Ničija nije gorela do zore, a vaša neće ni kvarat od URE

Uz pomoć građanskih i proevropskih snaga Crne Gore i država u kojima privremeno živimo i radimo, žestoko ćemo vam se suprotstaviti u namjeri da ostvarite svoje ciljeve. Koliko vi brzo radite na poništavanju Crne Gore, mi još brže radimo na sprovođenju plana i programa rada da vas, aktuelnu crnogorsku vlast i Vladu, predstavimo u zemljama našeg prijema. Da predstavimo vaše namjere. Da kažemo cijelom svijetu kolika je nesreća zadesila Crnu Goru vašim dolaskom na vlast. Nažalost, previše ste nam argumenata dali za ovo kratko vrijeme

Apostolska Vlada Crne Gore, valjda po diktatu i blagoslovu Srpske pravoslavne crkve, ima namjeru da donese Zakon o državljanstvu Crne Gore po uzoru na Hitlerov zakon o državljanstvu, kaže Ljubo Radović, sekretar Saveza Crnogoraca Hrvatske, član predsjedništva Saveza dijaspore i iseljenika Crne Gore i član Savjeta Vlade Crne Gore za saradnju sa dijasporom i iseljenicima.

Saopštenje prenosimo integralno:

Ovih dana svjedočimo koje su, kakve i zbog čega namjere aktuelne crnogorske vlasti i Vlade kada je riječ o donošenju novog Zakona o crnogorskom državljanstvu, na osnovu kojega žele, po hitnom postupku, dodijeliti državljanstvo građanima drugih država − nekadašnjim izbjeglicama s prostora zajedničke nam bivše države Jugoslavije. Sve u cilju kako bi ti građani što prije stekli pravo glasa u Crnoj Gori. I, jednako tako, donošenjem pomenutog Zakona i uredbi što prije oduzeti pravo glasa crnogorskim državljanima koji su, oni i njihovi preci rođeni u  Crnoj Gori, a zbog siromaštva su morali otići trbuhom za kruhom, pa su privremeno ili stalno nastanjeni u drugim državama Evrope i svijeta. Najkraće rečenoapostolska Vlada Crne Gore, valjda po diktatu i blagoslovu Srpske pravoslavne crkve, ima namjeru da donese Zakon o državljanstvu Crne Gore po uzoru na Hitlerov zakon o državljanstvu.

Građani, njih oko četrdeset hiljada, kojima likvidaciona Vlada Crne Gore želi dati državljanstvo, povezani su sa oko sto trideset hiljada izbjeglica koje je Crna Gora devedesetih godina udomila i, po onoj Svetoga Petra Cetinjskog, „Pomogni svakome slobodo ištućemu“, osigurala uslove za privremeni boravak u Crnoj Gori.

Upravo u to vrijeme, veliki broj najboljih kćeri i sinova Crne Gore otišli su zbog siromaštva u tuđe zemlje trbuhom za kruhom. Otišli su da bi zaradili sebi za život i da materijalno pomognu svoje najbliže u domovini Crnoj Gori. Opšte poznato je da dijaspora putem bankovnih doznaka i na druge načine godišnje svojoj rodbini dostavlja između osamsto i devetsto miliona eura. Isto tako, poznato je da dijaspora koja je na privremenom radu u inostranstvu jako mnogo investira u izgradnju svojih objekata i drugoga u matičnoj domovini. Od svakog utrošenog centa država ubira porez na dodatu vrijednost. To nijesu mala sredstva. Tim sredstvima se stvaraju uslovi za bolji život građana Crne Gore. Svakome dobronamjernome jasno je koji je doprinos dijaspore u razvoju crnogorskog društva. Ne treba posebno govoriti o njihovom doprinosu na očuvanju socijalnog mira u Crnoj Gori. E pa, poštovani građani Crne Gore, upravo tim građanima crnogorske dijaspore, koji su na privremenom radu izvan svoje domovine, ova zlonamjerna Vlada Crne Gore želi oduzeti pravo glasa. Njima, oko trideset hiljada građana.

