Kako je 2. maja 1992. godine spriječeno zauzimanje Sarajeva i odbranjena država (VIDEO)

Ključna borba vođena je upravo 150 metara od zgrade državnog Predsjedništva, na Skenderiji, u centru grada. Istog dana, na aerodromu u Sarajevu, pripadnici JNA zarobili su predsjednika Predsjedništva RBiH Aliju Izetbegovića dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu. Njega su potom odvezli u Lukavicu, odakle se telefonom javio u program tadašnje TV Sarajevo

Foto: Printscreen

Drugog maja 1992. počela je najduža opsada jednog grada u istoriji modernog ratovanja, koja je trajala 1.460 dana.

Istovremeno, prije 28 godina, na današnji datum, herojskim otporom patriota u Sarajevu spriječene su snage bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA), paravojne srpske jedinice da pokore Sarajevo, a time i BiH.

Specijalne jedinice tadašnje JNA, uz pomoć brojnih paravojnih srpskih jedinica, 2. maja 1992. godine, u koordiniranoj i dobro osmišljenoj vojnoj akciji, pokušali su da zauzmu zgradu Predsjedništva BiH.

Ključna borba vođena je upravo 150 metara od zgrade državnog Predsjedništva, na Skenderiji, u centru grada. Istog dana, na aerodromu u Sarajevu, pripadnici JNA zarobili su predsjednika Predsjedništva RBiH Aliju Izetbegovića dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu. Njega su potom odvezli u Lukavicu, odakle se telefonom javio u program tadašnje TV Sarajevo.

Nakon brojnih i teških pregovora dogovorena je razmjena Izetbegovića sa vojnicima JNA koji su se nalazili u kasarni na Bistriku, a koje je predvodio general Milutin Kukanjac. U Dobrovoljačkoj, sadašnjoj Ulici Hamdije Kreševljakovića, tog 3. maja, prilikom razmjene zarobljenika, poginulo je šest osoba.

Napad na Sarajevo i institucije Republike BiH tog dana su predvodili pukovnik JNA Milan Šuput i major Marko Labudović. Agresorske snage su zaustavljene na nekoliko lokacija, na potezu od tadašnjeg Doma JNA do zgrade Elektroprivrede BiH i na padinskim dijelovima grada. Zgrada Predsjedništva BiH nije zauzeta, grad nije presječen napola, iako je ostao u opsadi. Napad su osujetile specijalne jedinice MUP-a RBiH, kao i pripadnici Teritorijalne odbrane RBiH, Patriotske lige, Zelenih beretki i brojne druge patriote.

Ipak, 2. maja 1995, Sarajevo je potpuno blokirano i onemogućeno je kretanje ljudi i roba na svim ulazima i izlazima iz grada, piše Klix.ba.

Jedna od ključnih činjenica jeste da 2. maja više i zvanično nije postojala SFRJ.

Samo nekoliko dana ranije, tačnije 27. aprila, proglašena je Savezna Republika Jugoslavija, a BiH je bila međunarodno priznata država već skoro mjesec dana.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!