Đukanović: Srbija se prema Crnoj Gori ponaša kao prema susjednim državama 90-ih godina (VIDEO)

Na pitanje da li će Demokratska partija socijalista (DPS) prekinuti bojkot Skupštine kada se bude glasalo o smjeni ministra pravde Leposavića i o rezoluciji o Srebrenici, Đukanović je odgovorio da je ta stranka državotvorna i da je iznijela najveći dio političkog trereta u obnovi nezavisnosti Crne Gore. “Jasno smo kazali da ćemo, iz bilo koje pozicije, nastaviti da se ponašamo odgovorno prema nacionalnim interesima”, rekao je Đukanović

Odnos Srbije prema Crnoj Gori, i ne samo Crnoj Gori, u ovom vremenu mi neodoljivo liči na odnos Srbije prema susjednim državama 90-ih godina, a dešavaju se pod plaštom brige za srpski narod. Epilog znamo. Nadao sam se da za našeg života nećemo ponoviti greške, plašim se da se one ponavljaju, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je to kazao odgovarajući na pitanja novinara u vili Gorica nakon sastanka sa članovim predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Đukanović je kazao da je više puta nailazio na nerazumijevanje za svoje stavove u Beogradu.

“Ja sam neko ko je bio akter politike i 90-ih, i to mi predstavlja opterećenje, ali i dragocjeno iskustvo da pokušam da ne napravim greške koje su se tada činile i da blagovremeno upozorim sve druge da ne uđu u te greške. Meni odnos Srbije prema Crnoj Gori i ne samo Crnoj Gori u ovom vremenu neodoljivo liči na odnos Srbije prema susjendim državama 90-ih godina pod plaštom brige za navodno ugrožena prava srpskog naroda u susjednim državama. U suštini, ugrožava se suverenitet susjednih država, i to se dešavalo 90-ih, Epilog znamo. Nadao sam se da za našeg života nećemo ponoviti greške, plašim se da se one ponavljaju”, kazao je Đukanović.

On je istakao da se nada da ćemo uz odgovorniju politiku EU i atlantskog prostora uspjeti da se ne ponove najtragičnije greške koje smo preživljavali. Razgovori poput današnjih, kako je kazao, mogu doprinijeti da se greške izbjegnu.

Komentarišući to što je treći član Predsjedištva BiH Milorad Dodik stavio veto na njegovu posjetu BiH, Đukanović je ponovio da su odnosi dvije zemlje prijateljski.

“Odnose stvaraju ljudi i svako ko doprinosi tom prijateljstvu taj se ponaša odgovorno. Ko dovodi u pitanje prijateljske odnose ponaša se neodgovorno i sam ispisuje stranice istorije za poremećaje u odnosima tamo gdje ih nema”, kazao je Đukanović.

On je dodao da pojedičani incidenti kao izraz neodgovorne politike ne mogu dovesti u pitanje odnose dvije države.

LOŠE ŠTO SE TEMELJNI UGOVOR DRŽI U TAJNOSTI

Na pitanje da li će Demokratska partija socijalista (DPS) prekinuti bojkot Skupštine kada se bude glasalo o smjeni ministra pravde Leposavića i o rezoluciji o Srebrenici, Đukanović je odgovorio da je ta stranka državotvorna i da je iznijela najveći dio političkog trereta u obnovi nezavisnosti Crne Gore.

“Jasno smo kazali da ćemo, iz bilo koje pozicije, nastaviti da se ponašamo odgovorno prema nacionalnim interesima”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, DPS nije propustio nijedno iskušenje da potvrdi takvo ponašanje.

“DPS će u kontinuitetu biti u pripravnosti da spriječi bilo koga da baci sumnju da bi promjena vlasti mogla da pokvari antifašistički, proevropski, građanski imidž Crne Gore”, poručio je Đukanović.

On je rekao da nijesu izostali i da neće izostati kad god je u pitanju interes Crne Gore.

Đukanović je, na pitanje o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ponovio da je važno da on bude potpisan, ali da je loše da se drži u tajnosti.

