eMDe Alijansa pisala Evropskom parlamentu: Dijaspora je zabrinuta zbog situacije u Crnoj Gori koja podsjeća na početak 90-tih godina prošlog vijeka

Posebno su naglašene i detaljno opisane sve nezakonite aktivnosti koje je od formiranja pa do dana današnjeg sprovela aktuelna Vlada Crne Gore. Cijeneći da je moguće da međunarodni faktori nijesu detaljno upoznati, objasnili smo hronološki svaku nezakonitost sa kojom smo bili upoznati. Između ostalog, govorili smo o propustima i narušavanju ekonomije, gašenju nacionalne aviokompanije, političkim namještenjima i propustima u bezbjednosnom sektoru, katastrofalnom stanju u zdravstvu, diplomatskim skandalima, uskraćenim akademskim slobodama, posebno o slučaju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, tužilačkim zakonima i nasilnom urušavanju postignutih rezultata na svim poljima, piše u saopštenju

Crnogorska dijaspora okupljena oko eMDe Alijanse kao zajednice koja okuplja crnogorska udruženja u Njemačkoj, uputila je dopis Evropskom parlamentu u kome je izrazila duboku zabrinutost dešavanjima u Crnoj Gori.

Crnogorska dijaspora izrazila je zabrinutost zbog kontinuiranih izliva nacionalizma, klerikalizma, revanšizma, izraženih tenzija i  situacije koja podsjeća na početak 90-tih godina prošlog vijeka, a zbog čega je veća odgovornost i obaveza i međunarodnih faktora da pomno prate situaciju i stanu u odbranu temeljnih demokratskih vrijednosti koje su zadnjih mjeseci ozbiljno ugrožene u Crnoj Gori.

“Posebno su naglašene i detaljno opisane sve nezakonite aktivnosti koje je od formiranja pa do dana današnjeg sprovela aktuelna Vlada Crne Gore. Cijeneći da je moguće da međunarodni faktori nijesu detaljno upoznati, objasnili smo hronološki svaku nezakonitost sa kojom smo bili upoznati. Između ostalog, govorili smo o propustima i narušavanju ekonomije, gašenju nacionalne aviokompanije, političkim namještenjima i propustima u bezbjednosnom sektoru, katastrofalnom stanju u zdravstvu, diplomatskim skandalima, uskraćenim akademskim slobodama, posebno o slučaju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, tužilačkim zakonima i nasilnom urušavanju postignutih rezultata na svim poljima. Govorili smo i o revanšizmu zbog kojeg je paralisana kompletna javna uprava, suočena sa strahom od otpuštanja, a naročito smo se osvrnuli i na najavljenu revanšističku smjenu na čelu resornog organa zaduženog za odnose i saradnju sa diajsporom”, piše u saopštenju koje je potpisala Emira M Ličina, dredsjednica eMDe Alijanse.

Isti dopis upućen je predstavništvima Evropskog parlamenta u Njemačkoj – Berlin i Minhen, Luksemburgu, Briselu, Strazburu, kao i Bundestagu u Berlinu i Ambasadi SR Njemačke u Crnoj Gori.

“I ovim putem pozivamo sva diplomatska predstavništva i sva predstavništva međunarodnih organizacija u Crnoj Gori da pomno prate situaciju i u skladu sa svojim obavezama i ovlašćenjima reaguju na uočene nepravilnosti”, piše u saopštenju.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!