Održana sjednica drugog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom: Za predsjednika izabran prof. dr Milenko Perović

Za predsjednika Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima izabran je prof. dr Milenko Perović iz Srbije, a za potpredsjednike Ismet Ramčilović (BiH), Danijela Đurđević (Italija), Bedri Gul (Turska) i Nikolas Klisić (Latinska Amerika)

Savjet za saradnju sa dijasporom-iseljenicima je uspio da prepozna ključne probleme i potrebe našeg iseljeništva širom svijeta, kao i da predloži realizaciju više aktivnosti koje bi Vlada Crne Gore i nadležne institucije mogle preduzeti na planu unapređenja odnosa i saradnje sa iseljenicima, a koje će naći svoje mjesto u budućoj Strategiji saradnje sa iseljenicima čije usvajanje se očekuje krajem ove godine. Strateško opredjeljenje Crne Gore jeste politika saradnje i jačanja veza sa svojim iseljeništvom. Uprava za dijasporu je noseći državni organ koji je, u okviru svojih nadležnosti, zadužen za jačanje i uspostavljanje odnosa i veza naše dijaspore sa matičnom državom. Sada, kada svoju politiku saradnje sa iseljenicima gradimo na čvrstim institucionalnim osnovama i zakonu utemeljenim obavezama, realno je očekivati još bolje rezultate.

To je kazao premijer Duško Marković na konstitutivnoj sjednici drugog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, koja je juče održana u hotelu Ramada, u Podgorici.

Za predsjednika Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima izabran je prof. dr Milenko Perović iz Srbije, a za potpredsjednike Ismet Ramčilović (BiH), Danijela Đurđević (Italija), Bedri Gul (Turska) i Nikolas Klisić (Latinska Amerika).

Za predsjednike radnih tijela (odbora) izabrani su: Odbor za jačanje kulturnog i državnog identiteta – prof. dr Milorad Nikčević; Odbor za nauku i prosvjetu – prof. dr Srđan Redžepagić; Odbor za sport – Damir Radončić; Odbor za informisanje – Dragan Đukanović; Odbor za zaštitu prava i položaja iseljenika – Ruždija Jarović; Odbor za privredno partnerstvo – Pavle Ljuljđuraj; Odbor za evropske i evroatlantske integracije – Mirza Redžić; Odbor za pravna pitanja – Vladisav Vanja Popović; Odbor za zdravstvo i zdravstvenu zaštitu – Božidar Gardašević; Odbor za ravnopravnost polova – prof. dr Aleksandra Perović i Odbor za širenje crnogorske zajednice u svijetu – Mihailo Mandić.

Marković je zahvalio dosadašnjim članovima Savjeta na njihovom angažmanu u prethodne tri godine, “u kojima se u punoj mjeri pokazalo opravdanim formiranje jednog ovakvog savjetodavnog tijela Vlade Crne Gore”, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

Foto: Printscreen

“Ne samo zbog toga što je to bila i naša zakonska obaveza koja je proistekla iz Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, već jednako važnom smatram i našu moralnu obavezu prema svim onim generacijama crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka rasutih širom Evrope i svijeta, obavezu da njihova matična država intenzivira veze sa dijasporom i da pokaže jasno i konkretno da oni koji su odavde nekada otišli nijesu zaboravljeni. Konačno, da razumije ulogu i značaj naše iseljeničke zajednice za učvršćivanje bilateralnih odnosa Crne Gore sa državama iz kojih dolazite. Kao što i sami možete da vidite, Crna Gora je danas jedno veliko gradilište – od primorja gdje niču novi hoteli i rizorti, do sjevera, gdje Vlada ulaže najveći dio kapitalnog budžeta kako bi obnovila i izgradila infrastrukturu za pokretanje privrednog života. Crna Gora danas i Crna Gora iz koje se odlazilo, pa i samo prije nekoliko godina, ne liče jedna na drugu. U tom sveukupnom preobražaju naše zemlje ja vidim značajan prostor za veće prisustvo naše iseljeničke zajednice. Mi nikada nećemo zaboraviti ogroman doprinos koji je dijaspora dala obnovi naše državnosti. Vaše DA Crnoj Gori bilo je presudno da nakon gotovo čitavog jednog vijeka obnovimo naše ime i ispravimo istorijske nepravde. Vaše DA 21. maja 2006. godine bilo je DA Crnoj Gori, evropskoj i evroatlantskoj, multikonfesionalnoj i antifašističkoj, ekonomski održivoj i prosperitetnoj. Kao predsjednik Vlade, želim da vas uvjerim da ćemo učiniti sve da se Crnoj Gori vraćate kao svojoj kući. U tome vidim i najveću obavezu Savjeta za dijasporu koji se danas konstituiše. Istovremeno, očekujem da u vašim sadašnjim državama promovišete svoju domovinu i da budete naši najbolji ambasadori u afirmaciji crnogorskih vrijednosti”, rekao je Marković.

Direktor uprave za dijasporu, Predrag Mitrović, u ime Uprave za dijasporu i u svoje lično ime, pozdravio sve prisutne i članovima Savjeta iz dijaspore poželio dobrodošlicu u svoju maticu i svoj zavičaj. 

“Poslanik Nikolić je u svom obraćanju naglasio da je obnovljena nezavisnost, najljepša  zajednička priča Crne Gore i naše dijaspore”, rekao je Mitrović.

Poslanik i predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić je rekao da su “ponosni što su presudan doprinos tom projektu dali manjinski narodi. Dijaspora je na taj način pokazala da vjeruje svojoj multietničkoj državnoj kući i obavezala nas da se pažljivo i odgovorno  odnosimo prema ukazanom povjerenju. Dozvolite, takođe, da vam zahvalim na tome što svih ovih godina dokazujete da je naš narod vrijedan, istrajan i uspješan. Izuzetno cijenimo Vašu ljubav prema zemlji svog porijekla, ali i odgovoran odnos prema državama u kojima živite i ostvarujete svoje lične, porodične i profesionalne ambicije.”

U okviru programa sjednice priređen je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!