Zagreb: Mladić u restoranu držao 24 respiratora ukradena u Švedskoj s namjerom da ih preproda

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Prikrivanje iz članka 244. Kaznenog zakona. Naime, policijski službenici policijske stanice na Medveščaku sproveli su kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom kojeg sumnjiče da je od 8. marta do 2. aprila 2021. godine preko trgovačkog društva iz Republike Kosovo za trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, u kojem je on odgovorna osoba i direktor, nabavio 24 medicinska respiratora proizvođača iz Kraljevine Švedske u ukupnoj vrijednosti od 350.000 eura”, piše policija

Mladić u Zagrebu uhvaćen je s ukradenim respiratorima iz Švedske. Želio ih je, čpiše Index.hr, da ih preproda.

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Prikrivanje iz članka 244. Kaznenog zakona. Naime, policijski službenici policijske stanice na Medveščaku sproveli su kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom kojeg sumnjiče da je od 8. marta do 2. aprila 2021. godine preko trgovačkog društva iz Republike Kosovo za trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, u kojem je on odgovorna osoba i direktor, nabavio 24 medicinska respiratora proizvođača iz Kraljevine Švedske u ukupnoj vrijednosti od 350.000 eura”, piše policija.

POLICIJA KAŽE DA JE ZNAO DA SU UKRADENI

“Tokom kriminalističkog istraživanja putem međunarodne saradnje potvrđeno je da su respiratori otuđeni u Švedskoj, odnosno da je prijavljena krađa 15. februara 2021. godine tokom njihovog transporta kroz Švedsku.

Medicinske respiratore, sumnja se, nabavio je s namjerom njihove dalje preprodaje u treće zemlje i s ciljem ostvarivanja protivpravne imovinske koristi, iako je znao ili morao znati da su respiratori pribavljeni kaznenim djelom što je obilježje kaznenog djela prikrivanja”, piše policija.

“Naime, s obzirom na značaj ove medicinske opreme u ozračju aktuelne pandemije takvi se uređaji od strateškog značaja kupuju po tačno propisanom protokolu uz uključivanje institucija koje to prate i evidentiraju. Upravo takav netipičan način kupnje koji nije u skladu s uobičajenim i zakonski regulisanim načinom nabave ove medicinske opreme upućuje na sumnju da je osumnjičeni znao ili morao znati da su respiratori pribavljeni kaznenim djelom, a samim tim upućuje i na sumnju u počinjenje kaznenog djela s ciljem ostvarivanja protivpravne imovinske koristi”.

DRŽAO IH U RESTORANU

Nadalje, osumnjičeni je za dopremu respiratora u Zagreb angažovao ovlašćenog prevoznika i potom ih, nakon što su dopremljeni, uskladištio u ugostiteljskom objektu na području Zagreba. Kako se može zaključiti sa slika, riječ je o restoranu.

Respiratori su oduzeti uz potvrde o privremenom oduzimanju predmeta dok je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog podnijeta kaznena prijava Opštinskom državnom tužilaštvu u Zagrebu.

Foto: MUP Hrvatske

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!