Krivokapić Ibrahimoviću: Neko je pobunio kompletnu dijasporu na prostorima EU i Amerike, uskoro Zakon o registrima i boravištima pred Skupštinu

”Ovaj Zakon o registrima i boravištima je dat na javnu raspravu. Ja vas molim da upotrijebite sve vaše resurse i ukažete šta smo to loše uradili, jer on svakako dolazi pred ovu Skupštinu”, kazao je Krivokapić.

Na današnjem premijerskom satu pitanje premijeru uputio je i šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i to da li je Vlada na čijem je čelu Krivokapić odustala od namjere da izmijeni Zakon o registrima prebivališta i boravišta i namjere da izmijeni Odluku o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje državljanstva.

”Bojim se da u pripremi ovih zakona ipak nije se do kraja vodilo računa o svemu onom što je potrebno. Vjerujem da i vi, kao nova vlast, kao i mi kao opozicija težimo evropskim vrijednostima među kojima su osnovna ljudska prava i slbooda. Jedno od prava je da se bira i da bude biran. Bošnjačka stranka je, svakako, da se urede birački spiskovi, ali ne na štetu nekog građanina, posebno ne na štetnu onih koji su ponajbolji sinovu naših domova”, kazao je Ibrahimović.

Kako dodaje, nije vrijeme za ovakve inicijative i da one u ovakvom ambijentu ne doprinose pomirenju društva.

”Da li ste vodili računa o tajmingu, vremenu i konačnom rješenju ovakvog teksta zakona? Bojim se da ćemo kao do sada dobiti još jednu opomenu iz Brisela”, kazao je on.

Odgovarajući na ta pitanja, Krivokapić je kazao da je jedan od značajnih elemenata koji opredjeljuje rad Vlade dogovor tri lidera i većinski pretočen u sporazum.

”Sve diskriminatorske zakone treba dovesti na mjeru vladavine prava. Takođe, izborno zakonodavstvo mora biti takvo da niko ne trči deset metara prije drugog. To je nešto što je vrlo evidentno i jasno. Mene kao čovjeka brine neprincipijelnost. Ova odluka koju vi spominjete je mijenjana od početka do 2018. godine četiri puta. Mijenjana je i vrlo vješto korišćena da ne bi određeni građani mogli da dobiju državljanstvo i pravo glasa. Ako mislite da to nije diskriminacija, ja ću vam navesti brojne primjere koji govore o tome da ste morali vrlo uredno na osnovu dejstva najjače sile da prođete granicu makar na minut pa da se vratite da bi vam anulirali prethodni period”.

Kako je istakao, ovom odlukom se ne pravi nikakav genetički inženjering, već se ispravlja nepravda.

”Zakon o prebivalištu i boravištu. To su dva različita pojma i korišćena je evropska konvencija koja ukazuje na tu razliku. Napravljena je analiza svih država članica Evropske unije. Najveći broj država EU sve rješava u 5 godina. Jedan dio od 5 do 8, a najmanji dio u 10 godina”, kazao je Krivokapić.

Kako je dodao, nije njihova obaveza da mijenjaju sve što nije u skladu sa Zakonom.

”Ovaj Zakon o registrima i boravištima je dat na javnu raspravu. Ja vas molim da upotrijebite sve vaše resurse i ukažete šta smo to loše uradili, jer on svakako dolazi pred ovu Skupštinu”, kazao je Krivokapić, prenosi Portal Analitika.

Kako je dodao nijedan crnogorski državljanin neće ostati bez državljanstva, kao i da će dijaspora ostati neraskidivi dio Crne Gore.

”Neko je pobunio kompletnu dijasporu na prostorima EU i Amerike upravo jednom pogrešnom i nepotrebnom načinu i nadam se da će to da se izgladi na zadovoljstvo svih nas. Ako imate pogrešnu informaciju imaćete i pogrešan put”, rekao je Krivokapić.

Foto: GOV.ME

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!