Prvi napadi na Luck i Dnjepar, Ukrajina izgubila sve kontakte sa pogonima nuklearne elektrane Černobilj, Marijupolj pod opsadom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetovala je Ukrajini da uništi sve opasne patogene koji se čuvaju u javnozdravstvenim laboratorijama u zemlji kako bi spriječila svako potencijalno širenje bolesti među stanovništvom, potvrdio je u petak WHO za Reuters

Jutros počeli napadi na još dva ukrajinska grada, Luck i Dnjepar. Ima poginulih. Rusija najavljuje svakodnevno zatišje i otvaranje humanitarnih koridora.

Generalštab Ruske Federacije otvara humanitarne koridore iz Kijeva, Černigova, Sumija, Harkova i Marijupolja uz prethodno dostavljene spiskove vozila i lica koji će ih koristiti. Ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba nijesu juče dogovorili prekid vatre na razgovorima u Antaliji čiji je domaćin bila Turska, prenosi rtcg.me.

Ukrajina je poručila UN-ovoj agenciji IAEA da je izgubila sve kontakte sa pogonima nuklearne elektrane Černobilj koja je sada u ruskim rukama.

Foto: Twitter/TRTWorldNow

Više od 400.000 civila je do sada evakuisano unutar Ukrajine, navodi ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski.

Više od 12.000 osoba je evakuirano iz Sumija, civili više nisu napuštali Marijupol koji je pod opsadom.

Pojačane su borbe oko Kijeva, ukrajinske snage pokušavaju blokirati kolonu ruskih tenkova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je kako Rusija mora dozvoliti dobrovoljcima koji se žele boriti u Ukrajini da učestvuju u moskovskoj ofanzivi.

Govoreći pred Savjetom bezbjednosti Rusije, Putin je podržao davanje oružja zarobljeno u Ukrajini proruskim separatistima u istočnoj regiji Donbas.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je na sastanku kazao da ima 16.000 dobrovoljaca na Bliskom istoku koji su spremni da krenu u Ukrajinu i bore se uz pobunjeničke snage.

Ruske snage koje su izvršile invaziju na Ukrajinu, ubile su više ukrajinskih civila nego vojnika, tvrdi danas ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, prenosi Reuters.

„Želim da se ovo čuje ne samo u Kijevu, već i širom svijeta“, kazao je on.

Ruska inavazija na Ukrajinu ušla je u treću sedmicu, a prema riječima potpredsjednice ukrajinske Vlade Irina Vereščuk, oko 1.300 civila je ubijeno samo u lučkom gradu Mariupolju tokom opsade, dok Moskva demantuje tvrdnje da gađa civilne ciljeve u Ukrajini, saopštio je ranije Reuters.

Reporter Al Jazeere English Jonah Hull iz Lavova na zapadu Ukrajine javlja da su zabilježeni ruski napadi u brojnim većim gradovima širom Ukrajine.

„U Harkovu na istoku, Institut za fiziku i tehnologiju je umalo pogođen u vazdušnim udarima – u njemu se nalazi eksperimentalni nuklearni reaktor“, ističe Hull.

„Na sjeveru, u Černihivu se na udaru našla ključna infrastruktura, vodovod je navodno pogođen u Lucku, sjeveroistočno od Kijeva, kao i u Ivano-Frankivsku. Vojni aerodromi su na udaru vazdušnih udara u sklopu neprekidnog nastojanja Rusa da suzbiju djelovanje ukrajinske avijacije i zračne odbrane.“

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je jutros da je njena vojska izvršila napade na vojne aerodrome Luck i Ivano-Frankivsk na zapadu Ukrajine, prenose lokalni mediji.

Foto: Twitter/TRTWorldNow

Zvaničnici su naveli da su u “visoko preciznim napadima velikog dometa” pogođena dva vojna aerodroma u gradovima na zapadu Ukrajine.

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov rekao je u četvrtak da se više od 200.000 ukrajinskih državljana vratilo iz Evrope da zaštiti svoju zemlju, prenosi agencija Anadolija.

„Više od 100.000 ukrajinskih državljana pristupilo je vojsci. Više od 200.000 naših građana vratilo se iz Evrope da zaštiti našu zemlju. Među njima ima i stranih dobrovoljaca”, rekao je Reznikov.

Poručio je da Rusiju neće poraziti kvantitetom, nego kvalitetom.

„Niko na svijetu nije vjerovao da ćemo stajati uspravno, pogotovo da ćemo izdržati ovoliko. Nećemo stati, naprotiv, sada napadamo“, rekao je Reznikov.

Rekao je da je ruska vojska pretrpjela “velike gubitke” i da je zbog toga napala škole i bolnice. Reznikov je dodao da nastavljaju s evakuacijom civila kroz humanitarne koridore u glavnom gradu Kijevu i Mariupolju, Sumiju i Harkovu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetovala je Ukrajini da uništi sve opasne patogene koji se čuvaju u javnozdravstvenim laboratorijama u zemlji kako bi spriječila svako potencijalno širenje bolesti među stanovništvom, potvrdio je u petak WHO za Reuters.

Stručnjaci za biosigurnost rekli su da su ulazak ruskih trupa u Ukrajinu i bombardovanje gradova povećali rizik od bijega patogena koji izazivaju bolesti, ako bilo koji od objekata u kojima se čuvaju bude oštećen.

Kao i mnoge druge zemlje, Ukrajina ima javnozdravstvene laboratorije koji istražuju kako ublažiti prijetnje opasnih bolesti koje pogađaju životinje i ljude, uključujući covid-19, prenosi Al Jazeera.

Glavna fotografija: Twitter/Ina Sovsun

Idi na VRH
error: Content is protected !!