Šehović: Obračun sa Fakultetom za crnogorski jezik i književnost bi bio obračun sa Crnom Gorom

Najvažnija poruka koja danas treba da se pošalje sa Odbora jeste da, ako smo dobro razumjeli, ne postoji namjera mijenjanja statusa ovog fakulteta, niti namjera političkog obračuna sa crnogorskim jezikom i kulturom usred Crne Gore. Ako bi bilo kome palo na pamet da se sa time obračunava, vjerujem da bi civilizovana i građanska Crna Gora imala adekvatan odgovor

Kolike god da su nam političke razlike, nikad ne smijemo dozvoliti da pređemo svaku civilizovanu granicu i pogađamo se oko toga hoće li se poštovati zakon ili ne. U ovom slučaju Zakon o budžetu je jasan: institucije su dužne da isplaćuju 1/12 stvarnih troškova od prošle godine potrošačkim jedinicama, pa i Fakultetu za crnogorski jezik i književnost (FCJK), sve dok traje privremeno finansiranje.

To je poručio dr Damir Šehović, predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, na današnjoj sjednici koja je bila organizovana povodom problema u vezi sa finansiranjem FCJK.

On je rekao i da je po tom pitanju, koje je za sada stavljeno ad acta jer su upravo uplaćena nedostajuća sredstva tom fakultetu, mnogo ranije moralo biti više odgovornosti od Vlade, kako se ne bi ni morala sazivati tematska sjednica.

“Nije trebalo da dolazimo do ove rasprave na resornom odboru, jer je bilo prostora da se sa malo više senzibiliteta pristupi ovom pitanju i ranije“, rekao je Šehović.

Šehović je dodao i da je teško razumljiv argument predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da je finansiranje baš ovog jednog fakulteta bilo problem, s obzirom na to da takvih problema nije bilo ni sa jednom drugom potrošačkom jedinicom odnosno fakultetom.

„Imamo pravo da sumnjamo u taj iskaz i u tome tražimo drugu namjeru: obračuna sa jednom institucijom. Koja je, pritom, osnovana u skladu sa zakonom i koja je, svakako, opravdala svoje postojanje“, rekao je Šehović.

On je zaključio:

Najvažnija poruka koja danas treba da se pošalje sa Odbora jeste da, ako smo dobro razumjeli, ne postoji namjera mijenjanja statusa ovog fakulteta, niti namjera političkog obračuna sa crnogorskim jezikom i kulturom usred Crne Gore. Ako bi bilo kome palo na pamet da se sa time obračunava, vjerujem da bi civilizovana i građanska Crna Gora imala adekvatan odgovor. Obračun sa FCJK bi bio obračun sa Crnom Gorom. Svi razumijemo da postoje političke razlike, ali granica se negdje mora povući“.

Foto: Facebook/Damir Šehović

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!