Izrael artiljerijom i vazdušnim napadima tuče po mreži tunela ispod Gaze, ubijena žena i troje djece (VIDEO)

Sukobi vojske i militanata raspirili su napetosti između izraelskih Jevreja i izraelskih Arapa, potomaka Palestinaca koji su ostali na teritoriji tek ustanovljene jevrejske države 1948. Ta manjina izraelskih Arapa čini 21 odsto stanovništva Izraela, dio njih živi u miješanim opštinama sa Jevrejima i u proteklih nekoliko dana, zbog nasilja između dviju zajednica, predsjednik Izraela upozorio je na opasnost od građanskog rata. U četvrtak je izraelska vojska objavila da jača vojnu prisutnost na granici s Gazom, zbog čega su se javila nagađanja da bi se mogle ponoviti izraelske ofanzive na Gazu iz 2009. i 2014

Izrael je u petak artiljerijom i ekstenzivnim vazdušnim udarima tukao mrežu tunela koje su palestinski militanti izgradili ispod Gaze, koja se naziva “Metro”, a Palestinci su nastavili da raketiraju izraelsku teritoriju.

U petak, petog dana sukoba koji ne sluti na skoro smirivanje, portparol izraelske vojske rekao je da su kopnene snage učestvovale u 40-minutnoj ofanzivi prije svitanja, ali da nijedan od pripadnika izraelske vojske nije kročio u Pojas Gaze.

Zdravstveni radnici na sjeveru Gaze rekli su da je ubijena žena i troje njene djece u izraelskoj operaciji i da su njihova tijela izvučena ispod ruševina njihove kuće.

Nakon izraelskih napada ubrzo su palestinski militanti nastavili da raketiraju izraelsku jućnu teritoriju.

Foto: Twitter/SafaPS

Najteži sukob između Izraela i palestinskih militanata u Gazi od 2014. počeo je u ponedjeljak pošto je pokret Hamas, koji je na vlasti u Gazi, raketirao Jerusalim i Tel Aviv, odgovarajući tako na sukobe izraelske policije s Palestincima blizu džamije Al-Aksa u Jerusalimu.

CILJAN SISTEM TUNELA ISPOD GAZE

Najmanje je 119 žrtava u Gazi, među kojima 31 dijete i 19 žena, a još 830 je ranjeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih radnika.

U Izraelu je osam žrtava: vojnik u patroli na granici s Gazom, šest izraelskih civila, uključujući stariju ženu koja je pala na putu do skloništa u petak, i dvoje djece, objavile su izraelske vlasti.

Oficir Jonathan Conricus, portparol izraelske vojske, rekao je da je 160 aviona, artiljerija i oklopne jedinice učestvovalo u, prema njegovim riječima, najvećoj operaciji protiv specifične mete otkako su počeli sukobi, ali je rekao da “nisu bili unutar Pojasa Gaze”.

Time je naglasio da izraelska vojska ipak nije ušla u Pojas Gaze, insistirajući na ispravci ranije informacije o kopnenoj ofanzivi na Gazu.

“Ciljali smo dobro razrađeni sistem tunela ispod Gaze, uglavnom u sjevernom dijelu (…) mrežu kojom se operativci Hamasa koriste za kretanje, skrivanje”, rekao je na konferenciji za strane novinare.

“Nazivamo ga (taj sistem) Metro”, rekao je i dodao da još nije obavljena konačna ocjena rezultata te operacije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da će kampanja “potrajati duže vrijeme”. Izraelski zvaničnici rekli su da Hamasu, najmoćnijoj militantnoj grupi u Gazi, mora biti nanijet snažan odvraćajući udarac prije bilo kakvog prekida vatre.

NAPETOSTI U IZRAELU

Sukobi vojske i militanata raspirili su napetosti između izraelskih Jevreja i izraelskih Arapa, potomaka Palestinaca koji su ostali na teritoriji tek ustanovljene jevrejske države 1948.

Ta manjina izraelskih Arapa čini 21 odsto stanovništva Izraela, dio njih živi u miješanim opštinama sa Jevrejima i u proteklih nekoliko dana, zbog nasilja između dviju zajednica, predsjednik Izraela upozorio je na opasnost od građanskog rata.

U četvrtak je izraelska vojska objavila da jača vojnu prisutnost na granici s Gazom, zbog čega su se javila nagađanja da bi se mogle ponoviti izraelske ofanzive na Gazu iz 2009. i 2014, prenosi Jutarnji list.

Ali, posmatrači smatraju da je takav scenario malo vjerovatan jer Izrael oklijeva da izloži svoju vojsku mogućim velikim žrtvama na Hamasovoj teritoriji.

Savjet bezbjednosti UN-a u nedjelju će razgovarati o stanju u Gazi, najavile su diplomate pošto su se Sjedinjene Države usprotivile sastanku u petak.

Mirovno posredovanje Egipta, Katara i Ujedinjenih nacija nije još dalo nekih rezultata.

Izraelska vojska tvrdi da je usmrtila između 80 i 90 palestinskih militanata i tvrdi da su oni ispalili 1.800 raketa na Izrael, od kojih je 430 palo na teritoriju Gaze ili se nije aktiviralo.

Sve se događa u vrijeme kada Izrael ima tehničku vladu nakon još jednih u nizu izbora koji posljednjih godina nisu uspjeli iznjedriti jasnog pobjednika i čini se da su izgledi tehničkog premijera Netanyahua da ostane na vlasti znatno poboljšani pošto opozicioni centrist Yair Lapid još nije uspio da formira vladu.

Glavna fotografija: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!