Dijelovi letjelice padali u Zagrebu, policija pronašla dva padobrana: Stručnjak tvrdi da je u pitanju dron iz Ukrajine

Na mjesto dojave su žurno upućene policijske patrole koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo takođe prethodno zaprimili dojave građana.

Večeras (10.3.2022.) nakon 23 sata, Policijska uprava zagrebačka je primila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz zraka.

Na mjesto dojave su žurno upućene policijske ophodnje koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo takođe prethodno zaprimili dojave građana.

Kako javlja Jutarnji list, policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mjesta događaja gdje se obavlja uviđaj, uz sudjelovanje svih nadležnih službi.

Za sada policija nema dojava o ozlijeđenim osobama na području šire zone mjesta događaja. Oštećeno je nekoliko parkiranih vozila.

Takođe, na terenu su policijski timovi specijalizirani za postupanje i reagiranje kod ovakve vrste događaja te u ovom trenutku nema razloga za uznemirenost građana.

Neidentificirani leteći objekt kprema svemu sudeći moga bi biti izviđački dron Tu-141 ‘Strizh’. To je zaključak Tylera Rogowaya, stručnjaka za vojnu avijaciju i urednika portala ‘War zone’. Rogoway, kako je napisao, detaljno je proučio fotografije ostataka letjelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu.

I da priča bude još bizarnija – najvjerojatnije je stigao iz Ukrajine.

“Čvrsto vjerujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Zacijelo se ozbiljno pokvario, preletio cijelu Mađarsku i na kraju srušio u Zagrebu”, napisao je Rogoway i iznio još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone.

“Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svijetu koriste dron Tu-141”.

Rogoway je objasnio i kako je došao do tog zaključka.

“Jedno krilo je ostalo netaknuto što nam je omogućilo da usporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letjelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Prije samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini.”

Objasnio je i o kakvoj je letjelici riječ.

“Prilično fascinantnoj iz sovjetske ere. Međutim, Ukrajinci su je unaprijedili tokom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unaprijed odredi i služi za skupljanje obavještajnih podataka. I, da, ima i padobran, tako da se više puta može upotrijebiti.

Ostaje još vidjeti šta će o ovom incidentu reći hrvatske nadležne službe i hoće li potvrditi teoriju Rogowaya, ali stručnjak je za kraj postavio još jedno pitanje.

“Dron je očito preletio jednu ili više zemalja. Što radi NATO-ova protuzračna obrana?”

Idi na VRH

error: Content is protected !!