SAD uvele sankcije Rusiji i protjerale deset ruskih diplomata

Mjere, koje su najavljene u četvrtak, obuhvataju uvođenje sankcija protiv šest ruskih kompanija koje podržavaju sajber aktivnosti zemlje, kao i protiv 32 pojedinca i etinteta koji su optuženi za miješanje u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore, uključujući i širenje dezinformacija. Kaznene mjere uvedene su i protiv osam pojedinaca i entiteta povezanih sa ruskom okupacijom Krima. Bijela kuća je saopštila da su među 10 diplomata, za koje je donijeta odluka o protjerivanju, predstavnici ruskih obavještajnih službi

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena u četvrtak je objavila odluku o protjerivanju 10 ruskih diplomata i uvođenju sankcija protiv desetina pojedinaca i kompanija zbog miješanja Kremlja u američke predsjedničke izbore prošle godine i hakerskih napada na federalne agencije.

Sankcije će takođe uticati na sposobnost Moskve da se zadužuje, zabranom američkim finansijskim insitucijama da kupuju ruske obveznice direktno od ruskih institucija.

Riječ je o prvim mjerama protiv Moskve zbog napada na softver kompanije “Solar Vinds” koji je omogućio hakerima da pristupe hiljadama kompanija i vladinih agencija koje taj softver koriste. Američki zvaničnici vjeruju da je cilj bio da se prikupe vladine povjerljive informacije.

Bijela kuća je saopštila da je ruska Spoljna obaveštajna služba (SVR) odgovorna za hakerski napad koji je ugrozio devet američkih federalnih agencija i stotine hiljada kompanija u privatnom sektoru.

Osim hakerskih napada, američki zvaničnici su prošlog mjeseca optužili ruskog predsjednika Vladimira Putina da je odobrio operaciju čiji cilj je bio da se pomogne Donaldu Trampu da bude ponovo izabran za predsjednika, mada nema dokaza da je Rusija ili bilo ko drugi promijenio glasačke listiće ili krivotvorio ishod.

Mjere, koje su najavljene u četvrtak, obuhvataju uvođenje sankcija protiv šest ruskih kompanija koje podržavaju sajber aktivnosti zemlje, kao i protiv 32 pojedinca i etinteta koji su optuženi za miješanje u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore, uključujući i širenje dezinformacija.

Kaznene mjere uvedene su i protiv osam pojedinaca i entiteta povezanih sa ruskom okupacijom Krima. Bijela kuća je saopštila da su među 10 diplomata, za koje je donijeta odluka o protjerivanju, predstavnici ruskih obavještajnih službi.

Očekuju se i ostale mjere, mada je malo vjerovatno da će ih administracija javno saopštiti.

“Cilj ovih akcija je da Rusija odgovara za svoje bezobzirne akcije. Djelovaćemo odlučno u odgovoru na ruske akcije koje nanose štetu nama ili našim saveznicima i partnerima”, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Dodao je, međutim, da će Sjedinjene Države “gdje je to moguće, tražiti prilike za saradnju sa Rusijom, sa ciljem da se izgrade stabilniji i predvidljiviji izbori usklađeni sa američkim interesima”.

Bijela kuća je takođe navela da Bajden koristi diplomatske, vojne i obavještajne kanale da odgovori na izvještaje da je Rusija podsticala Talibane da napadaju američke i savezničke trupe u Avganistanu, zasnovane na “najboljim procjenama” obavještajne zajednice.

Izvještaji su objavljeni prošle godine, a Trampova administracija je bila kritikovana zato što o tom pitanju nije direktno razgovarala sa Rusijom. Bijela kuća, prenosi Glas Amerike, nije zvanično potvdila te izvještaje.

“Bezbjednost i dobrobit američkog vojnog osoblja i naših saveznika i partnera su apsolutni prioritet Sjedinjenih Država”, saopšteno je iz Bijele kuće.

Nove sankcije će doprinijeti zahlađenju odnosa između Vašingtona i Moskve, koja testira Zapad raspoređivanjem vojnika na granici sa Ukrajinom.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je će uskoro odgovoriti na američke sankcije i da je američki ambasador u Rusiji Džon Saliven pozvan na “teške razgovore”.

“Takvo agresivno ponašanje će, bez somnje, dobiti odlučan odgovor. ​Vašington bi trebalo da shvati da će neko morati da plati cijenu degradacije bilateralnih odnosa”, poručila je portparolka ministarstva Marija Zaharova i dodala da će “za to u potpunosti biti odgovorne Sjedinjene Države”.

Odnosi dvije zemlje pogoršani su i nakon što je Džo Bajden Putina nazvao “ubicom” u jednom TV intervjuu. Tokom razgovora u utorak, Bajden je Putinu poručio da će SAD “snažno braniti svoje interese”, a predložio mu je i sastanak u trećoj zemlji.

Foto: Printscreen/Ruptly

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!