Bošnjačke organizacije iz SAD: Potezima šovinističkih pobuda svjesno radite na našem potpunom zatiranju tragova, što svjedoči pokretanje inicijative izmjene Zakona o registrima prebivališta i boravišta

Danas imamo stanje da su većina današnjih iseljenika i dijaspore, upravo zbog navedene ratne politike i policijskih represalija, bili prinuđeni pokrenuti se i napustiti svoj kućni prag, zavičaj i državu. I nakon skoro tri decenije, umjesto zakonske lustracije, nova vlada obećanu vladavinu prava pokušava primijeniti na način da što više oteža uslove povratka u zemlju na desetine ili stotine hiljada onih koje su prethodne vlade otjerale iz zemlje, tj. etnički očistili iz sredina u kojima su autohtono stanovništvo

Povodom namjere Vlade Crne Gore da mijenja Zakon o registrima prebivališta i boravišta, potestno pismo na adrese Vlade CG, Skupštine CG i Delegacije EU u CG, uputili su predstavnici bošnjačkih  organizacija iz Njujorka. Pismo objavljujemo u cjelosti:

VLADA CRNE GORE
Zdravko Krivokapić, 
predsjednik
Dritan Abazović, potpredsjednik

SKUPŠTINA CRNE GORE
Aleksa Bečić, 
predsjednik

DELEGACIJA EU U CRNOJ GORI
Nj.e. Oana-Cristina Popa, 
ambasador EU u CG

New York, 7. maj. 2021.

Cijenjena ekselencijo!
U ime svojih članova – državljana Crne Gore, izražavamo zabrinutost, ali i odlučno protestujemo zbog namjere Vlade Crne Gore da mijenja Zakon o registrima prebivališta i boravišta, kojim će se defakto većini iseljenika i dijaspore iz Crne Gore oduzeti pravo glasa u Crnoj Gori.
Vlada Crne Gore je ovim činom pokazala da joj je pravo glasa koje su iseljenici i dijaspora do sada ostvarivali shodno odredbama starog zakona, na listi prioriteta visoko rangirano, ispred recimo Zakona o lustraciji, kojim je imala obavezu, a u cilju uspostave proklamovane vladavine prava, utvrditi odgovornost za brojne zločine u Crnoj Gori počinjene ratnih ’90-tih godina prošlog vijeka, kao i tridesetogodišnju, namjerno vođenu, selektivno pogubnu socio-ekonomsku politiku, kojom je dodatno stimulisano iseljavanje tzv. manjinskih naroda, odnosno Bošnjaka i Albanaca.
Svjesni smo da je pomenuti zakon samo uvertira za usvajanje Zakona o državljanstvu; usvajanjem ova dva zakona namjerava se legalizovati ratom i policijskim represalijama provođeno etničko čišćenje Bošnjaka i Albanaca koje traje više od stoljeća, dok je poseban politički cilj postignut ratnih ‘90-tih godina prošlog stoljeća.

Poštovana gospodo,
potpuno smo svjesni svakog političkog i ekonomskog poteza u Crnoj Gori na štetu našeg naroda, pa iako kao “ekspertska vlada” radite u rukavicama. Potezima aktuelne vlade, ali i djelima ranijih vlada, održavate pamćenje i sjećanje na posljedice ratne stihije, policijskih represalija, šovinizma, velikonacionalizma, političke i fizičke torture, hapšenja i deportacije izbjeglica iz BiH (1992), ratnih zločina i etničkog čišćenja Bošnjaka Bukovice kod Pljevalja (1993), otmica putnika iz Voza „Lovćen 671“ (1993), hapšenje sandžačkih prvaka i montirani sudski procesi (Lim, 1994), ratnih zločina nad Albancima na Kaluđerskom lazu (1999)… Uz sve nabrojano selektivne socioekonomske-politike, zatim sudska neprocesuiranja nalogodavaca i izvršilaca brojnih ratnih zločina počinjenih nad pripadnicima manjinskih naroda i izbjeglica iz Bosne i Hercegovine. Uz pomenute argumente i nakon svega, ministar u Vladi CG, ali i parlamentarci desničarskih i nacionalističkih stranaka u Skupštini CG od kojih imate podršku, negiraju genocid nad Bošnjacima u Srebrenici koji je presuđen od najvećih internacionalnih sudskih instanci. Dok se u sredinama gdje žive Bošnjaci sve češće mogu čuti neonacističke prijetnje novom Srebrenicom, tj. genocidom. Zato insistiramo na usvajanju Zakona o lustraciji, ali i na Zakonu protiv negiranja holokausta, genocida…, kako bi se spriječila radikalizacija kompletnog društva.

