Bajden: Ukazuje se nada nakon usvajanja plana za spas američke ekonomje

On je, odgovarajući na pitanja novinara, u formi konferencije za medije prvi put od kada je preuzeo funkciju, rekao da su zahvaljujući usvojenom paketu pomoći u iznosu od 1,9 hiljada milijardi dolara, ekonomski stručnjaci povećali projekcije o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda na 6 odsto. Američki predsjednik poručio je da će se posvetiti rješavanju preostalih problema kada okolnosti to budu dopustile

Američki predsjednik Džozef Bajden poručio je da je administracija postavila novi cilj kampanje vakcinacije u prvih sto dana njenog mandata.

“Brojka je povećana na 200 miliona vakcinisanih građana”, rekao je Bajden na konferenciji za medije u Bijeloj kući.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, u formi konferencije za medije prvi put od kada je preuzeo funkciju, rekao da su zahvaljujući usvojenom paketu pomoći u iznosu od 1,9 hiljada milijardi dolara, ekonomski stručnjaci povećali projekcije o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda na 6 odsto.

“Počela je da se ukazuje nada nakon usvajanja plana za spas američke ekonomije”, rekao je Bajden.

Američki predsjednik poručio je da će se posvetiti rješavanju preostalih problema kada okolnosti to budu dopustile.

“Na dugoročne probleme poput imigracije i kontrole naoružanja usredsrediću se nakon kovida”, rekao je Bajden u odgovoru na jedno od postavljenih pitanja.

Prema njegovim riječima, biće potrebno da republikanci odluče da li su za saradnju ili za dalje podjele u zemlji.

Američki predsjednik je ukazao i da, iz godine u godinu, sve veći broj migranata stiže do američkih granica.

“Vlada pokušava da obnovi imigraconi sistem kako da bi se uspješno nosila sa brojem migranata. Veliki broj njih vraćamo preko granice. Dio porodica nije vraćen preko granice jer Meksiko ne želi da ih prihvati. Pregovaramo o tome sa meksičkim vlastima”, rekao je Bajden.

On je istakao je da je kineskom predsjedniku Si Đinpingu jasno ukazao da Sjedinjene Države ne žele sukobe – i da insistiraju da Kina poštuje međunarodna pravila pravedne konkurencije i trgovine.

“Sa Sijem sam proveo sate i sate dok sam bio dio administracije bivšeg predsjednika Obame. Ubijeđen sam da je kineski lider smatrao da demokratija nema budućnost”, rekao je Bajden, koji je kineskog predsjednika uporedio sa ruskim šefom države Vladimirom Putinom.

“Misli da je autokratija talas budućnosti, dok demokratija ne može da funkcioniše u sve složenijem svijetu. U njemu demokratije nema ni u tragovima, ali je veoma bistar čovjek”, rekao je tokom konferencije održane u predsjedničkoj rezidenciji, prenosi Glas Amerike.

Bajden je ukazao da gaji drugačiju viziju budućnosti u kojoj će, kako je rekao, biti potrebna značajna ulaganja u nauku i američke radnike kako bi bilo moguće takmičiti se sa Kinom.

“Sjedinjene Države bi u saradnji sa saveznicima trebalo da osiguraju da Kina odgovara za svoje aktivnosti na Tajvanu, u Hong Kongu, Južnokineskom moru i tretmanu ujgurske manjine”, podvukao je Bajden.

Američki predsjednik ukazao je i da će biti teško ispuniti rok do 1. maja za povlačenje američkih trupa iz Avganistana. Istakao je, međutim, da će se to dogoditi na bezbjedan i uređen način.

“Nije mi namjera da trupe dugo ostanu u Avganistanu. Povući ćemo se, ali je pitanje kada će se to dogoditi. Naše trupe ne mogu da zamislim sljedeće godine u toj zemlji”, rekao je Bajden.

Raketnu probu Sjeverne Koreje američki predsjednik označio je kao kršenje rezolucij Ujednjenih nacija.

“Reagovaćemo na postupke Sjeverne Koreje ukoliko oni odluče da eskaliraju. O tom pitanju se konsultujemo sa saveznicima. Sjeverna Koreja je najznačajnije pitanje američke spoljne politike”, rekao je Bajden.

Takođe, poručio je da je spreman na primjenu, kako se izrazio, neke forme diplomatije, što bi bilo uslovljeno krajnjim ishodom procesa denuklearizacije – aludirajući na američke napore u ubjeđivanju Sjeverne Koreje da se odrekne nuklearnog naoružanja.

Iako je američki predsjednik obnovio dnevne brifinge svog sekretara za štampu i odgovarao na pitanja u drugim formatima, on je prvi predsjednik u četiri decenije čiji je prvi mandat odmakao tako daleko, a da nije održao formalnu sesiju za pitanja i odgovora pred predstavnicima medija.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!