“Naravno da smo na oprezu i da ćemo insistirati da njegova sadržina bude dostupna javnosti prije potpisivanja”, poručio je Đukanović.

ODNOSI CG I BIH NA ZADOVOLJSTVO REGIONA

Međudržavni odnosi Crne Gore i Bosne i Hercegovine na obostrano zadovoljstvo dvije zemlje nije samo od koristi dvijema državama i njihovim građanima već i regionu, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je kazao da su sagovornici tokom razgovora konstatovali da je u odnosima dvije zemlje sve čisto i da smo u stanju da govorimo o temema iz prošlosti a još otvorenije o zajedničkim interesima posebno za EU i NATO.

Kao potvrdu dobrih odnosa Đukanović je naveo i potpisani Sporazum o granici, što smatra značajnim ostavarenjem iz prethodnog perioda.

“Prenio sam uvjerenje da ne samo Crna Gora već i zemlje regiona moraju pripadati evropskoj i evroatlantskoj budućnosti. Uvjereni smo da, uprkos svim izazovima sa kojima se suočavamo, lažnim alternativama, moramo nastaviti putem EU i evroatlantske integracije. Crna Gora ide tim putem, ali želimo i da naši susjedi ispune planirane ciljeve”, kazao je Đukanović.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi o tome kako olakšati život građanima, infrastrukturnim projetima dvije države i regiona, jadransko – jonskojcesti, gasovodu i projektima koji treba da povežu region sa EU.

“Trenutno je zastoj u prijemu u EU, ali mi možemo raditi da zemlje budu bolje infrastrukturno povezane sa EU. Na taj način kvalitenije zatvarati vrata za uticaj tećih strana koje žele da svoje interese ostvaruju na štetu evropske budućnosti regiona”, kazao je Đukanović.

KOMŠIĆ: VAŽNO DA CG NEMA DILEME OKO NATO

Komšić se zahvalio Đukanoviću i crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću na razgovoru i izrazio žaljenje što nije prisutan treći član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je istakao da je za BiH bitno da Crna Gora ima novu parlamentarnu većinu i da čujemo od premijera i predsjednika Skupštine da se odnosi nastavljaju razvijati po tradiciji. To je, kako je kazao, za njih važno jer sa Crnom Gorom nemaju neriješenih problema.

“Važno nam je da u Crnoj Gori nema dileme oko NATO-a jer bi to napravilo veći poremećaj ne samo u regionu već i šire”, kazao je Komšić i dodao da države regiona treba što prije da postanu članice EU jer će, kako je kazao, tako biti manje problema i manje otvorenih pitanja.

“Bitno nam je da u naši zemljama ima mjesta za sve ljude bez obzira kojim religijama pripadaju. Odlazim zadovoljan onim što sam čuo i doživio i javnosti u BIH možemo reći da se nastavljaju dobri odnosi dvije zemlje i da će se oni unaprijediti”, kazao je Komšić.

DŽAFEROVIĆ: STABILNA I PROSPERITETNA CG INTERES BIH

Džaferović je izrazio je žaljenje zbog veta Đukanoviću na posjetu BiH. On je istakao da je stabilna i prosperitetna Crna Gora interes BiH.

“Crna Gora članica NATO koja ubrzano ide evropskim putem, Crna Gora u kojoj se na najbolji način relaksiraju međuetnički odnosi – to je postignuto za vrijeme predsjednika Đukanovića. Došlo je do promjene vlasti ali stateška opredijeljenja Crne Gore su ostala. To smo danas čuli od svih sagovornika”, kazao je Džaferović.

On je poželio da sve zemlje regiona riješe međusobna otvorena pitanja kao Crna Gora i BiH razgovorom i dijalogom a, kako je kazao, gdje on nije moguć, međunarodnim pravom.

“Mislim da tako treba da rješavamo otvorena pitanja sa svim državama regiona. Ne možemo promijeniti prošlost, ali se prema njoj moramo odnositi na civilizovan način. Crna Gora je pokazala da je spremna na to. Pozivam region da se prema tome odnosi na isti način”, kazao je Džaferović, prenosi rtcg.me.

Foto: Kabinet predsjednika

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!