Katolička crkva i Rim u svađi: Kome pripada novac iz Fontane di Trevo?

Do sada se taj novac tradicionalno davao Crkvi za pomoć siromašnima. Ali, sada gradonačelnica Rima Virginia Raggi želi taj novac da uloži u gradsku infrastrukturu, koja se raspada. Crkveni Caritas upozorava kako bi u tom slučaju ionako siromašni ljudi postali još siromašniji

Foto: Printscreen

Između rimske gradonačelnice i Katoličke crkve u tom gradu izbila je svađa zbog novčića koji se prikupljaju iz slavne Fontane di Trevi. 

MILION I PO EURA GODIŠNJE U NOVČIĆIMA

Iz te fontane, koju posjete milioni turista tokom godine i u nju ubace pokoji novčić, prikupi oko 1,5 miliona eura godišnje, piše Index.hr.

Do sada se taj novac tradicionalno davao Crkvi za pomoć siromašnima. Ali, sada gradonačelnica Rima Virginia Raggi želi taj novac da uloži u gradsku infrastrukturu, koja se raspada. Crkveni Caritas upozorava kako bi u tom slučaju ionako siromašni ljudi postali još siromašniji.

“Nismo predvidjeli ovakav gubitak”, rekao je otac Benoni Ambarus, direktor Caritasa za Avvenire, novine italijanske biskupske konferencije.

“Još se nadam da ta odluka nije konačna”, dodao je Ambarus.

Nedavno su te novine objavile oštar tekst pod naslovom “Novac se uzima najsiromašnijima”. Ali, gradski odbornici su dali zeleno svjetlo za odluku gradonačelnice, koja bi trebalo da se primjenjuje od aprila.

PAD POPULARNOSTI GRADONAČELNICE RIMA

Ipak, brojni Italijani, javlja agencija Ansa, traže od društveno odgovornih medija da učine pritisak na gradsko vijeće da još jednom razmisli.

Virginia Raggi došla je na čelo Rima 2016. godine, ali popularnost joj sve više opada. Tako su, na primjer, u oktobru hiljade demonstranata tražile njenu smjenu zato što se nije uhvatila u koštac s problemima kao što su, na primjer, nepokupljeno smeće i ulice pune rupa.

Tradiciju bacanja novčića u Fontanu di Trevi popularizovala je romantična komedija iz 1954. ”Tri novčića u fontani”, sa Frankom Sinatrom. Takođe je poznata i scena iz filma ”La Dolce Vita” s Anitom Ekberg, koja po toj fontani hoda u pripijenoj haljini.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!