Poštovana gospodo,
Mi prognani građani Crne Gore, zahtijevamo usvajanje Zakona o lustraciji, da se utvrdi odgovornost svih onih koji u Crnoj Gori imaju udjela u zločinima ’90-tih, kao i hapšenje i procesuiranje odgovornih. Nakon toga će se lahko utvrditi zašto primjerice danas ima više Plavljana i Gusinjana u New Yorku nego u samom zavičaju, zašto građana bihorske regije i Rožaja ima više u Luksemburgu i drugim državama Europe nego u svome zavičaja. Ako na osnovu istine bude i sudske pravde, lahko će se utvrditi vojno-policijski obim terora, nasilja, zločina, koji je posebno vladao u Bukovici i cijeloj Općini Pljevlja 1992. i 1993., kada je život Bošnjaka bio jeftiniji od puščanog zrna, dok je njihova imovina popljačkana i porušena, kao i džamije porušene i spaljene. Očekujemo od vas da obnovite porušene islamske svetinje i privatne kuće i objekte koji su porušeni u vojno-policijskoj akciji, a Crna Gora, kao ono nije bila u ratu!
Danas imamo stanje da su većina današnjih iseljenika i dijaspore, upravo zbog navedene ratne politike i policijskih represalija, bili prinuđeni pokrenuti se i napustiti svoj kućni prag, zavičaj i državu. I nakon skoro tri decenije, umjesto zakonske lustracije, nova vlada obećanu vladavinu prava pokušava primijeniti na način da što više oteža uslove povratka u zemlju na desetine ili stotine hiljada onih koje su prethodne vlade otjerale iz zemlje, tj. etnički očistili iz sredina u kojima su autohtono stanovništvo.
Kao Vlada Crne Gore, ili kako ste sebe najavili kao “vlada eksperata”, umjesto da domaćinski širom otvorite vrata države Crne Gore i pozovete sve one koji su ratnom politikom proganjani i nastanili se u državama širom svijeta, vi potezima šovinističkih pobuda svjesno radite na našem potpunom zatiranju tragova, što svjedoči pokretanje inicijative izmjene Zakona o registrima prebivališta i boravišta, što otvoreno tvrdimo da ne predstavlja ništa drugo do svojevrsnu pravnu igru legaliziranja trodecenijske politike etničkog čišćenja tzv. manjinskih naroda, Bošnjaka i Albanaca, od strane prethodnih vlada kojima u cijelom periodu dominira jedna ista ideološko-politička struktura. Obzirom da se pokrenute i predložene izmjene Zakona o registrima i prebivalištima, u konačnom prvenstveno odnose na izbornu regulativu, podsjećamo Vladu CG da ponuđena rješenja – ako budu usvojena na parlamentu, ne mogu duže opstati jer se radi o zakidanju izbornog prava velikog broj građana – državljana Crne Gore, koji se zbog navedenih okolnosti smatraju žrtvom političkih i socio-ekonomskih diskriminacija. Sudska praksa Međunarodnog suda u Strasburu, ukazuje da se radi o neotuđivom izbornom pravu koje proizlazi iz lojalnosti građanina državi, i kada se nalazi u inostranstvu, što je u našem slučaju višestruko dokazano.
Vlada Crne Gore mora da ima u vidu našu nepokolebivu orijentaciju da smo mi neotuđivi dio autohtonog naroda kojem pripadamo i neotuđivi nacionalni elemenat Crne Gore, i da ničim neće uspjeti da nas udalji od našeg topraka i zemlje, gdje god da trenutno živimo i boravimo. Iz tog razloga, još jednom pozivamo Vladu CG da odustane od namjere da nas, koji smo već dovoljno diskriminisani jer smo morali napustiti svoju zemlju, dodatno diskriminiše oduzimanjem i prava glasa za sada a sutra oduzimanjem državljanstva, i na taj način pokaže da vladavina prava za koju se zalaže, ne počiva na oduzimanju već na očuvanju i proširivanju građanskih i ljudskih prava.
Pozivamo sve parlamentarne stranke u Skupštini Crne Gore da odbace sve rasprave po ovim pitanjima.
Posebno pozivamo i apelujemo na Delegacije EU u Crnoj Gori i međunarodne institucije da ne budu nijemi posmatrači i saučesnici u legaliziranju etničkog čišćenja, već da svojim uticajem zaštite građane Crne Gore, bošnjačke i albanske nacionalosti, ali i drugih naroda kojima se nastoji nanijeti nepravda.

S poštovanjem,
Muharem Purišić (s.r), predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne aosicjacije (BANA)
Smajle Srdanović (s.r), predsjednik Islamske zajednice & Kulturunog centra Plav-Gusinje u New Yorku
Ismet Pjetrović (s.r), predsjednik Islamskog centra Monticello, NY
Dr. Mersim Ziljkić (s.r), portparol BANA
Fadil Šabanović (s.r), predsjednik Bošnjačkog islamskog kulturnog centra Astorija, NY
Esad Krcić (s.r), gl. urednik Bošnjaci.Net / Bosniaks

Dijaspora pisala ambasadorki SAD: Krivokapić bi radije dočekivao teroriste poput Nikole Kavaje nego nas, državljane CG koji se očigledno ne uklapamo u ideološku matricu nove Vlade

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!