Uplovili u Luku Zelenika: Crna Gora zbrinula 17 migranata (VIDEO)

„Obezbijeđeni su im hrana, voda i suva odjeća. Slijede dalje aktivnosti u vezi sa ovim događajem kako bi se utvrdile relevantne činjenice i preduzele mjere i radnje iz oblasti nadležnosti naših organa, a koje se tiču statusa ovih lica i ostalih povezanih pitanja“, saopštila je Uprava policije

Foto: Printscreen/RTCG

Crnogorske nadležne službe zbrinule su 17 migranata koji su jutros italijanskim brodom uplovili u Luku Zelenika.

Kako je saopštila policija, u narednom periodu biće potrebno riješiti njihov status u Crnoj Gori.

Među 17 migranata bilo je deset muškaraca, četiri žene i troje djece. Među migrantima je najviše Sirijaca – 11, po dvije osobe su iz Maroka i Jemena i po jedna iz Avganistana i Pakistana, saopštila je Uprava policije.

Oni su prihvaćeni i medicinski zbrinuti, saopštila je Uprava policije.

„Obezbijeđeni su im hrana, voda i suva odjeća. Slijede dalje aktivnosti u vezi sa ovim događajem kako bi se utvrdile relevantne činjenice i preduzele mjere i radnje iz oblasti nadležnosti naših organa, a koje se tiču statusa ovih lica i ostalih povezanih pitanja“, saopštila je Uprava policije.

Pomorsko-operativni centar za pomorsku sigurnost pružio je tehničku podršku italijanskoj ribarici koja je uplavila u naše vode prevozeći sirijske državljane, rekao je za TVCG direktor Safet Kočan.

Foto: Printscreen/RTCG

Uprava pomorske sigurnosti je jutros oko 07:00 časova od posade italijanskog plovila “Erica” dobila poziv za asistenciju u kojem je tražena pomoć oko pristajanja u našu luku, jer brod prevozi 17 osoba i prijeti im opasnost od potopljavanja, piše rtcg.me.

“Posada broda ‘Erica’ je prethodno, shodno saznanjima, pružila pomoć migrantima koji su se nalazili na manjem gumenom čamcu u međunarodnim vodama, tako što su ih prihvatili na svoje plovilo“, saopštila je Uprava policije.

Uprava pomorske sigurnosti je o svemu odmah obavijestila službenike Sektora granične policije – Regionalnog centra granične policije “Jug”.

“Službenici Sektora granične policije su preduzeli aktivnosti kako bi se izvršio prihvat tih osoba. O svemu su obaviješteni Centar bezbjednosti Herceg Novi, Direktorat za vanredne situacije MUP-a, Lučka kapetanija – Kotor, Dom zdravlja Herceg Novi i Komunalna policija”, saopštila je policija.

Brod “Erica” sa šest članova posade – italijanskih državljana i 17 migranata je uplovio u Luku Zelenika oko 10:10 časova. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!