Tih devedesetih godina, u Crnu Goru su došle izbjeglice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova. Sigurno, likvidaciona Vlada Crne Gore zna da je Hrvatska svim svojim izbjeglim građanima, koji su to zatražili, obnovila kuće i stvorila uslove za povratak, ako nijesu okrvavili ruke za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku. Uz to, Republika Hrvatska izdvaja ogromna sredstva za očuvanje kulturnog identiteta svojih nacionalnih manjina, od čega daleko najveći dio tih sredstava upravo dodjeljuje srpskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj. To su stotine miliona eura. Jasno, uz to, Hrvatska jednako brine o svim svojim građanima, pa tako i o građanima srpske nacionalne pripadnosti. Izbjeglice srpske nacionalne pripadnosti iz Bosne i Hercegovine imaju svoju državu Bosnu i Hercegovinu i u njoj Republiku Srpsku. Koliko znamo, takođe, stvoreni su uslovi za povratak izbjeglica u Republiku Kosovo.

Dakle, tih četrdesetak hiljada izbjeglica, kojima ova „dobročineća“ Vlada Crne Gore želi, po hitnom postupku, dati državljanstvo i pravo glasa, imaju matično državljanstvo i pravo glasa u svojoj matičnoj državi. Dakle, svako se od njih može vratiti u svoju matičnu državu, ukoliko to želi. Ne, njima ne treba njihova matična država. Njima treba zajednica Srpskog sveta. Njima treba da daju doprinos i potporu, „našoj“ Vladi Crne Gore, radi ostvarivanja velikosrpskih ideja. Da je tako, zorno pokazuje podatak iz Herceg Novog, gdje imamo 10,55% građana koji imaju dva ili tri državljanstva. Ako dodamo svemu ovome da „naša“ blagoslovljena Vlada želi uzeti pravo glasa građanima Crne Gore, njima oko tridesetak hiljada, računica je jasna. Prema sadašnjem ukupnom broju lica koja imaju pravo glasa u Crnoj Gori, u tom slučaju, oduzimanjem i dodavanjem sedamdesetak hiljada glasova, išlo bi se u prilog velikosrpskoj ideji o stvaranju Srpskog sveta.

Svakome bi trebalo biti jasno − oduzimanjem prava glasa crnogorskim državljanima koji su na privremenom radu izvan Crne Gore, mahom bošnjačke odnosno muslimanske nacionalne pripadnosti, čije familije i najbliža rodbina često trpe dodatne neugodnosti od vremena dolaska ove vlasti u Crnoj Gori, koje bi to izazvalo posljedice za Crnu Goru, njene građane i njenu dijasporu.

No, nakon što smo se mi iz dijaspore glasnuli i dali podršku građanskom otporu u domovini, politička nedonoščad i pojedine institucije Crne Gore iz svega mozga klikću „Nijedan crnogorski državljanin neće ostati bez državljanstva“. Da li to misli ova apostolska Vlada, ova anticrnogorska Vlada, ova Vlada koja radi po planu i programu Srpske pravoslavne crkve i Srpskog sveta, na štetu Crne Gore, da će dijaspora vjerovati u njene dobre namjere? Misli li ova, za Crnu Goru likvidaciona Vlada, da mi u dijaspori ne znamo da se prema međunarodnim konvencijama matično državljanstvo ne može oduzeti? Dakle, od matičnog državljanstva može se odreći samo građanin kojemu to državljanstvo pripada. Niko mu ga ne može oduzeti.

Zbog neprijateljskog rada i djelovanja pojedinih poslanika i članova Vlade Crne Gore, odavno su se stekli uslovi da se pojedincima oduzme državljanstvo koje su dobili od države Crne Gore. Sigurno ima i drugih građana kojima je Crna Gora dala državljanstvo, a sada bi to državljanstvo trebalo uzeti. Nadamo se i vjerujemo da će to uskoro učiniti neka druga Vlada Crne Gore.

Gospodo pripadnici vladajuće većine crnogorskog parlamenta i crnogorska Vlado, pažljivo pratimo vaš rad, postupke i namjere koje želite ostvariti na štetu građanske proevropske Crne Gore i njene dijaspore. Sve u korist ideologije drugog naroda i tuđe države. Između ostaloga, pratili smo rad i tok sjednice skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, kojom je predsjedavao predsjednik toga Odbora, ugledni diplomata Miloševićevog režima, onog dana kad je direktor Uprave za dijasporu gospodin Mitrović podnio izvještaj o radu za proteklo izvještajno razdoblje.

