Egipat: Najmanje 155 žrtava u napadu na džamiju

Državna agencija MENA javlja da je više od 120 osoba povrijeđeno, prema navodima neimenovanog bezbjednosnog zvaničnika. Meta napada bile su pristalice bezbjednosnih snaga koje su prisustvovale džuma-namazu u džamiji Al Rawdah u Bir al-Abedu, zapadno od grada Arisha, kazala su dva svjedoka i izvor iz snaga bezbjednosti, prenosi Reuters

Foto: Printscreen

Najmanje 155 ljudi ubijeno je kada su naoružani napadači aktivirali bombu i otvorili vatru na džamiju na Sinaju, na nemirnom sjeveru Egipta.

Državna agencija MENA javlja da je više od 120 osoba povrijeđeno, prema navodima neimenovanog bezbjednosnog zvaničnika.

Meta napada bile su pristalice bezbjednosnih snaga koje su prisustvovale džuma-namazu u džamiji Al Rawdah u Bir al-Abedu, zapadno od grada Arisha, kazala su dva svjedoka i izvor iz snaga bezbjednosti, prenosi Reuters.

Svjedoci su kazali da su vidjeli vozila hitne pomoći kako prevoze povrijeđene u obližnju bolnicu.

Egipatska vlada proglasila je trodnevnu žalost nakon tog napada za koji još niko nije preuzeo odgovornost, piše Al Jazeera.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pokrenuo je veliku vojnu kampanju na sjeveru Sinaja, gdje je registrovano pojačano nasilje pripadnika ISIL-a.

Egipat se protiv pobunjenika na Sinaju bori godinama, ali je pobuna postala još smrtonosnija nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Mursija 2013. godine. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!