BiH: Ministri koji su učestvovali na korona zabavi nisu smijenjeni

Nisam ničiji neprijatelj, nisam primitivan, niti kriminalac… Onda kada sam prekršio zakon, a to je činjenica, u skladu sa zakonom sam bio sankcionisan, a to je kada sam otišao na proslavu doktoru koji je liječio moju pokojnu majku, koja se liječila u JZU Bolnica ‘Kasindol’, kasnije ‘Srbija’, a poslije toga u bolnici u Banjaluci, rekao je ministar Košarac

Foto: Printscreen

Smjena ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca nije dobila podršku na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Inicirana rekonstrukcija Vijeća ministara BiH, kojom bi se smijenio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, dobila je 13 zastupničkih glasova “za”, 15 “protiv” i 11 “uzdržanih”.

U obrazloženju incijative se navodi da je ministar Košarac u vrijeme proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH i vanrednog stanja u Republici Srpskoj prisustvovao okupljanju u jednom restoranu u Sarajevu, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze.

Smjena zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića nije imala potrebnu entitetsku većinu i usaglašavat će se dodatno.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac izjavio je, neposredno prije glasanja, da je izbornom voljom građana RS-a osvojio blizu 40.000 glasova, obnovio mandat u Zastupničkom domu i dobio poziciju ministra u Vijeću ministara BiH.

“Nisam ničiji neprijatelj, nisam primitivan, niti kriminalac… Onda kada sam prekršio zakon, a to je činjenica, u skladu sa zakonom sam bio sankcionisan, a to je kada sam otišao na proslavu doktoru koji je liječio moju pokojnu majku, koja se liječila u JZU Bolnica ‘Kasindol’, kasnije ‘Srbija’, a poslije toga u bolnici u Banjaluci”, rekao je Košarac.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je tokom rasprave da vladajuća većina neće ništa dobiti smjenom ministra Košarca i da ga trebaju sankcionisati drugi organi zbog okupljanja tokom pandemije koronavirusa.

“Šta ćemo dobiti ukoliko smijenimo Stašu Košarca?! Neka sankcije koje su propisane snosi onaj ko se nedolično ponašao tokom pandemije (…) Ne želimo da snosimo dio odgovornosti za nošenje kakvog-takvog ambijenta koji imamo”, izjavio je Mehmedović.

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, nazvao je koaliciju SDA, HDZ-a i SNSD-a trgovačkom, napomenuvši da amnestiraju samo ljude koji čine koaliciju.

Mirko Šarović, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu, istakao je da je bio u sličnoj situaciji prije nekoliko godina i kako ne vidi razlog zašto bi se sada pravio izuzetak.

“Za mene je situacija čista i jasna (…) Kredibilitet u najvećoj mjeri zavisi od onih koji imaju parlamentarnu većinu. Opozicija jasno iznosi svoj stav. Vi morate da budete toliko veliki da kažete da je to kršenje zakona”, kazao je Šarović, prenosi Klix.ba.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, koji je u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imenovan s kompenzacijske liste SNSD-a, smatra kako Siniša Ilić nije prekršio nijedan zakon.

“Me možemo da govorimo o kršenju zakona i mjera. Tada mjera distance nije važila. Mjera policijskog sata ne važi u kućama… Policijska stanica nije upozoravana na glasnu muziku”, rekao je Stevandić.

Damir Arnaut, zastupnik NS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, istakao je da pripadnike SDA ne interesuje šta je Staša Košarac uradio, već ih interesuje njihov politički dogovor s Miloradom Dodikom.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!