Pop Maca – Dželat s oreolom sveca (XVI): Ljubo Stamenić je uhapšen, zatim su njegovi roditelji otišli da ga traže…

Djed Diko je takođe trenutno bio odsutan iz kuće, pa kad je čuo da su mu uhapsili ženu i sina i da je to uradio pop Maca, krenuo je da ga traži. Sreli su se na ulici i djed mu je rekao da je pošao kod njega. Maca nije ni sačekao da djed dovrši, već mu je podviknuo: i ja sam, Diko, pošao kod tebe! – i odveo i njega u zatvor. Kako su mi tadašnji očevidci pričali, Dika i Ljuba su u sumrak vezali žicom, odveli u Zlodo i ubili na brani.

Autor: Budo Simonović
Autor: Budo Simonović

Isti, ili možda koji dan pošto su likvidirali Neđeljka Mazića, pop Maca, Božo Bjelica i Josif Babić su na brani u Zlodolu zaklali Ljuba Stamenića i oca mu Dika, a Dikovu ženu Julu su poveli i, za čudo, ubili je iz vatrenog oružja na Đulinoj Guki – kazuje dalje Radomir Matović.

Koji dan prije toga, pop Maca je došao u kuću Dika Stamenića i naredio da moraju na stan i hranu da prime dvojicu njegovih pajtaša, Draga Dujovića i Josifa Babića. Najpristojnije što je umjela i mogla, domaćica u kući, Dikova supruga Jula, pokušala je da im objasni da bi oni to svakako učinili, ali da prosto ne mogu, jer u tijesnoj kućici nema dovoljno mjesta ni za njenu porodicu, tim više što su baš toga dana dobili prinovu, prvjenca unuka, kojeg su tako željno čekali od sina Ljuba:

Sa svadbe Ljubomira i Zore Stamenić (2. februar 1941. god)

– Treći dan po mom rođenju – ispričao je svojevremeno u jednoj televizijskoj emisiji Televizije Crne Gore, posvećenoj ovim zločinima u Pljevljima, Miodrag – Mido Stamenić, nažalost sada već pokojni sin Ljuba Stamenića, odnosno unuk Jule i Dika Stamenića – po naređenju popa Mace došli su ti njegovi četnici Kovaljski, Jestrović i još neki (riječ je, o Vojislavu – Voju Kovaljskom, bivšem partizanskom komesaru i prebjegu pod četnički barjak, i Milanu Jestroviću, napomena B.S) i odveli su mi oca Ljuba u njihov štab, koji se nalazio u kafani „Srpski kralj“. Kada je baba Jula, koja trenutno nije bila u kući, čula da su odveli Ljuba, pokupila je to nešto nakita i zlata što je imala i otišla u taj četnički štab u namjeri da ga otkupi, jer je znala da je pop Maca sklon potkupljivosti. Oni su, međutim, zadržali i nju.

Pjevaljski sveštenici uoči II svjetskog rata – Pop Maca stoji krajnje desno

Djed Diko je takođe trenutno bio odsutan iz kuće, pa kad je čuo da su mu uhapsili ženu i sina i da je to uradio pop Maca, krenuo je da ga traži. Sreli su se na ulici i djed mu je rekao da je pošao kod njega. Maca nije ni sačekao da djed dovrši, već mu je podviknuo: i ja sam, Diko, pošao kod tebe! – i odveo i njega u zatvor. Kako su mi tadašnji očevidci pričali, Dika i Ljuba su u sumrak vezali žicom, odveli u Zlodo i ubili na brani.

Jula Stamenić

Pokojnu babu su odveli na Stražicu (Radomir Matović i više drugih Pljevljaka, svjedoka iz tih vremena, tvrde da se to ipak desilo na Đulinoj Guki, napomena B.S) i tu su i nju iste večeri strijeljali. Čitav babin nakit su, naravno uzeli, a iz vilice su joj izvadili i nekoliko zlatnih navlaka sa zuba, koje je imala.

Ubijeni nakon što su otišli kod popa Mace da traže sina – Jula i Diko Stamenić

Tri ili četiri dana potom nijesu dali nikome da ih sahrani. Saznao sam da su poslije, nakon intervencije Blagoja Dragaševića i njegovih sinova, ipak  dozvolili da ih sahrane u groblje na Varoši…

NASTAVAK FELJTONA U SUBOTU.

UPOZORENJE: STROGO JE ZABRANJENO PREUZIMANJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA BEZ PRETHODNE PISMENE SAGLASNOSTI REDAKCIJE PORTALA REVIJE FOKUS I AUTORA. 

Prethodno objavljene djelove možete pročitati na sledećem linku Pop Maca – Dželat s oreolom sveca

Portal Revije Fokus objavljuje knjigu poznatog crnogorskog novinara i publiciste Buda Simonovića, “Dželat sa oreolom sveca” (Pop Maca i devet pljevaljskih žena)

Knjiga je potresno svjedočanstvo o nevinim žrtavama koje su 1944. godine u Pljevljima zvjerski pobili pop Milorad Vukojičić, zvani Maca, Božo Milić -Bjelica i njihova zločinačka četnička družina. Po prvi put na sistematizovan način knjiga nudi svjedočenja Pljevaljaka i potomaka žrtava, među kojima je i poznati glumac Miša Janketić, čija je majka stradala od ruke popa Mace.

Kako je došlo do toga da se počini sramota učinjena žrtvama i njihovom potomstvu time što je glavni akter u tom zločinu, dželat, pop Milorad Vukojičić, zvani Maca, proglašen svecem i velikomučenikom, nevinom žrtvom komunističkog režima? Zašto se o tome ćutalo više od sedam decenija? Da li su ostarjelom i bolesnom patrijarhu Pavlu sramotno podvalili i poturili lažnu priču i biografiju popa Mace i još nekolicine sličnih?

To je samo dio pitanja na koje odgovore čekaju potomci žrtava, ali i crnogorska javnost, a na koja je pokušao da odgovori Simonović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!