Hapšenja u Crnoj Gori: Ko je “Mali Legija”

Bratislav Bata Dikić ili „Mali Legija“, kako je sam volio da ga zovu, je smijenjeni kontroverzni komandant Žandarmerije u Srbiji. Bio je pod istragom Uprave kriminalističke policije zbog sumnje da je šef opasne mafijaške organizacije. Njegova smjena uslijedila je poslije brojnih ubistava koje su činili pripadnici njegove formacije, kod Rekovca je ubio dvojicu mladića, a potom ih zapalio kako bi zavarao tragove

Dvadeset državljana Srbije uhapšeno je sinoć jer su planirali da pucaju na građane, uđu u zgradu Skupštine Crne Gore i uhapse Mila Đukanovića. Danas je to druga najaktuelnija vijest u crnogorskim medijima poslije detaljnih informacija o toku današnjih desetih parlamentarnih izbora.

Među uhapšenima, kao organizator te kriminalne organizacije označen je Bratislav Bata Dikić ili „Mali Legija“, smijenjeni kontroverzni komandant Žandarmerije Srbije.

To su potvrdili direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović i Specijalno državno tužilaštvo.

Javnost je oko istinitosti te vijesti podijeljena. Jedni su uvjereni da je ona tačna, drugi da je to propaganda vlasti. Ustvari, pomenuta grupa je sigurno uhapšena, ali će sjutra ili za koji dan svi biti pušteni na slobodu uz onaj klasični izgovor – zbog nedostatka dokaza.

Direktor Uprave policije Stojanović saopštio je da je ta grupa osumnjičena  za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.

„Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija. Takođe se sumnja da je plan kriminalne organizacije bilo lišavanje slobode premijera Crne Gore“, saopštilo je Specijalno državno tužilaštvo.

Vučiću čudan dan

U saopštenju se navodi da su članovi kriminalne organizacije dobijali uputstva da raspodijele unaprijed pripremljeno oružje radi dalje realizacije kriminalnog plana i da su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije lišili slobode organizatora i članove te kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli da provjere unaprijed pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju.

Uhapšenim osobama navedeni su inicijali i godine rođenja. Radi se o osobama rođenim od 1957. do 1999. godine.

„Ova lica su osumnjičena da su na teritoriji Crne Gore počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam. Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali namjeru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na institucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne isključujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike“, saopštio je Slavko Stojanović.

U akciji hapšenja su učestvovali službenici Uprave policije u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema nikakve podatke o navodnom hapšenju paravojne kriminalne grupe u Crnoj Gori koju, kako je objavljeno, predvodi bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić, ocjenivši da je „čudan dan“ u kojem se to dešava.

„Mi nemamo nikakve podatke o tome, ministar policije Srbije me je obavestio. Reč je o čoveku koji je penzioner. Čudan mi je dan na koji se to dešava“, rekao je Vučić novinarima u Vranjskoj Banji.

On je dodao da će „ostatak komentara“ o tome dati sjutra, „kad se izbori u Crnoj Gori završe“, da ne bi uticao na njih.

„Za sve ostalo bolje da se ugrizem za jezik tri puta i da prećutim“, rekao je Vučić.

Stefanović čeka informacije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da srpska policija sigurno nije učestvovala ni na koji način u hapšenju bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića.

Stefanović je rekao da očekuje zvaničnu informaciju Crne Gore povodom hapšenja Dikića, ukoliko je ta informacija tačna.

„Ne, policija sigurno nije učestvovala. MUP ne učestvuje u izvršenju bilo kakvih djela, a, ako je neki državljanin Srbije učestvovao, očekujem informaciju i o tome, pa ćemo vidjeti šta je tačno, ali je sigurno da policija nije učestvovala ni na koji način u tome“, rekao je Stefanović novinarima u Bujanovcu.

On je kazao da je tu informaciju saznao iz medija.

„Trenutno nemamo dovoljno informacija o događajima o kojima pišu crnogorski mediji i moramo da sačekamo zvanične informacije državnih organa u Crnoj Gori“, rekao je Stefanović Tanjugu.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, nakon glasanja, nije želio da komentariše novinarsko pitanje povodom ovog događaja. Kazao je samo da treba sačekati da se oglase nadležni državni organi.

