Američki naučnici: Imunološki sistem razvija odbranu nakon COVID-19 mjesecima poslije oporavka

Paralelno s odumiranjem imunoloških ćelija, nivo antitijela opada, ali bazen tih imunoloških ćelija, poznatim pod nazivom dugovječne plazmatske ćelije, ostaje u svojevrsnoj rezervi i nakon infekcije. Većina ih se premješta u koštanu srž, objasnio je koautor studije Ali Ellebedy sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Washington u St. Louisu. Kazao je da su članovi njegovog naučnog tima dobili na uvid uzorke koštane srži 19 pacijenata sedam mjeseci od početka blagog oblika COVID-19

Mjesecima nakon oporavka od blagog oblika COVID-19, kada se nivo antitijela u krvi smanji, imunološke ćelije u koštanoj srži i dalje su u stanju da izlučuju nova antitijela protiv korona virusa, objavili su američki naučnici u časopisu Nature.

Nakon infekcije, imunološke ćelije kratkog vijeka vrlo se brzo generišu i izlučuju talas zaštitnih antitijela, prenosi Hina.

Paralelno s odumiranjem imunoloških ćelija, nivo antitijela opada, ali bazen tih imunoloških ćelija, poznatim pod nazivom dugovječne plazmatske ćelije, ostaje u svojevrsnoj rezervi i nakon infekcije.

Većina ih se premješta u koštanu srž, objasnio je koautor studije Ali Ellebedy sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Washington u St. Louisu.

Kazao je da su članovi njegovog naučnog tima dobili na uvid uzorke koštane srži 19 pacijenata sedam mjeseci od početka blagog oblika COVID-19, prenosi Al Jazeera.

Kod njih 15 otkrivene su dugovječne plazmatske ćelije koje su lučile antitijela protiv korona virusa.

Petoro među njima podvrgnuto je drugoj biopsiji koštane srži 11 mjeseci od pojave simptoma, koja je pokazala da su svi pacijenti i dalje imali dugovječne plazmatske ćelije koje luče antitijela protiv SARS-CoVa-2.

Ellebedy je istakao da se te “ćelije zadržavaju u koštanoj srži i nastavljaju izlučivati antitijela”.

Pojasnio je da se tako ponašaju od završetka bolesti te da će se to vjerovatno nastaviti do unedogled.

“Te će ćelije nastaviti da žive i vjerovatno stvarati antitijela do kraja života ljudi, ali još nije u potpunosti jasno bismo li imali isti rezultat istraživanja u pacijenata koji su preboljeli umjereni do teški oblik COVID-19”, zaključili su autori studije.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!