Zlatna svadba za nikad slađi iftar: Havka i Fazlo Mulić iz Bijelog Polja proslavili 50 godina braka

Havka (67) i Fazlo (71) Mulić

Spremajući se za uobičajeni iftar – večernji obrok tokom mjeseca Ramazana u prvi sumrak, skromni par Havka (67) i Fazlo (71) Mulić iz Potkrajaca kod Bijelog Polja, nisu ni slutili kakvo ih iznenađenje čeka.

Njihovo desetoro djece, od kojih polovina živi u inostranstvu, priredili su im preksinoć porodičnu proslavu zlatne svadbe – pola vijeka braka. Skromno i u granicama propisanih mjera zbog koronavirusa.

Tako su sa nekom djecom i unučićima uživo, a drugim putem video poziva, proslavili jubilej.

Mirela, njihovo sedmo dijete po redu, kaže da je sestrama i braći ovo bio najljepši iftar u životu.

Jedini ljepši dan za njenu majku Havku bio je kada je poslije 25 godina rađanja i 8 kćeri, rodila sina. Tada je, prisjećaju se Mulići, slavilo cijelo Bijelo Polje i Vunarski kombinat, u kojem je Fazlo nekada radio.

Danas imaju 17 unučadi.

Život ih nije mazio i trebalo je nahraniti, odjenuti i školovati desetoro djece. Ipak, uz ljubav i slogu sve je bilo moguće.

“Imali smo 15 ari zemlje i uvijek se radilo. Uvijek bih držala po dvije krave, a kasnije, kada je nastupila privatizacija, godinama smo radili kao prodavci voća i povrća na pijaci, tako da našoj djeci nikada ništa nije falilo i svi su bili dobri đaci”, prisjeća se Havka.

Fazlo priča da je bilo i teških dana, ali da je ljubav i sloga uvijek sve pobjeđivala.

“I danas da se ponovo ženim, jedini izbor bi bio Havka. Tada je imala 18 a ja 21 godinu”.

Oboje kažu da su bili jako iznenađeni kada su im djeca priredila proslavu.

Organizator je bila Mirela.

“Vladala je neka predivna energija koju smo svi osjećali. Pitaju se ljudi šta je sreća, a ja kažem: čuvajte jedni druge, smijte se češće, ljutite se, ali praštajte, a najviše volite. Jer, kada se jednog dana okrenete iza sebe i pogledate svoj život vidjet ćete da sve materijalno dolazi i prolazi, ali vaši osmijesi, vaše zajedničko vrijeme – zauvijek ostaju”, poručila je Mirela.

Jadranka Ćetković (“Vijesti”)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!