Izabran novi mitropolit: Joanikije naslijedio Amfilohija

Izbor mitropolita dolazi nakon burnih dešavanja na samom Saboru i oko njega. Danima se u brojnim medijima govorilo da je Joanikije izvjestan izbor, a li da se tome žestoko protivi episkop bački Irinej koji je veoma blizak vrhu srbijanske vlasti

Dosadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog na Saboru Srpske pravoslavne crkve.

On na tom mjestu naslijeđuje preminulog mitropolita Amfilohija koji je bio poglavar SPC u Crnoj Gori skoro 30 godina.

Izbor mitropolita dolazi nakon burnih dešavanja na samom Saboru i oko njega. Danima se u brojnim medijima govorilo da je Joanikije izvjestan izbor, a li da se tome žestoko protivi episkop bački Irinej koji je veoma blizak vrhu srbijanske vlasti.

Prije dvije noći se u Beogradu pojavio i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić koji je kazao da dolazi da “prenese volju vjernog naroda” da za mitropolita bude izabran Joanikije.

Krivokapić je optužio sinoć u otvorenom pismu i lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića da je pokušao da opstruira izbor mitropolita i da izdejstvuje da se odloži do rekonstrukcije vlade.

Na čelo Eparhije budimljansko-nikšićke umjesto episkopa Joanikija koji je danas izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog, postavljen je episkop Metodije, saznaju Vijesti.

Metodije je prethodno bio vikarni episkop.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!