Megan Markl za dlaku izbjegla sudbinu Lejdi Di?

Tabloid “The Sun” bio je, navodno, pionir ovih istraživanja. Oni su brže-bolje unajmili privatnog detektiva Danela Portli-Hanksa da uhodi Megan i njenu porodicu. Platili su mu da “iskopava” podatke o njoj i njenom bivšem suprugu, prijateljima i saradnicima, a Portli-Hanks je potvrdio da je dobio prećutno odobrenje novinara da nastavi sa ilegalnim prikupljanjem podataka. Primjera radi, detektiv je tabloidu dostavio kućnu adresu Megan Markl, njen broj telefona, broj socijalnog osiguranja, registraciju automobila, a samo za ovu uslugu platili su mu 2.055 dolara

Megan Markl žrtva tabloida? Zbog čega je došlo do Megzita?

Jedan od razloga koji je naveo princ Hari bio je da bi se izbjegao scenario njegove majke, tragično preminule Lejdi Dijane. A da je ovakva vrsta predostrožnosti bila na mjestu, možda svjedoči otkriveni slučaj Daniela Portli-Hanksa.

Čim se 2016. saznalo da je Megan Markl u emotivnoj vezi sa princem Harijem, mediji su pohrlili da obavijeste javnost o tome. Ali kako je to postajala “vijest od juče”, oni su morali da se okrenu prošlosti ne bi li rasvijetlili porijeklo i pređašnji život prinčeve buduće supruge.

Tabloid “The Sun” bio je, navodno, pionir ovih istraživanja. Oni su brže-bolje unajmili privatnog detektiva Danela Portli-Hanksa da uhodi Megan i njenu porodicu. Platili su mu da “iskopava” podatke o njoj i njenom bivšem suprugu, prijateljima i saradnicima, a Portli-Hanks je potvrdio da je dobio prećutno odobrenje novinara da nastavi sa ilegalnim prikupljanjem podataka.

Primjera radi, detektiv je tabloidu dostavio kućnu adresu Megan Markl, njen broj telefona, broj socijalnog osiguranja, registraciju automobila, a samo za ovu uslugu platili su mu 2.055 dolara.

No, prikupio je još mnogo toga. Ubrzo nakon što je Meganin “dosije” na 90 strana dostavio tabloidu, počeli su da objavljuju ekskluzivne tekstove o Megan, ali i prvi u nizu plaćenih intervjua s njenom polusestrom Samantom. Portli-Hanks je priznao i da je zahvaljujući njegovim otkrićima ovaj tabloid došao i do Meganinog oca Tomasa Markla.

Otkriće o ileganom prikupljanju informacija je nedavno objavio “Byline Investigates” – udruženje nezavisnih novinara koje se finansira donacijama čitalaca i zadatak im je da otkriju ilegalne metode prikupljanja informacija kojima se služe britanski tabloidi.

Reagujući na ovo otkriće, Harijev i Meganin portparol rekao je da je par zahvalan što je slučaj izašao na vidjelo.

“Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa smatraju da je danas važan trenutak za medijsku industriju i društvo u cjelini, jer je ovaj izvještaj “Byline Investigatesa” pokazao da su predatorske prakse i dalje aktuelne i da kraljevskoj porodici nanose tako nepopravljivu štetu. Zahvalni su onima koji rade u medijima i koji podržavaju novinarske vrijednosti koje su sada potrebne više nego ikad prije”, napisali su.

Iz “The Suna” su se branili da nisu znali da se njihov detektiv služio nedozvoljenim metodama u prikupljanju podataka, jer se otkrivanje privatnih brojeva telefona i broj osiguranja tretira kao krivično djelo.

Portli-Hanks je za “New York Times” izjavio da je nemoguće da urednici “The Suna” nisu znali šta on radi.

“Od njih sam dobio papir koji sam morao potpisati i u kojem piše da neću koristiti ilegalne metode za lociranje ljudi ili provjeru njihove prošlosti. Ali nakon toga njihovi novinari su mi, uz značajno namigivanje, rekli: “Ako želite da zadržate ovaj posao, nastavite da radite kao i do sada””.

On je priznao i da je odavanjem ličnih podataka prekršio zakon, pošto se do njih može doći samo ako se protiv te osobe vodi građanski ili krivični postupak.

Princ Hari je pokrenuo 2019. godine tužbu protiv tog tabloida zbog nelegalnog prikupljanja podataka.

Portli-Hanks je izjavio i da se kaje zbog svojih postupaka i da je spreman da razgovara s Harijevim i Meganinim advokatima, a i izvinio se kraljevskoj porodici, prenosi “Harper’s Bazaar”.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!