Fokus – minus: Ne idu, Petre, plemenitost, Ratko Mladić i Draža Mihailović skupa ni u jednoj kombinaciji

Do viteštva se ne dolazi putem koji je trasirao Ratko Mladić ili Draža Mihailović. Za razliku od Petra, koji ulazi u ring da sam bije svoju bitku sa protivnikom, u kojoj obojica imaju jednake šanse, Ratko Mladić je ubica golorukih, nezaštićenih, nemoćnih. Petru Liješeviću, na žalost, tu razliku nijesu objasnili u kući, klubu, Bokserskom savezu, COK-u, gradu, društvu… Petar ima 18 godina i već bio morao da razlikuje zločince od vitezova

Boks je “plemenita vještina”, a Petar Liješević ima samo 18 godina i viceprvak je svijeta.

Ako još nije razumio da je bez viteštva i plemenitosti boks samo vještina, Petar je ponajmanje kriv za to.

Ako još nije razumio da je i njegova, tradicija čojstvo i junaštvo i da taj moralni kod znači: junaštvo je kad braniš sebe od drugoga, a čojstvo je kad braniš drugoga od sebe, Petar je i za to ponajmanje kriv.

“Junak čojku konja vodi”, bez obzira na to osjeća li se nacionalno kao Srbin ili kao Crnogorac.

Petar Liješević je dovoljno mlad da mu se progleda kroz prste zbog toga što u vremenu pobrkanih vrijednosti, u okruženju u kojem su najglasniji oni koji golu silu veličaju kao vrlinu, nije uspio da izgradi sistem vrijednosti kakav je imao veliki Mate Parlov

– Ja sam šampion svijeta, kako ja da budem nacionalista”, bio je odgovor legendarnog Puljanina onima koji su pokušali da politički instrumentalizuju njegovo ime i slavu.

Petar Liješević, moguće, ima predispozicije da postane prvak svijeta. Ali, nije na putu da postane šampion kakav je bio Parlov, šampion koji će biti uzor.

Jer, šampione od prvaka razdvaja upravo – viteštvo.

A do viteštva se ne dolazi putem koji je trasirao Ratko Mladić ili Draža Mihailović. Za razliku od Petra, koji ulazi u ring da sam bije svoju bitku sa protivnikom, u kojoj obojica imaju jednake šanse, Ratko Mladić je ubica golorukih, nezaštićenih, nemoćnih. Petru Liješeviću, na žalost, tu razliku nijesu objasnili u kući, klubu, Bokserskom savezu, COK-u, gradu, društvu… Petar ima 18 godina i već bio morao da razlikuje zločince od vitezova.

Da to još nije u stanju, svjedoči njegov instagram profil. Taj profil je i slika stanja svijesti jednog dijela crnogorskog društva, čak i većinske svijesti u vladajućoj eliti.

Ali, to stanje svijesti nema budućnosti, ono je kontra civilizacijskih vrijednosti i poraz te svijesti je uslov opstanka društva, države, ljudske zajednice kao misleće i smislene.

Za razliku od te svijesti, Petar Liješević ima budućnost. I kao sportista i, što je neuporedivo važnije, kao čovjek.

Navijamo da on pravilno razumije ovu poruku i zato da bismo, u budućnosti, svi mogli da navijamo za njega i da se radujemo njegovim uspjesima.

Za početak toga puta, kao dokaz da je stao na stazu kojom se stiže do istinskog šampiona, Petar bi morao da sa svog instagrama izbriše fotografije zločinaca.

Ne idu, Petre, plemenitost, Ratko Mladić i Draža Mihailović skupa ni u jednoj kombinaciji.

Izvor: Antena M

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!