatljiv u međunarodnim razmjerama i da je problem spoznao i u kontaktima sa ambasadorima Kvinte i da je poručio da Vlada to neće tretirati nikada kao državni posao.

“Ja bih volio da neko podnese krivičnu prijavu kada su pitanju te optužbe. Zbog toga nisam otišao na Odbor za bezbjednost da bi me maltretirali bespredmetnim pitanjima i notornim neistinama. Neka ponude dokaze”, naveo je Krivokapić.

Na pitanje kako je onda na sličan način optužio bivšeg šefa policije Veselina Veljovića. Krivokapić je rekao da je sadašnji savjetnik predsjednika Mila Đukanovića prošao kroz Bogetiće službenim vozilom bez ikakvih problema, a da je onda vozilo sa istim statusom bilo opkoljeno.

Naveo je da je lako povezati to što Veljović podstiče proteste komita i njihovo ponašanje na Bogetićima.

Na podsjećanje da je utvrđeno da je napravljen propust i da je zbog toga njegova kćerka dovedena u situaciju, Krivokapić je podsjetio na slučaj kada je u dvorište njegove došao muškarac i da je njegovo ponašanje ukazivalo na to da je povezan sa policijom na neki način, te da se radi o bivšom vojnom licu…

Otkrio je i da je direktor Uprave policije Zoran Brđanin rekao da je policija uradila sve, ali da tužilaštvo nije pokazalo volju da se tim slučajem detaljno bavi.

Na pitanje zašto nije preispitao status ministra Ratka Mitrovića, Krivokapić navodi da mu je dao još jednu šansu zato što je nelegalna gradnja bila u periodu prije nego što je postao ministar.

Krivokapić je najavio da će već na sjutrašnoj sjednici Vlade biti stavljen na moratorijum na DUP Budva Centar i DUP Bečići.

“Nema izuzetaka. Planovi su van snage dok se ne napravi dobar prostorni plan”, poručio je Krivokapić.

Naveo je da će finansijska šteta po Budvu biti oko četiri miliona eura, ali da se to mora uraditi da bi se spasila budućnost prostora.

Krivokapić je poručio da nikada neće niti on niti ostali ministri ikoga štiti.

Naveo je da i zbog problema sa ministrom pravde Vladimirom Leposavićem zakasnio Zakon o porijeklu imovine i da je to pitanje preuzeo potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, te da se očekuje da u septembru bude u skupštinskoj proceduri.

Na pitanje šta misli o presudi Ratku Mladiću, Krivokapić kaže da poštuje presudu Međunarodnog suda pravde i da je potpisan Sporazum koji to predviđa.

Krivokapić je kazao da je insistirao u razgovoru sa Vesnom Bratić da se raskine ugovor sa Vladimirom Vukovićem i da je ministarka imala isti stav.

Vuković je veličao ratnog zločinca Mladića, a prethodno je vrijeđao novinara RTCG Nebojšu Šofranca.

Krivokapić je rekao da će lično ispitati navode da je direktorica Direktorata za osnovno obrazovanje Slavica Ilinčić nazivala potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića šiptarom.

Naveo je da je postojala opcija da se protiv Nikole Kandića sprovede disciplinski postupak i privremena suspenzija, i da svaka negativna aktivnost krnji ugled Vlade.

Krivokapić je naveo da je generalni sekretar Vlade Božo Milonjić bio čovjek u kog je imao veliko povjerenje.

Komnenić je pročitao saopštenje Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u kome se kaže: “Došao čovjek samo sa jednim razlogom, da potpiše Temeljni ugovor”.

“Ja sam u petak proslijedio direktno pismo patrijarhu, njegovoj svetosti Porfiriju u kome sam kazao naš stav vezan za Temeljni ugovor. Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule”, rekao je premijer.

Na pitanje koji su članovi sporni Krivokapić je kazao: “Jedan se odnosio na vjerske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori”.

Na pitanje šta je to podrazumijevalo, Krivokapić je rekao: “To je podrazumijevalo da imamo veći broj vjerskih praznika nego što je zakonom predviđeno pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori – Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, dio koji se tiče tog jednog dijela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nijesu katastarski upisani”.

Na konstataciju novinara Petra Komnenića da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

“Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vjernik, odlučio sam da zaštitim državu”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić tvrdi da je dobio informacije nekoliko dana prije odlaska u Beograd da će biti proglašen izdajnikom crkve, a da se pokušalo i da se on prikaže krivcem u slučaju da za mitropolita ne bude izabran Joanikije.

Dodao je da je dobio informaciju da se insistira da dođe lično u Beograd i da je zbog toga otišao Vladinim avionom i da je obavijestio potpredsjednika Abazovića i da je on rekao da smatra da ne treba da sada potpiše ugovor. Abazović je ranije rekao da ne treba žuriti sa potpisivanjem ugovora, ali da nije sporno da će se potpisati.

Krivokapić je kazao da je danas čuo i da se spremalo njegovo hapšenje zbog veleizdaje zbog potpisivanja protivustavnog Temeljnog ugovora, a na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

Premijer navodi da je napominjao ministra pravde Vladimira Leposavića da može da pokrene disciplinski protiv Katnića, ali da ovaj to nije učinio.

Krivokapić je pozvao svakoga iz parlamentarne većine da pokrene proceduru preispitivanja njegovog povjerenja, a da on neće podnijeti ostavku.

Na pitanje da li Đukanovića doživljava kao konstruktivnog saradnika ili neprijatelja, Krivokapić navodi da je Đukanović pokušao svojom moći da utiče na neka rješenja, ali da to nije moglo da prođe na takav način i kao primjer naveo izbor načelnika generalštaba.

Naveo je da se nada da će Đukanović biti konstruktivniji, ali da on to nije iskazao u nekoliko slučajeva, poput razrješenja i imenovanja ambasadora.

Foto: Printscreen

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!