Fondacija Hemiias: Pomozimo Jasmini da poslije 18 godina počne da hoda normalno, bez štaka i bolova

Jasmina od 2003. godine hoda pomoću štaka. Usljed bolesti, na desnom koljenu joj je hrskavica istrošena i morala je da operiše, pa joj je ugrađena artroproteza. Prva operacija, 2004. godine, bila je bez uspjeha. Dvije godine kasnije predložena joj je druga operacija bez, kako je kazala, ikakvog objašnjenja u čemu je problem, a završila se takoše bezuspješno. I nakon te operacije je morala da hoda uz pomoć štaka, a imala je i užasne bolove

Jasmini Kovačević Fazlibegović iz Zenice, 38-godišnjoj majki dječaka (9), potreban je novac za liječenje jer od 13. godine boluje od reumatoidnog artritisa.

Za troškove operacije i postopertivnog oporavka u Istanbulu Jasmini je potrebno 50.000 eura, a do sada je prikupljeno oko 20.000.

U akciju prikupljanja pomoći za ovu mladu i hrabru ženu porijeklom iz Bijelog Polja uključila se i Fondacija Hemiias, čiji je osnivač humanista Hajriz Hačko Brčvak.

Jasmina od 2003. godine hoda pomoću štaka. Usljed bolesti, na desnom koljenu joj je hrskavica istrošena i morala je da operiše, pa joj je ugrađena artroproteza. Prva operacija, 2004. godine, bila je bez uspjeha. Dvije godine kasnije predložena joj je druga operacija bez, kako je kazala, ikakvog objašnjenja u čemu je problem, a završila se takoše bezuspješno. I nakon te operacije je morala da hoda uz pomoć štaka, a imala je i užasne bolove.

“U Beogradu su mi rekli da je proteza velika i da zbog toga ne funkcioniše. Obratila sam se opet Kliničko bolničkom centru Crne Gore i tražila uput za Beograd. Rekli su mi da ‘imaju sad sve veličine i da će me opet operisati’. Pristala sam i 2016. godine treći put operisana, i opet bezuspješno. I dalje hodam uz pomoć štaka i imam jake bolove”, kazala je Jasmina.

U Istanbulu, dodaje, postoji klinika za takve udravstvene probleme. Uz pomoć porodice uspjela je da ode na pregled, a doktor joj je objasnio da postoji opcija da joj ugrade potpuno drugačiju protezu i da bi uz pomoć nje mogla normalno da hoda, bez bolova.

“Ali, morala bih nakon operacije da ostanem tamo do oporavka, jer da bi se proteza ‘razradila’ uz mene mora da bude stručna osoba”, kazala je Jasmina.

Zbog svega toga obratila se, kako kaže, svim dobrim ljudima koji su u mogućnosti da joj pomognu da poslije 18 godina počne da hoda normalno, bez štaka i bolova. Jer, zbog štaka joj stradaju i zglobovi.

SVI KOJI ŽELE DA POMOGNU JASMINI, NOVAC MOGU UPLATITI NA LINKU ISPOD

Posted by Hemiias e. V. on Tuesday, May 11, 2021

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!