Dobro smo shvatili sve poruke koje ste nam poslali sa te sjednice. Prije, a taj dan pogotovo, bilo nam je jasno da nećete imati kapaciteta za saradnju sa građanskom proevropski orijentisanom dijasporom. Jednako tako nam je jasno da nećete učestvovati u ostvarivanju ciljeva i djelatnosti crnogorskih udruženja i društava širom svijeta koja promovišu crnogorski identitet, kulturu, povijest i druge vrijednosti Crne Gore i njenih naroda. Vjerujemo da ćete nam uskratiti i onih stotinjak hiljada eura kojima je Crna Gora sufinansirala kulturne projekte svoje dijaspore, radi promocije naše matične domovine u zemljama našeg prijema. Isto tako, vjerujemo da ćete tim sredstvima povećati godišnje donacije „ugroženoj“ srpskoj manjini u Crnoj Gori, radi zadovoljenja njihovih kulturnih potreba, koji su do sada, kako se javno priča, sufinansirani sa po šest do sedamsto hiljada eura godišnje od Vlade Crne Gore. Svakako, tu ne spadaju oni Srbi koji sebe smatraju državotvornim narodom Crne Gore.

Višedecenijskom saradnjom i stručnom pomoći nekadašnjeg Centra za iseljenike, kasnije Upravom za dijasporu Crne Gore, stekli smo kredibilitet i navike da možemo bez ičije, bilo kakve, pa i materijalne pomoći predstaviti svoju matičnu domovinu Crnu Goru u zemljama našeg prijema. Da smo sposobni i vjerni svojoj nezavisnoj, proevropskoj domovini Crnoj Gori, pokazali smo 21. maja 2006. godine. Nastavite li protivustavno i protivzakonito raditi na štetu naše Crne Gore i njene dijaspore, uskoro ćete osjetiti našu snagu i odanost Crnoj Gori.

Vjerujemo, no to će se brzo viđeti, malo ćete imati članova dijaspore i iseljenika koji će htjeti sarađivati sa vama, anticrnogorskom vlasti i Vladom. Svjedoci smo ko je sve do sada zatražio i želi saradnju sa vama. Rijetki su to pojedinci, etnobiznismeni i oni koji žele sačuvati svoje imanje po nekakvim dolovima, stečeno za vrijeme, kako je vi zovete, prethodne korumpirane vlasti.

Potpuno je providno da ste naziv Uprava za dijasporu promijenili u naziv Uprava za saradnju sa dijasporom − iseljenicima Crne Gore, zbog toga kako biste lakše smijenili sadašnje rukovodstvo Uprave. Ne, sigurno, nikako nijeste zbog toga što želite sarađivati sa dijasporom i iseljenicima koji svoju matičnu domovinu Crnu Goru doživljavaju kao nezavisnu, građansku državu, državu socijalne sigurnosti, pravno uređenu državu, članicu evropske zajednice po uzoru na mnoge zemlje našeg prijema. Vidimo koji su vaši ciljevi. Imate namjeru i svim snagama raditi da Crnu Goru predate u ruke Srpskog sveta. Tuđem narodu i tuđoj državi.

Uz pomoć građanskih i proevropskih snaga Crne Gore i država u kojima privremeno živimo i radimo, žestoko ćemo vam se suprotstaviti u namjeri da ostvarite svoje ciljeve. Koliko vi brzo radite na poništavanju Crne Gore, mi još brže radimo na sprovođenju plana i programa rada da vas, aktuelnu crnogorsku vlast i Vladu, predstavimo u zemljama našeg prijema. Da predstavimo vaše namjere. Da kažemo cijelom svijetu kolika je nesreća zadesila Crnu Goru vašim dolaskom na vlast. Nažalost, previše ste nam argumenata dali za ovo kratko vrijeme.

No, ničija nije gorela do zore, a vaša neće ni kvarat od URE.

Izvor: Antena M

Foto: GOV.ME

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH
error: Content is protected !!