Premijer Milo Đukanović je rekao da ima potvrdu od nadležnih organa da će se uskoro oglasiti.

„Crna Gora je stabilna država. Ako neko pokuša da se igra sa njom, završiće kao što su slični i do sada završavali“, kazao je Đukanović.

Kontroverzni komandant

Foto: Alo.rs

Bratislav Bata Dikić ili „Mali Legija“, kako je sam volio da ga zovu, je smijenjeni kontroverzni komandant Žandarmerije u Srbiji. Bio je pod istragom Uprave kriminalističke policije zbog sumnje da je šef opasne mafijaške organizacije.

Njegova smjena uslijedila je poslije brojnih ubistava koje su činili pripadnici njegove formacije, kod Rekovca je ubio dvojicu mladića, a potom ih zapalio kako bi zavarao tragove.

Prema navodima beogradskih medija, Dikić i njegov rođeni brat Dragan, sa još 20 pripadnika Žandarmerije, bili su umiješani u ozbiljan kriminal na teritoriji grada Niša i juga Srbije. U izvještaju se navodi i da su se pripadnici Žandarmerije bavili ucjenama, iznudama, reketiranjem te da su umiješani u šverc i distribuciju narkotika, posebno kokaina.

Žandarmerija je godinama bila njegova privatna borbena jedinica, od koje je Dikić želio da napravi novu Jedinicu za specijalne operacije, zloglasnu JSO, koja je poslije ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića rasformirana, a komandni kadar pohapšen i osuđen da višedecenijske zatvorske kazne.

Zabrinut ministar

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, koji je prije nekoliko mjeseci na tu poziciju došao ispred opozicije, kazao je da ima samo nezvanične informacije o današnjem hapšenju 20 osoba iz Srbije, ali da zna da iza toga ne stoji nijedan politički subjekt iz Crne Gore.

Danilović je, zbog nezvaničnih informacija koje je dobio, pozvao lidere političkih partija da zbog sigurnosti ne pozivaju građane da se okupljaju na ulicama Podgorice nakon glasanja.

„Nijesam dobio nijednu informaciju. Ali sam zabrinut ako je u zemlju došlo 20 ljudi da na dan izbora prave haos. Tražio sam sastanak sa direktorom UP policije, ali sam dobio odgovor da je na terenu. Neko će morati da odgovara za ovo i naša policija će morati da uspostavi komunikaciju sa organima Srbije da se što prije ovo razriješi. Jedino što znam je da nijedan politički subjekt u Crnoj Gori ne stoji iza ovoga“, rekao je Danilović.

Ministar je kazao da se baš juče desilo da padne videosistem koji na granici registruje ko ulazi u zemlju, pitajući se ko ima pravo da njega zaobiđe sa ovom informacijom.

„Nezvanično imam informacije, ali očekujem da me UP obavijesti zvanično. Zabrinut sam što me ne obavještavaju. Direktor UP čak neće da odgovori na moj poziv. Rijetke su zemlje u Evropi gdje se takva stvar može desiti a da ministar ne bude obaviješten. Obaviještavan sam i za mnogo manje prekršaje, a za ovo nisam“, rekao je Danilović.

On je pozvao političke partije i predstavnike svih lista da ne slave na ulicama Podgorice.

„Molim i tražim od političkih predstavnika da budu na visini zadatka i da sačuvamo građane“, rekao je Danilović.

Uznemireni građani

Vijest o kriminalnoj grupi prilično je uznemirila  građane u Crnoj Gori. U zgradi u Podgorici u kojoj stanuje autor ovog teksta nalaze se tri izborna mjesta.

Mnogi birači, sa kojima sam razgovarao, sumnjaju u istinitost ove informacije, ali ipak su uplašeni, jer u ovoj naelektrisanoj izbornoj atmosferi nije isključeno da neko neće izazvati incidente koji lako mogu prerasti u opšti haos.

Veseljko Koprivica (www.balkans.aljazeera.com)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!