Vlada Crne Gore sprema zakon koji će spriječiti iseljenike da glasaju: Ko živi u inostranstvu moraće da odjavi prebivalište

“Kao jedan od ključnih problema konstatovana je činjenica da biračko pravo koriste crnogorski državljani koji u suštini imaju fiktivno prebivalište, prijavljeno i nikad odjavljeno prebivalište u Crnoj Gori, a de facto žive u inostranstvu, kao i da nemaju obavezu da odjave prebivalište, već je to ostavljeno kao mogućnost propisana Zakonom o registrima prebivališta i boravišta”, piše u saopštenju

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila informaciju o planiranim izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Navodi se da su tom Informacijom prezentovani ključni nalazi koji proističu iz analize zakonodavnog okvira, a čiji je krajnji cilj uređenje biračkog spiska i vraćanje povjerenja građana u birački proces.

Kako je saopšteno, MUP je sačinio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta koji će biti upućen na javnu raspravu.

Ističe se da je do predloženih izmjena i dopuna Zakona dovela činjenica da samo uređeno prebivalište znači tačan i precizan birački spisak.

“Kao jedan od ključnih problema konstatovana je činjenica da biračko pravo koriste crnogorski državljani koji u suštini imaju fiktivno prebivalište, prijavljeno i nikad odjavljeno prebivalište u Crnoj Gori, a de facto žive u inostranstvu, kao i da nemaju obavezu da odjave prebivalište, već je to ostavljeno kao mogućnost propisana Zakonom o registrima prebivališta i boravišta”, piše u saopštenju.

Sa jednog od sastanaka naših iseljenika u Njujorku

Iz Vlade su rekli da je MUP formirao radnu grupu za izradu izmjena i dopuna tog zakona i pristupio izradi samog akta kojim je mogućnost odjave prebivališta izmijenjena u obavezu.

“Takođe, kako bi se stvorilo jedno održivo rješenje, te zaokružila ova zakonodavna cjelina, predložene su i druge intervencije na tekst važećeg Zakona”, kazali su iz Vlade.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!