U Kumanovu organizovana izložba „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“

Nakon otvaranja izložbe uslijedila je simbolička razmjena poklona. Miroljub Orlandić je u ime Matice crnogorske iskazao zahvalnost gradonačelniku Kumanova i poklonio mu primjerak najnovijeg fototipskog izdanja srednjevjekovne knjige „Psaltira“ koja je u izdanju Matice crnogorske i Arhiva Bugarske akademije nauka izašla iz štampe. Gradonačelnik Dimitrovski poklonio je Matici dvije knjige, od kojih je jedna „Monografija Kumanova“

Povjereništvo Matice crnogorske za Sjevernu Makedoniju je u skladu sa programskim aktivnostima koje su predviđene za mjesec mart, a koje je finansirala Uprava za dijasporu, organizovalo izložbu „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ u sali Zanatskog doma u Kumanovu.

Na otvaranju izložbe govorio je Miroljub Orlandić, povjerenik Matice crnogorske, koji se osvrnuo na značaj izložbe, povezanost makedonske i crnogorske kulture, kao i na potrebu afirmisanja i zaštite zajedničkog kulturnog nasljeđa ove dvije zemlje.

Jedan od počasnih gostiju, a ujedno i govornik na izložbi, bio je gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrovski. On je naglasio da mu je posebna čast što se u Kumanovu otvara tako značajna izložba sa istorijskom tematikom. On je Matici crnogorskoj i Istraživačkom centru Montenegrin ponudio resurse opštine na čijem je čelu, za relizaciju budućih zajedničkih projekata.

Nakon otvaranja izložbe uslijedila je simbolička razmjena poklona. Miroljub Orlandić je u ime Matice crnogorske iskazao zahvalnost gradonačelniku Kumanova i poklonio mu primjerak najnovijeg fototipskog izdanja srednjevjekovne knjige „Psaltira“ koja je u izdanju Matice crnogorske i Arhiva Bugarske akademije nauka izašla iz štampe. Gradonačelnik Dimitrovski poklonio je Matici dvije knjige, od kojih je jedna „Monografija Kumanova“.

“Osim podrške Opštine Kumanovo, značajnu ulogu u realizaciji ove programske aktivnosti imala je crnogorska iseljenica porijeklom iz Kotora, Nataša Ćosović-Tomovska, koja je u znak zahvalnosti dobila komplet knjiga izdanja Matice crnogorske i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja”, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

Izložba je pobudila pažnju ne samo iseljenika, s obzirom da su predstavljene crnogorsko-makedonske kulturne veze. Ujedno je bila povod za okupljanje Crnogorki, koje će u narednom periodu dati veći doprinos crnogorskoj zajednici u Kumanovu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!