Albanski poslanici poručili: Vlada šalje dijaspori poruku da je nepoželjna, branićemo prava svih građana

“Izmjena Uredbe o zakonitom boravku može ‘olakšati’ van zakonskih procedura, uključivanje ili davanje crnogorskog državljanstva hiljadama osoba, a to ima negativne posljedice na birački spisak i u ovoj polarizovanoj situaciji u Crnoj Gori sigurno će podići konflikte unutar društva na neželjeni nivo, čemu svjedočimo ovih dana. Drugo, u Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, namjera da se administrativnom odlukom odjavi a zatim ponovo prijavi prebivališta ima veze sa ne sa navodinimregulisanjem izbornih lista, već je to inicijativa sa još problematičnijim namjerom a u vezi sa situacijom u kojoj se nalazi naša dijaspora, ili čak građanima u kratkom roku od jedne godine onemogući da se ponovo registruju. rezultat toga bi bilo oduzimanje prava glasa”, naveo je Nimanbegu

Vlade predloženim izmjenama Zakona o registrima stalnog i privremenog boravka dijaspori šalje nedemokratsku poruku da je nepoželjna, a najavljene izmjene prvenstveno su usmjerene prema albanskoj dijaspori i drugim manjinama, ocijenio je poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu.

Nimanbegu je, na pres konferenciji sa poslanikom Albanske koalicije “Jednoglasno” Fatmirom Đekom, kazao da su protiv predloga Vlade kada su u pitanju izmjene podzakonskog akta koji se odnosi na zakonito prebivalište u Zakonu o crnogorskom državljanstvu i pokretanjem postupka za izmjene i dopune Zakona o registrima prebivalista i boravišta, smatrajući da bi ti predlozi, ukoliko se usvoje, stvorili veoma negative posljedice u više aspekata.

“Izmjena Uredbe o zakonitom boravku može ‘olakšati’ van zakonskih procedura, uključivanje ili davanje crnogorskog državljanstva hiljadama osoba, a to ima negativne posljedice na birački spisak i u ovoj polarizovanoj situaciji u Crnoj Gori sigurno će podići konflikte unutar društva na neželjeni nivo, čemu svjedočimo ovih dana. Drugo, u Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, namjera da se administrativnom odlukom odjavi a zatim ponovo prijavi prebivališta ima veze sa ne sa navodinimregulisanjem izbornih lista, već je to inicijativa sa još problematičnijim namjerom a u vezi sa situacijom u kojoj se nalazi naša dijaspora, ili čak građanima u kratkom roku od jedne godine onemogući da se ponovo registruju. rezultat toga bi bilo oduzimanje prava glasa”, naveo je Nimanbegu.

Slična aktivnost u Sloveniji, odjavom prebivališta olovkom, devedesetih godina, rezultirala je odlukom protiv Slovenije na Međunarodnom sudu pravde u Strazburu i pokazalo se da je povezana sa namjerom oduzimanja državljanstva, dodaje poslanik.

“Takođe, ako prođe, gubitak lične karte dijaspore sa privremenim boravkom i bez državljanstva zemlje domaćina, prouzrokovaće ne samo gubitak glasačkog prava već i na situaciju vezanu za uvećavanje poreza, da će zdravstveno osiguranje, postupak nasleđivanja imovine i još puno sada jednostavnih administrativnih pitanja postati problem za naše državljane u Crnoj Gori”, ističe Nimanbegu.

Ocijenio je da postoji namjera usmjerena prvenstveno albanskoj dijaspori i drugim manjinama, te da na to podsjeća višegodišnja retorika, od većeg dijela nekadašnje opozicije a sadašnje pozicije, gdje su i za referendum ili za rezultate izbora krivili „fantomske birače“ iz reda manjina.

“Ima li potrebe podsjetiti potcjenjivanje manjina da naš glas vrijedi manje od glasova drugih i da je za referendum bilo potrebno 55% da rezultat bude prihvatljiv. Optužbe usmjerene o neregularnsoti glasača iz redova manjina indirektno shvatamo i kao znak neprihvatanja crnogorske nezavisnosti i dan danas. Na ovaj način Vlada, kada predlaže ovakve promjene, šalje nedemokratsku poruku dijaspori da je nepoželjna. Sve ove godine, kada sem insinuacijama, nema dokaza da su birački spiskovi neregularni, posebno iz razloga koje pominje aktuelni režim: U stvarnosti oni su provjeravani i nadgledani od političkih stranaka, nevladinih organizacija i poboljšavaju se iz godine u godinu ( nekada insinuacije da broj umrlih na listama su desetine hiljada) što je potvrđeno u mnogim grupama za izbornu reformu. Njihovi nedostaci nikada nisu bili toliki da bi ih neko zloupotrijebio a ne da bi to uticalo na izborni proces na nezakonit način. I mi, učestvujući u desetinama izbornih procesa, nismo primjetili da na izbornim listama ima toliko nepravilnosti u biračkim spiskovima, i tu postoje stvarni glasači, državljani Crne Gore, sa zakonitim prebivalištem”, dodaje Nimanbegu.

Kao kontradiktornost je, kako je kazao, i sama analiza birača, koju su ovih dana izvršile nevladine organizacije za Nikšić́ ili Herceg Novi, “koja je pokazala su je prebivalište ili posjedovanje više državljanstva, van zakona i Ustava, naglašeni tamo, ali i u samoj Vladi gdje ima najmanje dva ministra imaju prebivalište u Srbiji gdje i tamo imaju pravo glasa.”

“Naravno nismo naivni da će ministri dozvoliti da ostanu bez prava glasa, a samim tim i teško stečenih ministarskih mjesta, stoga izražava svoju ogorčenost što se potvrdjuje da se u ovim aktivnostima radi u potpunosti o manjinskim narodima, prije svega Albancima u dijaspori”, kazao je Nimanbegu.

Pozvao je Vladu i njene institucije da “konačno odustanu od ovih aktivnosti” i da zakon o registrima koji je u nadležnosti Skupštine prema odluci aktuelne skupštinske većine bude dio rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i da tamo bude odobren jedino konsenzusom članova te komisije.

“Takođe pozivamo udruženja naše dijaspore da podrže stav dvojice albanskih poslanika u Skupštini Crne Gore i da svoj glas podignu kako kod međunarodnog faktora, tako i u pravcu vladajućeg režima u Crnoj Gori. Mi ćemo braniti prava svih građana Crne Gore i ovdje i u dijaspori, ali sada cijenimo da je vrijeme da se aktivno uključite i da nas snažno podržite u našim stavovima”, zaključio je Nimanbegu.

Đeka je poručio da su odlučno protiv svakog predloga ili zakonskog akta kojima bi se “našoj braći, rođacima i prijateljima na bilo koji način oduzimala ista prava koja mi imamo.”

“Jer, oni su neki milom – zbog ekonomskih razloga, a mnogi zbog državne prisile bili primorani na privremeno potraže novi dom. I našli su ga, ali se ovdje stalno vraćaju. Imaju kuće, dovode svoju djecu, plaćaju poreze, tu su nam zajednički grobovi. Uvijek kada je neko u nevolji, kada se gradi neki put, vjerski objekat, potrebna infrastruktura, oni su tu. U ovo informatičko doba, pažljivo prate sve što se ovdje dešava, pa čak nekada brže i bolje od nas samih. Uzimajući u obzir da je svih nas zajedno malo, pa čak i sa mrtvima, da je tako nužno očuvati socijalnu koheziju društva, da nam svaki čovjek mora biti neizmjerno važan, ne možemo se načuditi prijedlozima u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta”, rekao je Đeka, prenose Vijesti.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!