Izabran novi mitropolit: Joanikije naslijedio Amfilohija

Izbor mitropolita dolazi nakon burnih dešavanja na samom Saboru i oko njega. Danima se u brojnim medijima govorilo da je Joanikije izvjestan izbor, a li da se tome žestoko protivi episkop bački Irinej koji je veoma blizak vrhu srbijanske vlasti

Dosadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog na Saboru Srpske pravoslavne crkve.

On na tom mjestu naslijeđuje preminulog mitropolita Amfilohija koji je bio poglavar SPC u Crnoj Gori skoro 30 godina.

Izbor mitropolita dolazi nakon burnih dešavanja na samom Saboru i oko njega. Danima se u brojnim medijima govorilo da je Joanikije izvjestan izbor, a li da se tome žestoko protivi episkop bački Irinej koji je veoma blizak vrhu srbijanske vlasti.

Prije dvije noći se u Beogradu pojavio i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić koji je kazao da dolazi da “prenese volju vjernog naroda” da za mitropolita bude izabran Joanikije.

Krivokapić je optužio sinoć u otvorenom pismu i lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića da je pokušao da opstruira izbor mitropolita i da izdejstvuje da se odloži do rekonstrukcije vlade.

Na čelo Eparhije budimljansko-nikšićke umjesto episkopa Joanikija koji je danas izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog, postavljen je episkop Metodije, saznaju Vijesti.

Metodije je prethodno bio vikarni episkop.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH
error: Content is protected !!